Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Atklāj diskusiju par prezidenta aicinājumu nostiprināt premjera lomu

Ar paplašināto Juridiskās komisijas sēdi piektdien Saeimā tika atklāta diskusija par Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegto iniciatīvu, kas paredz Satversmē un vairākos likumos nostiprināt Ministru prezidenta lomu. "Tas būs instruments, kas domāts spēcīgam un izlēmīgam premjeram," sēdē sacīja prezidenta juridiskais padomnieks Reinis Bērziņš.

Juridiskā komisija drīzumā lems par darba grupas izveidošanu nolūkā izvērtēt prezidenta iniciatīvu. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) izteica vēlējumu šajās diskusijās nepaplašināt jautājumu loku, bet runāt tikai par prezidenta priekšlikumiem. Andrejs Elksniņš (Saskaņas centrs) jau paziņoja, ka viņa pārstāvētā partija kārtējo reizi aktualizēs jautājumu par visas tautas vēlētu prezidentu.

Valsts prezidenta Bērziņa iniciatīva ir sagatavota darba grupā, kurā bija savu jomu eksperti Daina Bāra, Jānis Pleps, Inga Vilka un Valts Kalniņš. Valsts prezidents ierosina mainīt Ministru prezidenta izraudzīšanās kārtību, nosakot, ka Saeima apstiprina nevis visu valdību kā tagad, bet izsaka uzticību tikai Ministru prezidentam. Taču lēmuma pieņemšanai ir nepieciešama 51 balss, nevis vienkāršais vairākums. Pēc tam premjers izraugās ministrus. Neuzticību valdībai Saeima var izteikt tikai tad, ja vienlaikus tiek apstiprināts jaunais Ministru kabinets.

Palielināta ir arī Valsts prezidenta loma ministru izvēlē. Jānis Pleps, piemēram, atgādināja, ka Latvija 2015.gadā kļūs prezidējošā valsts Eiropas Savienībā, un tādā gadījumā valdībā nevarētu būt ministrs, kas labā līmenī nepārvalda svešvalodas. Jau tagad ar prezidentu premjers saskaņo ārlietu un aizsardzības ministru kandidātus.

Plānots palielināt arī parlamentāro sekretāru pilnvaras līdz pienākumam aizvietot ministru viņa prombūtnē, ko tagad dara cits valdības loceklis. Eksperti arī rosina atteikties no normas, kas paredz valdības krišanu gadījumā, ja Saeima nenobalso par budžetu. Viens no iemesliem ir, ka tagad Saeima skata arī vidēja termiņa budžetu nākamajiem trijiem gadiem.

Saeimas deputāti prezidenta iniciatīvā saskatīja vairākus riskus, atgādinot, ka Latvijā ir koalīcijas valdības, kad partijas vienojas par jomu sadali un deleģē savus ministrus, pēc tam uzņemoties atbildību par viņu darbu. Inese Lībiņa – Egnere (Reformu partija) norādīja uz iespēju, ka var būt arī mazākumvaldība un tad nav iespējams nodrošināt 51 balsi, bet tikai vairākumu no klātesošajiem. Arī Einars Cilinskis (Nacionālā apvienība) saredz konstitucionālās krīzes riskus prasībā nodrošināt 51 balsi, kas var būt apgrūtinoši, ja vairākumā ir 51 deputāts, bet vienam neierodoties uz sēdi, lēmumu nevar pieņemt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas