Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Britu regulators izsaka brīdinājumu Krievijas telekanāliem par politisku reklāmu raidīšanu Latvijā

Lielbritānijas mediju regulators Ofcom izteicis brīdinājumu Lielbritānijā licencētajiem Krievijas telekanāliem REN TV Baltic un_ Mir Baltic par reklāmu pārraidīšanu, mudinot Latvijas vēlētājus parakstīties par oficiālās valodas statusu piešķiršanu krievu valodai. Telekanālu REN TV Baltic un Mir Baltic_ apraides tiesības Lielbritānijā piešķirtas uzņēmumam Baltic Media Alliance Limited (BMA).

Latvijas Centrālā Vēlēšanu komisija (CVK) vērsās Ofcom par šajos telekanālos 2011.gada novembrī demonstrētu reklāmu, kurā skatītāji aicināti piedalīties parakstu vākšanas kampaņā par referenduma ierosināšanu oficiālās valodas statusa piešķiršanai krievu valodai Latvijā.

Videoklipā demonstrēts CVK logo, interneta vietne, skaidrojot, kā tajā jāorientējas. Videoklipā krieviski aicināts: "Apmeklē www.cvk.lv, lai atrastu tuvāko vietu, kur parakstīt petīciju par krievu valodu kā otru oficiālo valodu, un pievienot savu balsi. Tu domā, ka ietaupi savu laiku, bet tu zaudē savas tiesības runāt dzimtajā valodā. Termiņš 30.novembris!"

CVK savā iesniegumā norādīja, ka REN TV Baltic un Mir Baltic demonstrētās reklāmas pārkāpj Lielbritānijas likumus, kas aizliedz demonstrēt politiskas reklāmas.

Atbildot uz Ofcom prasību sniegt paskaidrojumus, BMA norādīja, ka demonstrētie videoklipi par parakstu vākšanu Latvijā ir reklāma. Tomēr BMA atzina, ka videoklipus veidojusi pati kompānija un pati ievietojusi to raidlaikā, līdz ar to videoklipu nav veidojusi vai pasūtījusi kāda trešā puse, teikts britu regulatora ziņojumā. Uz papildu regulatoru jautājumiem BMA sacījusi, ka videoklips par parakstu vākšanu krievu valodas statusa maiņai Latvijā uzskatāms par telekanāla pašreklāmu saskaņā ar Eiropas direktīvu par Audiovizuālo mediju pakalpojumiem.

Taču Ofcam savā ziņojumā noraidīja BMA paskaidrojumus, secinot, ka videoklipi uzskatāmi par reklāmu, kas turklāt veidota, izmatojot CVK simboliku, lai radītu iespaidu, ka to atbalsta CVK, tādā veidā maldinot skatītājus. BMA savos paskaidrojumos apgalvoja, ka Latvijas mediju tirgus ir "politisko spēku, galvenokārt nacionālistisku, nemitīgs cīņas lauks", tādēļ telekanāliem REN TV Baltic un Mir Baltic esot grūti izvērst darbību Latvijā.

BMA uzstāja, ka neatbalsta nevienu no Latvijas politiskajiem spēkiem un parakstu vākšanas kampaņas un referenduma laikā esot ievērojusi neitralitāti. Reklāmas klipus BMA dēvēja par "sociālu paziņojumu", kam neesot bijis nekāds politiskais efekts, un tie neesot nodarījuši nekādu kaitējumu kādai pusei.

Attiecībā CVK simbolikas izmantošanu BMA apgalvoja, ka tie lietoti "tikai un vienīgi kā atsauce uz neitrālu informācijas avotu par referenduma procedūru". Reklāmas klipu pārraidīšanu Lielbritānijā licencētos kanālos BMA pamato ar to, ka "Latvijā telekanāli saskaras ar tiešu politisko spiedienu no vietējās mediju uzraudzības pārvaldes, ko lielā mērā ietekmē politiskie spēki".

Ofcom savā slēdzienā norāda, ka BMA, demonstrējot telekanālos REN TV Baltic un Mir Baltic aicinājumus parakstīties par krievu valodas statusa maiņu Latvijā, ir pieļāvusi virkni likumpārkāpumu. Reklāmas ir "ļoti izteikti maldinošas attiecībā uz CVK lomu. Reklāmā izmantots CVK nosaukums, logo, vietnes attēli, lai radītu iespaidu, ka reklāmu ievietojusi vai pasūtījusi CVK".

"Reklāma varēja maldināt skatītājus, ka Latvijas Centrālā vēlēšanu komisija atbalsta reklāmu, kā patiesībā nebija. Šī maldināšana varēja atstāt kaitīgu iespaidu uz demokrātijas procesiem, ietekmējot vēlētāju rīcību attiecībā uz parakstu vākšanu un potenciālo referendumu," teikts ziņojumā.

BMA arī pārkāpusi apraides licences noteikumus, kas liek "būtiskās politiskās un komerciālās diskusijas un nopietnos valsts politikas jautājumos atspoguļot pēc iespējas plašāku viedokļu loku. Uzskatus un faktus aizliegts sagrozīt". Britu regulators noraidīja BMA apgalvojumu, ka reklāma ir tikai informatīva un neitrāla. "Gluži pretēji, mēs uzskatām, ka reklāma šajā gadījumā saturēja tiešu aicinājumu REN TV Baltic un Mir Baltic skatītājiem rīkoties, lai parakstītu petīciju un izraisītu referendumu, kā mērķis ir mainīt Latvijas konstitūciju un padarīt krievu valodu par oficiālo Latvijas Republikas valodu.

Ofcom nav nekādu šaubu, ka reklāmā izmantotie vārdi mudina skatītājus parakstīt petīciju, līdz ar to [Ofcom] secina, ka reklāma ietur pozīciju, atbalstot oficiālās valodas statusa piešķiršanu krievu valodai Latvijā," teikts ziņojumā. Turklāt parakstu vākšanas kampaņā tika savākts nepieciešamais parakstu skaits un referendums par konstitucionālām izmaiņām patiešām notika, norāda "Ofcom".

Britu regulators savā slēdzienā arī norāda, ka diskusija par krievu valodas statusu Latvijā ir politiski jūtīgs jautājums, kā arī Latvijai nacionāli svarīgs jautājums, tāpēc REN TV Baltic un Mir Baltic pārkāpuši licences punktus, kas liek šādos gadījumos atspoguļot maksimāli objektīvu un plašu informāciju, izvairoties no vienpusējām reportāžām. "Ofcom" secina, ka "reklāma skaidri pauda atbalstu [krievu valodas statusa maiņai] un pat mēģināja mēģināja materiāli palīdzēt," kas pārkāpj noteikumus par neitralitāti nopietnos politiskos jautājumos.

BMA arī pārkāpusi licences noteikumus, kas aizliedz telekanālā paust pakalpojumu sniedzēja uzskatus un viedokļus politiskās vai komerciālās diskusijās un valsts politikas jautājumos.

Ofcom norāda, ka BMA savos paskaidrojumos apgalvo, ka reklāmas videoklips tapis un ticis pārraidīts pilnībā pēc BMA pašas iniciatīvas. "Sociālā komunikācija [reklāma] bija tikai un vienīgi REN TV Baltic un Mir Baltic iniciatīva. Tā netika pārraidīta kādas politiskas organizācijas labā, un tā tika izplatīta bez maksas. Šo paziņojumu plānošanā vai sagatavošanā nebija iesaistīta neviena persona un neviena organizācija," teikts BMA paskaidrojumos. Līdz ar to BMA ir pārkāpis normu, kas aizliedz paust savu viedokli un nostāju politiski svarīgos jautājumos.

BMA arī pārkāpis normu, kas liek skaidri nodalīt redakcijas saturu no reklāmām. Aicinājumi parakstīties par krievu valodas statusu tika demonstrēti reklāmu laikā un veidoti kā vienpusēja jautājuma atspoguļojums, kas ir raksturīgi reklāmām. Turklāt videoklipā izmantots CVK logo, radot skatītājiem iespaidu, ka reklāmu ievietojusi CVK.

Ofcom ziņojumā secina, ka BMA pārkāpis virkni būtisku likuma punktu. "Ofcom satrauc BMA pozīcija šajā jautājumā un īpaši tās uzskats, ka attiecīgie likuma punkti uz to neattiecas. Tāpēc Ofcom izsaka brīdinājumu BMA, ka līdzīgu pārkāpumu atkārtošanās nākotnē visdrīzāk izraisīs likumā paredzētās sankcijas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas