Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Brigmanis: Tā nebija kļūda virzīt Lembergu premjera amatam

Ventspils mēra Aivara Lemberga virzīšana premjera amatam nebija kļūda, uzskata Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, komentējot ārkārtas vēlēšanu rezultātu.

ZZS sestdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva 12,2% vēlētāju atbalsta, 11.Saeimā iegūstot 13 mandātu līdzšinējo 22 deputātu vietā.

Brigmanis nepiekrīt viedoklim, ka 11.Saeimas vēlēšanu rezultāti būtu pieticīgi, jo sasniegts trešais labākais rezultāts, kopš vēlēšanās startē ZZS, par viņiem nobalsojuši 111 tūkstoši iedzīvotāju. "Dod visām partijām tādu ilgtspēju," piebilda Brigmanis.

"Ja ir tā, kā pašlaik pieejamā informācija par deputātu korpusu, tas pierāda to, ka esam pareizi izlikuši cilvēkus sarakstu priekšgalā, jo ir ievēlēti sarakstu līderi atšķirībā no citiem, piemēram, "Vienotības". Nē, tā nebija kļūda virzīt Lembergu premjera amatam," uzskata Brigmanis.

"Nevajag visas lietas fokusēt ap vienu cilvēku. Nav ievēlēts līdzpriekšsēdētājs [Ģirts Valdis] Kristovskis, tad varam teikt, ka "Vienotība" slikti strādā? Nav ievēlēta [Sarmīte] Ēlerte, vai varam teikt, ka galīgi garām ir bijusi lietussargu revolūcija? Nav ievēlēts [Aigars] Štokenbergs – slikta Tieslietu ministrija? Mēs negribam kaut kā pagriezt to lietu, ka situāciju ietekmē konkrēta persona kā galvenais faktors," sprieda Brigmanis.

Pēc viņa teiktā, neviens nevar būt drošs, ka "ir uz mūžu pierakstīts valdībā".

Lielas diskusijas par ārkārtas vēlēšanu rezultātiem neprognozēja arī ZZS ietilpstošās Zaļās partijas pārstāvis Ingmārs Līdaka.

"Neredzu pamatu garām diskusijām. Ja Saeima tika atlaista, saasinot uzmanību uz tiesiskajiem jautājumiem un vēlēšanas pagāja zīmē – nost ar oligarhu partijām, iespējams, ka mūsu 13 vietu nav slikts rezultāts," uzskata Līdaka.

Arī Lembergs nedomā, ka ZZS vēlēšanās ir slikti rezultāti. Tie esot pat izcili.

"Nav slikti, ir izcili rezultāti. Es teiktu – ļoti labi rezultāti pie trīsarpus mēnešu ilgas totālas antilemberga kampaņas. Viņa [Lemberga] dēļ atlaiž Saeimu, viņa dēļ padzen pasaulē visprogresīvāko valdību un tā tālāk. Un vienalga 13 vietu parlamentā, es domāju, ka tas ir labs rezultāts. Starp citu, es biju domājis no 11 līdz 15 [vietām]," pirmdien, satikts pie Rīgas apgabaltiesa, kur paredzēta viņa lietas izskatīšanas turpināšana, žurnālistiem viedokli klāstīja Lembergs.

Viņaprāt, fiasko piedzīvojis eksprezidents un Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers. "No 95% vietu, kas viņam izskatījās, ka pienākas pēc referenduma, viņš ieguva tikai 20%. Tā ka viņam ir totāla sakāve un viņš pašlaik ir spiests veidot koalīciju ar "Saskaņas centru", kuram tur bija kādas ēnas pāri, vai "Vienotību", kuras valdība referendumā tika padzīta," sprieda Ventspils mērs.

Uz jautājumu, vai nenožēlo, ka nepiedalījās vēlēšanās, jo daļa cilvēku viņu meklēja sarakstā, Lembergs atbildēja: "Es vienkārši izsvēru un pieņēmu tādu lēmumu."

Viņš arī sacīja, ka ZZS un "Vienotībai" pēc ārkārtas vēlēšanu rezultātiem vajadzētu darboties opozīcijā. "Nedrīkst aizmirst, ka bija referendums. Divas partijas – "Saskaņas centrs" un Zatlera Reformu partija – nav bijušas pārstāvētas līdz šim valdībā. Šīm divām partijām kopā parlamentā ir 53 balsis, līdz ar to šīm divām partijām un nevienā citā kombinācijā ir jāveido jaunā valdība," uzskata Lembergs.

"Tās divas partijas, kuras no Saeimas tika patriektas, jeb pareizāk sakot patriekta Dombrovska valdība, "Vienotībai" un ZZS tagad, kā tautā saka – jāpastāv pie ratiem un jāpagaida, ko tie divi jaunie šķīstie, nevainīgie, baltie un pūkainie parādīs," sprieda Lembergs. Viņaprāt, ja tā nenotiks, tauta būs velti atlaidusi Saeimu.

Jau vēstīts, ka ZZS valdes priekšsēdētājs Raimonds Vējonis iepriekš medijos izteicās, ka Lembergam kā ZZS premjera amata kandidātam apvienības iekšienē atbalsts samazinās, lai gan liela daļa partijas biedru joprojām viņu uzskata par atbilstošāko Ministru prezidenta amata kandidātu.

"ZZS ir četras partijas, un Ministru prezidenta izvirzīšana mums ir demokrātiska. Katra partija izvirza savus kandidātus. Es arī biju no Zaļās partijas izvirzīts. Viedokļi dalījās, un, protams, pamatstrīdi bija par Aivaru Lembergu. Jāsaka, nodaļās samazinās atbalsts Aivaram Lembergam kā premjera amata kandidātam, bet partijas biedru liela daļa joprojām uzskata, ka viņš patlaban būtu atbilstošākais premjera amata kandidāts," žurnālā "Ir" pirms vēlēšanām norādījis politiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas