Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ar Hārvārda diplomu kabatā

Kad Valdis Zatlers lepojas, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē ministru amatiem tiek pieteikti cilvēki ar prestižo Kembridžas un Hārvārda universitāšu diplomiem kabatā, viņš ar to acīmredzot domā bezpartijiskos Robertu Ķīli un Danielu Pavļutu, kurus Zatlera Reformu partija izvirzījusi attiecīgi izglītības un zinātnes un ekonomikas ministra amatiem. D. Pavļuts gan jau pagājušajā nedēļā paziņoja, ka varētu kļūt par ZRP biedru.

Lai arī publiski D. Pavļuts nosaukts starp tiem ministru amatu kandidātiem, par kuru atbilstību augstajam amatam esot šaubas, viņa pieredzi valsts pārvaldes darbā nav pamata apšaubīt. Viņa sākotnējā augstākā izglītība ir cieši saistīta ar kultūras jomu, konkrēti, mūziku, jo 1999. gadā D. Pavļuts Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguva bakalaura grādu klavierspēlē. Tomēr jau gadu vēlāk viņš Lielbritānijā ieguva arī diplomu kultūras menedžmentā. Tas D. Pavļutam ļāva jau 25 gadu vecumā, laikā, kad ministra amatu ieņēma Inguna Rībena (JL), kļūt par Kultūras ministrijas valsts sekretāru.

Savu amatu viņš saglabāja arī pēc tam, kad KM vadību savās rokās pārņēma Helēna Demakova (TP). 2006. gadā, kad D. Pavļuts pameta KM valsts sekretāra amatu, lai dotos studēt uz Hārvārda universitāti, H. Demakova atbilstoši aģentūras LETA pārstāstam viņam veltījusi siltus vārdus: «Daniels bija izcils valsts sekretārs, kurš simbolizē valsts pārvaldes moderno seju.»

Jāpiebilst gan, ka D. Pavļuta māsa, pašreizējā Latvijas vēstniece Francijā Sanita Pavļuta-Deslande bija TP tā brīža līdera Aigara Kalvīša padomniece un pat startēja 10. Saeimas vēlēšanās no TP saraksta.

Tomēr tas, ka D. Pavļuta līdzšinējā karjera valsts pārvaldē bijusi saistīta ar kultūras jomu, vēl nenozīmē, ka viņš neorientētos arī ekonomikā. Vairāk nekā divarpus gadu D. Pavļuts ir darbojies Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdē un bija šīs uzņēmēju organizācijas stratēģijas direktors. Tieši kultūras ministres amata kandidātes Žanetas Jaunzemes-Grendes un D. Pavļuta vadībā LTRK iemantoja atpazīstamību un autoritāti, kļūstot par vienu no valdības sadarbības partneriem, kas sniedza savus priekšlikumus arī saistībā ar strukturālajām reformām un budžeta konsolidāciju.

Paredzams, ka zināmu ēnu uz D. Pavļuta darbību ekonomikas ministra amatā varētu mest viņa pēdējā darbavieta, proti, Swedbank, kur viņš vairāk nekā gadu ieņēma Korporatīvo attiecību pārvaldes vadītāja amatu. Ņemot vērā, ka finanšu ministra amata kandidāts Andris Vilks ilgstoši strādājis SEB bankā, jau tagad izskanējusi kurnēšana par zviedru banku lobija nostiprināšanos Latvijas valdībā.

Top komentāri

A
A
Pavļuts pat matemātiku nav mācījies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas