Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Augulis: sociālo pabalstu griesti varētu būt 350 lati

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) nākamā gada budžeta izskatīšanas laikā ziņojis valdībā, ka neredz iespēju samazināt izdevumus sociālajā budžetā par pieprasītajiem aptuveni 93 miljoniem latu, bet tikai par 40 miljoniem. Turklāt šāds samazinājums būtu iespējams, samazinot pabalstu maksimālo apmēru. Tajā pašā laikā ietaupījums nebūtu uz pensiju rēķina - tās nav plānots samazināt.

U.Augulis pēc sēdes minēja, ka Labklājības ministrija rosina noteikt pabalstu griestus. Aģentūra BNS vēsta, ka gadījumā, ja pabalsts pārsniegs griestus, iedzīvotājs saņems likumā noteikto maksimālo summu un pusi no pārsniegtā pabalsta apmēra. Patlaban tiek apsvērts piedāvājums noteikt sociālo pabalstu griestus 350 latu apmērā. Tas gan pagaidām esot tikai piedāvājums, par ko valdībai vēl būs jādiskutē, uzsver U. Augulis.

Jau vēstīts, ka sociālās aizsardzības jomai paredzēts summas ziņā vislielākais grieziens — par 93 miljoniem latu. Lai gan procentuāli samazinājums ir tikai par 6%, absolūtos skaitļos samazinājums ir liels, jo liels ir arī šai funkcijai atvēlētais finansējums.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcija izplatījusi paziņojumu, ka ir nepieļaujami krīzes situācijā ierobežot budžeta tēriņus uz sociālās aizsardzības rēķina. "Budžeta samazinājums sociālajai aizsardzībai 92,6 miljonu apmērā, kā tas paredzēts iepriekšējā valdības lēmumā, tiešā veidā skars lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju. Šādu samazinājumu nav iespējams veikt bez sociālo pabalstu, tai skaitā, vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta, bezdarbnieku pabalsta un slimības pabalsta, būtiskas ierobežošanas vai atcelšanas un, iespējams, bez pensiju samazināšanas," secina ZZS. Tāpēc tā nevarēs atbalstīt šādu budžeta projektu.

Premjers Valdis Dombrovskis norāda, ka šobrīd jāturpina diskusijas, vai iespējams ietaupījums pašas LM izdevumos, vai arī nepieciešams samazinājumu pārdalīt kādām citām nozarēm. Konkrētos priekšlikumus viņš vēl nenosauca.

Savukārt Tautas partijas līderis iekšlietu minsitrs Mareks Segliņš ZZS paziņojumu vērtē kā “tipiski politisku paziņojumu”. Runājot par TP pozīciju šajā jautājumā, viņš minēja, ka vispirms ir jāturpina darbs pie budžeta veidošanas un tikai tad partija varēs formulēt savu viedokli par samazinājumu sociālajā budžetā.

(papildināta 2. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas