Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Arhibīskaps Vanags nosoda "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags uzskata, ka _Jaunās paaudzes _rīkotā grāmatu dedzināšana ir bijusi liela kļūda, turklāt viņu šokējis, dzirdot, kādas grāmatas pirms Jāņiem dedzinātas. Paziņojumā viņš uzsver, ka ekumeniskā lūgšanu nakts, kas pieteikta ar Jāņu tematiku, nav iepriekš saskaņota ar baznīcu bīskapiem, tāpēc runāt par baznīcu ofensīvu pret Jāņiem nav pareizi, bet gan "tikai par diviem atsevišķiem, šauri lokāliem notikumiem ar konkrētiem vadītājiem".

"Eiropā izvēlēties publisku grāmatu dedzināšanu - akciju ar tik baigām asociācijām gan viduslaiku, gan nesenajā vēsturē manuprāt ir liela kļūda, kas apzīmogo ne vien pašus dedzinātājus, bet visus kristiešus. Visvairāk satriekts es jutos, dzirdot kas esot dedzināts – vienkārši tautas dziesmu krājumi, pasaku grāmatas un pat Jāņa Jaunsudrabiņa Baltā Grāmata. Kristīga latvieša, luterāņa bērnības atmiņas, kuras es kādreiz lasīju priekšā saviem bērniem! Ja tas tiešām ir taisnība, varu tika izjust nožēlu un kaunu," raksta J. Vanags. Viņš norāda, ka gadījumā, ja tā nav patiesība, Jaunā Paaudze vadītāji rīkotos labi, ja steidzami kliedētu visus pārpratumus, jo tas ne tikai satrauc cilvēkus, bet arī apgrūtina ekumenisko situāciju Latvijā. "Gribas ticēt, ka ir notikusi kļūdīšanās, nevis apzināta vēršanās pret latviešu kultūru," cer J. Vanags.

Paziņojumā viņš arī skaidro, ka LELB neuzskata, ka Jāņi 21. gs. būtu pagānu svētki, bet gan latviešu kopīgā ētosa spilgta un vienojošu sastāvdaļa. "Parasts latvietis, dziedot "līgo", domā par reliģiju tikpat maz, cik caurmēra vācietis piesauc dievieti Freiju, sakot "piektdiena" (Freitag)," raksta J. Vanags un piebilst, ka absolūtais vairākums, tai skaitā kristieši, vienkārši sanāk kopā, lai pie ugunskura satiktos, dziedātu, mielotos un svinētu. Viņš uzsver, ka luteriskā ticība nav pretrunā latviskumam un Jāņu svinēšanu luterāņi tradicionāli arī neuzskata par grimšanu bezdievībā, alkoholismā vai par nodošanos pagānismam.

Viņš aicina kristiešus netapt krustnešiem līdzīgiem, kuri nodarīja vislielāko postu kristīgajai vēstij, "kuri bija iedomājušies mīlestības labo vēsti uzspiest ar uguni un zobenu". Tāpat arī viņš aicina senticības kopējus, sevišķi politiķus un domniekus, atturēties no latviskuma vienādošanas ar pagānismu vai latvisko senticību. "Tāda nostāja riskētu atsvešināt kristiešus no latviskuma un tas būtu liels apgrūtinājums latviešu konsolidācijai," skaidro J. Vanags.

Jau vēstīts, ka Rīgā šovasar, paziņojot, ka jākaro ar pagānismu, dienu pirms Līgo vakara baznīcas Jaunā paaudze pasākumā dedzinātas grāmatas, tajā skaitā bērnu grāmatas un patriotisku latviešu dziesmu izlase. Baznīcas Jaunā paaudze vadītāja Alekseja Ļedjajeva viedokli paudis viņa preses sekretārs Rolands Bračs, kurš skaidrojis, ka tā nav bijusi vēršanās pret kādu fiziski vai atgriešanās viduslaikos. «Cilvēki varēja vērsties pret ideoloģiju, kas nodarījusi viņiem fizisku vai garīgu ļaunumu. Nav noliedzams, ka okultisms, pagāniskie rituāli, uzticēšanās buršanām un zīlniekiem daudziem ir nesusi ļaunumu. Cilvēkiem ir jāļauj atbrīvoties no šā kaitējuma,» Latvijas Avīzei teicis R.Barčs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas