Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Čakša neatbalsta jaunu ierobežojumu noteikšanu olšūnu ziedošanai

Veselības ministra amata kandidāte Anda Čakša neatbalsta jaunu ierobežojumu noteikšanu olšūnu ziedošanai.

"Manā skatījumā tā ir brīva indivīda izvēle," žurnālistiem sacīja Čakša. Viņasprāt, "aizliegumi savā būtībā vispār nestrādā," tāpēc jāizvērtē riski un jāievieš dzimumšūnu donoru reģistrs.

Saeima plāno rīt galīgajā lasījumā vērtēt likumprojektu, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Iepriekš likums paredzēja, ka olšūnu donore var būt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem un nebija ietverts nosacījums, ka tā var būt tikai dzemdējusi sieviete.

Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā arī paredz grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, iespēju saņemt valsts nodrošinātu konsultāciju. Konsultācija būs brīvprātīga un būs iespējama pie ģimenes ārsta vai cita speciālista (ārsta psihoterapeita, ginekologa vai citas ārstniecības personas), kurš ir apmācīts sniegt šādu konsultāciju. Iespēju saņemt šādu konsultāciju valsts nodrošinās no 2018.gada.

Likumprojekts arī paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. 

Rīt, 16.jūnijā, plkst.8.30 pie Saeimas ēkas notiks jauna protesta akcija pret grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

    Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas