Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Arodbiedrības piketēs pret algu samazināšanu

Valsts budžeta lielajos skaitļos tas ir 88,79 miljonu latu ietaupījums. Tas, ko valdības otrdien pieņemtie grozījumi, kas sabiedriskā sektorā strādājošo algas samazina par 15 un 20%, nozīmē valsts budžeta finansētajās iestādēs nodarbinātajiem, to skaitā medmāsām, bibliotekāriem, tiesu darbiniekiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, ierēdņiem un valsts iestāžu darbiniekiem, ir bez skaidras atbildes. Valdības amatpersonas uzsver — algu samazināšana ir katras konkrētās iestādes vadītāja rokās, galvenais, lai atalgojuma fonds tiek samazināts par 20%.

Šo lēmumu kritizē arodbiedrības, uzsverot, ka tas ir nepieņemams, jo skar mazās algas. Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons Dienai atzina, ka jūlija pirmajā pusē arodbiedrība pie valdības rīkos piketu pret algu samazināšanu. Daudzās valsts iestādēs, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūrā, darba apjoms esot krietni pieaudzis, taču algas, īpaši vienkāršajiem darba darītājiem, samazinātas.

Atbilde, vai valdības pieņemtie grozījumi no 1.jūlija nozīmēs mehānisku algu griezumu, valdības sēdē netika dota, jo, kā izrietēja no Finanšu ministrijas (FM) speciālistu skaidrotā, galvenais ir nodrošināt atalgojuma fonda samazināšanu par 20%. Iestāžu vadītāju kompetencē esot jautājums, kā to nodrošināt. To varot darīt, griežot algas par 15 vai 20%, vai arī mazinot štata vietas, piešķirot bezalgas atvaļinājumus un algu cērpot par 5%, 10% vai nemaz.

Iepriekš tika pieļauts, ka lielāks — 25% — samazinājums skars lielās algas, proti, tos, kas saņem virs 1500 latiem mēnesī uz papīra, 20% samazinājums, ja alga ir no 800 līdz 1500 latiem, savukārt 15% samazinājums, ja alga ir zemāka par 800 latiem. Tomēr FM šo variantu neatbalstīja, jo bija aplēsusi, ka tas nedotu vēlamo ietaupījumu, turklāt izjauktu darba samaksas sistēmu. Pēc FM aplēsēm, lielāku algu par 1500 latiem uz papīra saņem 1,4% no sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem, algu no 800 līdz 1500 latiem saņem 12,4% nodarbināto. Atlikušo 82,8% stādājošo alga ir zem 800 latiem.

***

Nolēma

Budžeta finansētājās iestādēs alga jāmazina par:

15%, ja alga bija zem Ls 300 uz papīra

20%, ja alga pārsniedza Ls 300 uz papīra

Lēmums neskar skolotājus. Solīts, ka tas nenozīmēs mehānisku algu apcirpšanu visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas