Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Citskovskim ļaus pamēģināt

Valdība otrdien apstiprināja Valsts pārvaldes reformu plānu, kas paredz līdz 2020. gadam valsts pārvaldē nodarbināto skaitu samazināt par sešiem procentiem. «Nekas nenotiks bez rūpīgas analīzes, kā ar cirvi skaldīšanas veidā. Darbs ir tikai pašā sākumā. Tā ir atbilde tiem, kas uztraucas par atsevišķu struktūru nākotni,» valdības sēdē sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS). Ministri uz piedāvāto plānu reaģēja ļoti aktīvi – viņiem bija gan iebildumi, gan ierosinājumi. Daļēji ņemot vērā ieteikto, atbrīvojamo skaitā apņēmās ieskaitīt arī tās amata vietas, no kurām ministrijas pēdējos divos gados ir atteikušās pēc savas iniciatīvas.

Nodarbināto samazināšana attieksies uz 50 000 valsts pārvaldē strādājošo. Plāns paredz, ka pēc trim gadiem valsts pārvaldes darbinieku skaits nevarētu būt lielāks par 47 000 cilvēku. Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informēja, ka reforma neattieksies uz Nacionālajos bruņotajos spēkos, valsts drošības iestādēs, kā arī diplomātiskajā un konsulārajā dienestā ārvalstīs strādājošajiem. Pret diplomātiskā dienesta sadalīšanu iebilda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). Viņš uzsvēra, ka vēstnieki ir pakļauti rotācijai – viņi strādā gan ārpus valsts, gan Latvijā.

Ņemot vērā ministru iebildes, valdība nolēma, ka līdz nākamā gada martam Valsts kanceleja sadarbībā ar ministrijām sagatavo izvērtējumu par katrā resorā nodarbinātajiem, ņemot vērā šīs ministrijas situāciju. Līdz 2018. gada 1. aprīlim Valsts kanceleja apkopo šo informāciju. Citskovskis uzsvēra, ka mērķis ir efektivizēt valsts pārvaldi, kas dos iespēju palielināt atalgojumu. Reformas rezultātā ieekonomēto finansējumu atstāšot iestādes rīcībā. "Taču vispirms jāveic reforma, tad būs atlīdzības sistēmas pārskatīšana," uzsvēra Valsts kancelejas direktors. Reforma paredz, ka arī ilgstoši vakanto amatu vietu skaits nevar pārsniegt piecus procentus.

Par plānu gandrīz katram ministram bija, ko pateikt. Visnopietnākos iebildumus izteica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA). Līdz ar reformu plāna apstiprināšanu spēku zaudē valdībā 2014. gada decembrī atbalstītās Valsts pārvaldes politikas attīstības pamatnostādnes. Tās paredz arī to, ka Latvijā ir jāizveido pašvaldību sadarbības teritorijas. Pamatnostādnes tika apspriestas gandrīz gadu, arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir ieguldījusi lielu darbu sadarbības teritoriju modeļa sagatavošanā.

"Nevajag likt ratus priekšā zirgam. Vispirms mums vajadzētu iepazīties ar vērtējumu par pamatnostādņu īstenošanu," teica Gerhards, būdams neziņā, kas tagad notiks ar sagatavotajiem priekšlikumiem par pašvaldību sadarbības teritorijām. Tādā gadījumā jau arī tagad apstiprināto reformu plānu pēc trim gadiem varēšot uzlūkot ar līdzīgu attieksmi. M. Kučinskis teica, ka Gerhardu neviens neatbrīvo no Ministru kabineta dotā uzdevuma piedāvāt pašvaldību sadarbības modeli, jo to paredz valdības rīcības plāns. Taču premjers atzina: "No nereālu papīru gatavošanas ir jāiet projām. Šodien mēs sākam jaunu dzīvi."

Visu rakstu lasiet trešdienas ,15.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Jorens
J
Deivids Bekhems gan neļāva pamēģināt Robinam Viljamsam...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas