Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Būs stingrākas prasības ātro kreditētāju reklāmas aktivitātēm un klientu maksātspējas vērtēšanai

Ir jāierobežo ātrās peļņas iespējas uz grūtībās nonākušu cilvēku rēķina, tāpēc tiek strādāts pie stingrākām prasībām gan attiecībā uz ātro kredītu reklāmu un mārketinga aktivitātēm, gan klientu maksātspējas izvērtēšanu, šodien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pavļuts atzina, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotie dati par nebanku kreditēšanas sektoru liecina, ka ātro kredītu nozare piedzīvo vāji regulētu, bet strauju izplešanos.

"Lai arī kopējais portfelis ir salīdzinoši neliels, tomēr, ņemot vērā vidējo aizdevumu summu, problēma ir reāla un rada nopietnus riskus virknei Latvijas kredītņēmēju, kuri par salīdzinoši nelieliem aizņēmumiem var nonākt ilgtermiņa parādu slazdā. Lai arī, reaģējot uz valsts sektora un mediju aktivitātēm, nozare ik pārdienu nāk klajā ar jaunām pašregulācijas iniciatīvām, regulējums no valsts puses būs daudz stingrāks," uzsvēra ministrs.

Ekonomikas ministrijas (EM) izveidotā darba grupa, iepazīstoties ar situāciju nebanku finanšu pakalpojumu tirgū un izanalizējot patērētāju tiesību aizsardzību tajā, patlaban kā galvenās nepilnības nebanku kreditēšanas tirgū saredz nepietiekamu klientu maksātspējas vērtēšanu, nesamērīgi augstas procentu likmes un citas pakalpojuma izmaksas, kā arī nepietiekamu patērētāju izpratni par uzņemtajām saistībām un iespējamām sekām.

Darba grupā identificēti četri rīcības virzieni nozares darbības pilnveidošanai.

Pirmkārt, pastiprināt maksātspējas vērtēšanu, novēršot situācijas, kad aizdevums tiek piešķirts personām, kas nespēj pildīt līguma saistības. Darba grupa strādā pie stingrāka regulējuma izstrādes patērētāju maksātspējas vērtēšanai, tai skaitā obligātajai ienākumu un izdevumu vērtēšanai no aizdevuma pirmā lata un bezprocentu kredītiem. EM jau sagatavojusi un 2012.gada 25.oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludinājusi atbilstošus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas tuvākajā laikā tiks iesniegti izskatīšanai valdībā.

Otrkārt, ierobežot bezatbildīgu aizņemšanos veicinošas reklāmas un mārketinga aktivitātes, samazinot spontānas aizņemšanās un tās radīto seku risku. Darba grupā tiek strādāts pie stingrāka regulējuma patērētāju kreditēšanas pakalpojumu reklāmai, nosakot reklāmai izvirzāmās vispārējās prasības (objektīva un neitrāla), lai novērstu gadījumus, kad reklāma veicina bezatbildīgu aizņemšanos, piemēram, mudina patērētāju saņemt kredītu nepārdomāti vai neizvērtējot tā nepieciešamību un piemērotību, rada šķietamu iespaidu, ka kredīts ir bez maksas, bez riska vai viegls veids, kā atrisināt finansiālās problēmas; mudina saņemt papildu labumus sakarā ar kredīta saņemšanu utt.

Treškārt, ierobežot ar kredītu pakalpojumu izmantošanu saistīto izmaksu (kredīta procentu) un parādsaistību pārmērīgu pieaugumu. Plānots ierobežot gada procentu likmes, nokavējuma procentu, sankciju (līgumsoda) un citu maksājumu maksimālo apmēru patērētāju līgumos. Pavļuts konkrētas gada procentu likmes nenosauca, taču viņa vērtējumā diskusijas varētu notikt par likmi 100%, kā tas ir Igaunijā.

Ceturtkārt, regulāri apkopot detalizētu informāciju par nebanku kreditēšanas tirgu, kas ļautu plānot tā uzraudzību un ātri reaģēt uz nevēlamām tirgus pārmaiņām. Tiek izvērtēts priekšlikums nebanku kreditēšanas pakalpojuma sniedzējam noteikt par pienākumu sniegt PTAC plašāku informāciju par izsniegtajiem aizdevumiem un to atmaksu.

Vienlaikus darba grupā tiek izskatīti tādi priekšlikumi kā līgumsoda kopējā apmēra aprobežojums patērētāju noslēgtajos kreditēšanas līgumos; aizliegums izsniegt kredītu ātrāk kā 12-24 stundas pēc tam, kad patērētājs veicis kredīta pieprasījumu, nosakot pienākumu kredīta devējam pēc minētā termiņa paiešanas saņemt atkārtotu patērētāja apstiprinājumu kredīta vajadzībai; nokavējumu procentu ierobežošana; kā arī dubulto sankciju nepieļaujamība.
Darba grupai detalizēti priekšlikumi un nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos jāsagatavo līdz šā gada 1.aprīlim. Savukārt PTAC 2013.gada pirmajā pusgadā plāno izstrādāt vadlīnijas patērētāju maksātspējas izvērtēšanai un vadlīnijas par godīgu un atbildīgu komercprakses īstenošanu patērētāju kreditēšanas jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas