Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Cīņa par Rīgas atslēgām. Andris Ameriks: Ja nebūs vairākuma, būsim opozīcijā

Pašrezējais Rīgas vicemērs Andris Ameriks (Saskaņa/GKR) vairākiem laikraksta Diena intervētajiem Rīgas mēra amata kandidātiem varēja uzdot pa vienam jautājumam. Šoreiz Ameriks intervijā Dienai atbild arī uz potenciālo Rīgas mēru uzdotajiem jautājumiem.

Ar kuru no partijām, kas startē Rīgā, jūs varētu sadarboties?

Divus sasaukumus strādājam kopā ar Saskaņu un neesam vīlušies. Mums nav pamata apšaubīt savu attiecību īstumu. Pēc Vienotības iniciatīvas valdības partijas – arī Nacionālā apvienība un Zaļo un Zemnieku savienība – parakstīja papīru, ka ar mums nesadarbosies. Tātad, vai nu mēs būsim vairākumā, vai, ja rīdzinieki teiks, ka ir jānāk citiem, būsim opozīcijā. Vai nu rīdzinieki dod mandātu un mēs turpinām šo darbu, vai visi pārējie kopā varēs pierādīt savu solījumu dzīvotspēju.

Diena lūdza jums uzdot jautājumus pārējo sarakstu līderiem un viņiem deva iespēju kaut ko pavaicāt jums. Ar dažiem izņēmumiem šie jautājumi ir abpusēji saudzīgi. Ar ko to skaidrojat?

Mani jautājumi vairāk ar humoru bija. Žurnālistiem varbūt gribētos, lai visi kautos, acis pārgriezuši, bet mēs cits citu pazīstam. Esmu vienmēr teicis, ka ar nacionāļiem man ir ļoti labas attiecības. Un arī ar zaļajiem zemniekiem man ir labas attiecības. [Augusts] Brigmanis vienreiz pazvana un saka, ka pie viņa mājas ir divas milzīgas bedres. Ja es aiztaisīšot tās bedres ciet, viņš piekarināšot manu portretu savā kabinetā un aicināšot balsot par mani. Es viņam saku – ticu, ka tu varētu piekarināt portretu, bet stipri šaubos, vai aicināsi balsot par mani. Ar nacionāļiem par Rīgas lietām runājam ļoti konstruktīvi, aizeju pie viņu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda. Ir arī daži gailēni, kā es viņus sauktu. Mārtiņš Bondars visiem pēdējā laikā cenšas sadot pa degunu. Un tad vēl ir Jānis Bordāns un Juta Strīķe, kas grib visiem sadot un parādīt, kā dzīvot.

Tad ar Jutas Strīķes jautājumu arī sāksim. Viņa vaicā, vai jūs esat bijis ar uzņēmēju Māri Martinsonu privātos braucienos – tajā skaitā ķēris tunčus Kubā un krabjus Kamčatkā, slēpojis Norvēģijā? Ņemot vērā Martinsona panākumus Rīgas domes izsludinātajos iepirkumos, kurš apmaksāja šos braucienus, un vai tā nav klaja korupcija?

Šo jautājumu vajadzētu adresēt Vienotības un Nacionālās apvienības pārstāvjiem Rīgas domē. Visos būvniecības iepirkumos, Iepirkuma komisijā nav neviena pozīcijas deputāta.

Jūs ķērāt krabjus?

Neesmu ne ķēris krabjus, ne slēpojis. Es vispār neslēpoju. Lai nomierinātu baumu biroju, es ieteiktu katram dzīvot savu dzīvi. Jā, uzņēmēju Māri Martinsonu es pazīstu. Kad vēl bija Latvijas Demokrātiskā partija (LDP), viņš kandidēja Jūrmalas vēlēšanās. [Tas bija 2001. gadā, A. Ameriks no LDP kandidēja Rīgā – red.]. Es daudzus pazīstu, bet šādos braucienos dodos kopā ar sievu vai draugiem.

Jūs uzteicāt Nacionālo apvienību, bet Baiba Broka vaicā, kā vērtējat praktizēto domes ārkārtas sēdes sasaukšanu pirmssvētku dienā vēlā vakarā, nerēķinoties ar deputātu iespējām nokļūt uz šo sēdi? Vai tā turpināsiet arī nākotnē?

Ārkārtas domes sēdes sasauc pēc 20 opozīcijas deputātu iesnieguma 72 stundu laikā. Visiem deputātiem pa dienu jau ir kaut kas saplānots, tad atrodam brīvo laiku, kas parasti ir vakarā. Kurā vakarā varējām, tajā sasaucām.

Tās sēdes darba kārtībā bija jautājums par SIA Rīgas namu pārvaldnieks valdes atbrīvošanu. Vilnis Ķirsis norāda, ka ir Valsts kontroles ziņojums par izsaimniekotiem miljoniem, fiktīvu cilvēku nodarbināšanu. Viņš vaicā, kam vēl esot jānotiek, lai atlaistu no darba slikti strādājošu uzņēmuma vadību?

Rīgas namu pārvaldniekam kā uzņēmumam ir veltīts daudz kritikas. Taču tam ir liela atbildība, jo uzņēmuma apsaimniekošanā ir apmēram 4000 māju. Pamatjautājums ir naudas trūkums, ar ko saistīta kritika, jo mājas ir tādas, kādas tās ir. Esmu kategoriski pret minētajiem formulējumiem, jo manā rīcībā nav neviena fakta, ka kāds no darbiniekiem būtu fiktīvi nodarbināts.

Juris Žuravļovs atkārto jums jau televīzijas debatēs prasīto, kad beigsiet reketēt iedzīvotājus ar komunālajiem maksājumiem, jo pēc to nomaksāšanas pensionāriem nepaliek naudas iztikšanai?

Rīgā ir viszemākie siltuma tarifi. Ja salīdzina ūdens tarifu, tas ir gandrīz divreiz lētāks nekā Jūrmalā. Manuprāt, Žuravļova kungs ir tukšrunātājs.

Mārtiņš Bondars vaicā, kāpēc vēlētāji lai jums ticētu, ja neesat pildījuši iepriekšējos solījumus. Piemēram, apņēmāties salabot Rīgas ielas, kas pat īsti neesot sākts. Virskārtas uzlikšanu viņš neskaita par ielu salabošanu. Vēl bija solījums attīstīt veloceliņus, bet esot tikai viens celiņš.

Lai katrs paskatās spogulī. Vai tiešām visu, ko Bondars solīja vēlētājiem, ejot uz Saeimu, viņš ir spējis izpildīt? Arī mēs rēķināmies, ka diemžēl visu nevar izdarīt četros gados, bet liela daļa ir izpildīta. Ja runā par veloceliņiem, tad pēdējo četru gadu laikā to garums ir palielināts par 12 kilometriem un sasniedz vairāk nekā 60 kilometru. Viens no iemesliem, kāpēc neiet tik raiti, ir daudz privātās zemes. Paiet laiks, kamēr atpērkam privātos īpašumus.

Arī Diāna Novicka jautā par veloceliņiem. Vai tie ir droši bērniem?

Mums visai dzīvei pilsētā ir jābūt drošai bērniem. Manuprāt, ja ievēro visus noteikumus, tad ir droši, bet cilvēki mēdz tos pārkāpt.

Ir arī jautājums par kaķiem, kuru uzdod Atis Zakatistovs. Vai ir kādas speciālas vēlmes, ko nākamajam Rīgas mēram vajadzētu darīt ar Nila Ušakova kaķiem, kurus nevarēs ne izmest, ne paturēt.

Gan jau Nils pats uzņemsies atbildību par saviem kaķiem un tie kopā ar Nilu dzīvos tālāk tur, kur viņi dzīvo līdz šim. Tas jautājums jāatliek vēl uz četriem gadiem.

Normunds Vilnītis jautā: ja Saskaņa ir sociāldemokrātiska partija, tad neesot skaidrs, kāda ir jūsu vadītā partija Gods kalpot Rīgai – labēja, kreisa vai centriska? Vai esat gatavs strādāt kopā ar jebkuru, lai tikai būtu pie varas?

Ar ideoloģiju partijas sevi saista tad, kad domā, ar ko draudzēties Eiropā. Mēs esam tā saucamā komunālā vai pilsētas partija, kādas ir arī Daugavpilī, Ventspilī… Šādas partijas ir ar centrisku attieksmi.

Pārējo sarakstu līderiem vaicājām par iespaidiem gājēju tunelī no Vecrīgas uz autoostu.

Pirms kādām divām nedēļām pa to gāju. Tas ir padomju laikā būvēts tunelis, kurā sākotnēji nebija kiosku. Esmu redzējis, kā tiek izbūvēti tie veikaliņi. Mums ir iespēja salīdzināt divus tuneļus. Otrs ir neatkarības laika tunelis, ko uz dzelzceļa staciju uzbūvēja veikals Stockmann. Skaidrs, ka tie atšķiras. Tā ir Latvijas vēsture.

Daži kandidāti ierosināja tur izveidot gājēju pāreju.

Gājēju pāreja – tas būtu vēl komplicētāk. Taču es piedāvātu nepiedalīties ideju konkursā, jo mums ir priekšā Latvijas megaprojekts – dzelzceļa līnijas Rail Baltica posma izbūve. Rezultātā tiks norakts viss uzbērums un mainīta kopējā stacijas un autoostas infrastruktūra.

Kur būsiet Līgo vakarā?

Jau septīto gadu esmu krastmalā. Ideja par šiem svētkiem Daugavmalā pieder Eiženijai Aldermanei, jo daudziem rīdziniekiem nav savu lauku. Tai centrālajai vietai, no resursu un mākslinieku kapacitātes viedokļa, ir jābūt krastmalā. Pilsētā ir bezmaksas transports, un ar savu mašīnu nekur nav jābrauc. Krastmalā uzstājas Raimonds Pauls, ansambļi... Tur parasti ir kādi 60 000 cilvēku. Un mums ir tā saucamie latviskie Jāņi Dzegužkalnā, kur ir kādi 5000 cilvēku. Pilsēta rīko svētkus šajās divās vietās. Tas neizslēdz iespējas taisīt savas svinības apkaimēs.

Visas laikrakstā Diena publicētās intervijas ar Rīgas mēra amata kandidātiem jau lasāmas portāla Diena.lv sadaļā Cīņa par Rīgas atslēgām

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
nevis opozīcijā, bet cietumā!
Zināšanas ir spēks
Z
Vēl labāk, ja visādi Mr.20% atrastos rūtotā pozīcijā.
To
T
arī novēlam! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas