Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bezmaksas palīdzība traumpunktos, iespējams, būs tikai akūtos gadījumos

Kā viens no iespējamiem variantiem tiek apspriesta iespēja darba dienās traumpunktos ieviest maksu par gadījumiem, kad akūta palīdzība pacientam nebija nepieciešama. Tas otrdien izskanēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē.

Kā skaidroja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis, visticamāk, šāds ierosinājums netiks atbalstīts.

Maksa varētu tikt iekasēta tikai darba dienās no plkst.8 līdz 16 vai pat līdz 14, kad pacientiem ir iespēja vērsties pie speciālistiem poliklīnikā un nav nepieciešama akūta palīdzība, bet cilvēks izvēlējies nākt uz traumpunktu.

J.Bundulis pastāstīja, ka darba grupas izbraukuma sēdēs apmeklējot traumpunktus, vienā no tiem bijis maksas pakalpojumu cenrādis, kas tur nedrīkst būt. Par šo gadījumu tika informēta arī Veselības inspekcija.

Šāds variants par maksas ieviešanu izraisījis apakškomisijas deputātu diskusijas. Ingrīda Circene (V) uzskata, ka traumpunktu pakalpojumi nevar būt par maksu, jo gadījumā, kad cilvēks tur ir nonācis, viņš nav varējis vērsties pie sava ģimenes ārsta vai cita speciālista. Šādam viedoklim piekrīt arī Māris Dzelzskalns (ZZS).

Savukārt Gundars Daudze (ZZS) sacīja, ka akūtas palīdzības nepieciešamības gadījumā nevar runāt par maksas pakalpojumiem, tomēr citos gadījumos varētu arī ņemt samaksu kā par ambulatorajiem pakalpojumiem.

J.Bundulis uzskata, ka galvenais ir pacientu informētība, kur viņiem kādos gadījumos lūgt palīdzību. Viņš arī uzsvēra, ka pakalpojumu pieejamība un cilvēku drošība ir vissvarīgākā.

Kā ziņots, pēc 1.jūlija traumpunktus un lokālās daudzprofilu slimnīcas plānots sadalīt pēc līmeņiem, no kuriem būs atkarīgs iestādes finansējums.

Ir arī vairāki piedāvājumi, kā organizēt traumpunktu darbu, jāņem vērā arī katra reģiona specifika, uzskata J.Bundulis. Viens no iespējamiem variantiem varētu būt traumpunktu darba maiņa darba dienās no plkst.8 līdz 16 - šajā laikā traumpunkti varētu nestrādāt vai arī palīdzību tajos sniegtu ārsta palīgi.

Traumpunktus turpmāk plānots saukt par "steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem" un iedalīt trijos līmeņos atkarībā no pieejamajiem speciālistiem. Dažādu līmeņu palīdzības punktiem tiktu piešķirts arī dažāds finansējums.

Jau ziņots, ka 2010.gadā 28.decembrī pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā paredzēja, ka no šī gada 1.janvāra traumpunkti Priekules slimnīcā, Ludzas rajona slimnīcā, Saulkrastu slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, Aizkraukles slimnīcā, Saldus medicīnas centrā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā, Bauskas slimnīcā, Limbažu slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā iedzīvotājiem palīdzību sniegs darba dienās no plkst.18 līdz 8 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

Pret šādu traumpunktu reformu iebilda ārstniecības iestāžu vadītāji, arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas