Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bērziņš: Aizdevuma programma ir par daudz dārga izprieca, lai ar to tālāk spēlētos

Valsts prezidents Andris Bērziņš izšķīries atbalstīt šo koalīcijas modeli - Vienotība, Zatlera Reformu partija, Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un seši neatkarīgie deputāti -, lai veiksmīgi varētu noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu.

"Man šķiet svarīgi uzsvērt, kāpēc izšķīros dot priekšroku tam koalīcijas variantam, ko uz pili atnesa trīs kungi – redziet, 22. decembris ir datums, līdz kuram jānoslēdz aizdevuma programma. Tur nav laika vilcināties. Aizdevuma programma ir par daudz dārga izprieca, lai ar to tālāk spēlētos. Tai punktu var pielikt profesionāli valdības cilvēki," intervijā Latvijas Avīzei sacīja A.Bērziņš.

Viņš uzsver, ka "vēlētāji iebalso Saeimā cilvēkus, kādus vien vēlas, bet valdību iespējams veidot pēc iespējas profesionālāku un kā komandu". "Iepriekšējā valdība varēja padarīt daudz vairāk, un kritiska attieksme pret paveikto bija viens no iemesliem, kamdēļ nonācām tur, kur šobrīd esam. Tāpēc valdības sastāvs ir svarīgs, tajā jānokļūst pieredzējušiem cilvēkiem, kas spēj strādāt vienota mērķa vārdā," norāda A.Bērziņš.

Vienlaikus Valsts prezidents akcentē, ka viņam ir ļoti svarīgi, lai valdība būtu pēc iespējas stabilāka. "Man gribētos, lai valdība būtu pēc iespējas stabilāka. Es mēģināju to piedāvāt realizēt gan šādi, gan tādi, bet, ja katra partija cieti pastāvēs uz savu, tas nevēstīs par valdības ilglaicību. Izvēļu nav pārāk daudz. Nostājas ir krasas, savilktās līnijas lielas un sarkanas, bet valdība mums nepieciešama tūlīt," saka A.Bērziņš.

"Dombrovskis atnāca ar vēstījumu, ka viņš piedāvā Dūklava kungu kā neatkarīgu, profesionālu ministru Vienotības kvotā. Tas būtu solis uz priekšu kopējas valdības stabilitātei. Tās lietas pārrunājām arī ar Vējoni un Brigmani, kuri izteica gatavību šo skatīt ZZS valdē. Tomēr Zatlers šādu pavērsienu noraidīja, jo nesadarboties ar ZZS bija temats, uz ko ZRP balstījās pirms vēlēšanām. Mana doma šajā situācijā bija: nominēt premjeru – šajā gadījumā Valdi Dombrovski – un dot viņam visas tiesības izraudzīties ministrus," klāstīja A.Bērziņš.

Viņš uzsver, ka "Zatlers bija pret": "Šādam modelim jau iepriekš bija piekrituši SC pārstāvji – ka premjers nāk ar saviem kandidātiem un reizē runā ar Saeimas partijām par atbalstu savai valdībai. ZZS arī atbalstīja. Kad atnāca trīs koalīcijas pārstāvji un noraidīja variantu ar neatkarīgo Dūklavu, tad galdā tika celts šis otrais variants. Raivis Dzintars bija ar mieru to pārspriest. Zatlers acīmredzami šo sarunu nevēlējās, tomēr es viņus uz stundas ceturksni atstāju – lai paši atklāti izrunā. Kad atgriezos, Dombrovskis atzina, ka vienošanās netika panākta. Sapratu, ka iebildis Zatlers."

Prezidents arī norāda, ka Dombrovskim joprojām esot brīvas rokas saziņā ar partneriem meklēt papildu risinājumus, kandidātus, kaut vai atgriezties pie iespējas ar Dūklavu kā zemkopības ministru. "Tajā ziņā nekas viņu neierobežo," sacīja A.Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas