Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Dombrovski vajadzētu saglabāt premjera amatā, uzskata Daukšts

Ņemot vērā 11.Saeimas vēlēšanu rezultātus, būtu jāveido nacionālā izlīguma valdība ar "Saskaņas centru" (SC), Zatlera Reformu partiju (ZRP) un "Vienotību" koalīcijā, savukārt premjera amatā vajadzētu saglabāt līdzšinējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski ("Vienotība"). Šādu viedokli sarunā ar aģentūru BNS pauda politologs Kārlis Daukšts.

"Zatlers ir atvēris Pandoras lādi un izmainījis politisko situāciju valstī. Bez "Saskaņas centra" tālākajā darbā nav iespējams," vērtēja Daukšts.

Viņaprāt, 11.Saeimas vēlēšanu rezultāts ir trieciens "Vienotībai", kurai sarkano līniju dēļ būs grūti nosēsties pie viena galda ar SC. Savukārt ZRP un SC ir pārāk īss rezervistu jeb profesionāļu soliņš, lai atrastu kompetentus cilvēkus nozaru vadībai, kas spētu risināt sarežģītus uzdevumus, ar kuriem valdībai tuvākajā laikā būs jāsaskaras.

Lai gan SC, ZRP un "Vienotības" koalīcija būs ar "iekšēju pretrunu kamoliem", pēc Daukšta domām, šāda koalīcija ir "nacionālā izlīguma pamats".

""Saskaņas centra" uzvara pirmo reizi vēsturē ļauj nomierināt nacionālās pretrunas. Ja arī šoreiz "Saskaņas centru" izmetīs ārā [no valdības] un tiks veidota nacionāla valdība, no jauna sāksies milzīgas kampaņas, kas saspīlēs nacionālās attiecības," sprieda Daukšts.

Vienlaikus viņš atzina, ka arī Nacionālajai apvienībai 11.Saeimā izdevies dubultot savu pārstāvību un par to jāsaka paldies Vladimiram Lindermanam, kurš organizēja parakstu vākšanu par krievu valodas statusu. "Tas Nacionālajai apvienībai bija kā dāvana, un rezultāts ir latviešu elektorāta satraukums," piebilda Daukšts.

Daukšts pauda pārliecību, ka SC, ZRP un "Vienotības" koalīcija ir neizbēgama no politiskās loģikas viedokļa. "Gribot negribot "Saskaņas centram" ir jādod vieta valdībā. Ir jāizveido pilsoniska, nevis nacionāli orientēta valdība," uzsvēra eksperts.

Tomēr sarežģīts jautājums būs par premjeru. "Tas arī mani nomoka šorīt," smejot teica Daukšts.

Viņaprāt, daudz kas būs atkarīgs no 11.Saeimā ievēlētajām personālijām. SC premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs, pēc eksperta domām, diez vai varēs tikt galā ar Starptautisko Valūtas fondu un finanšu jautājumiem, tādēļ lietderīgāk būtu saglabāt "vecos bukus", proti, esošo premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība").

Savukārt vēlētāju aktivitāti eksperts nodēvēja par samērā zemu, jo priekšvēlēšanu kampaņas nebija pārliecinošas, tās nemotivēja vēlētājus iet balsot, jo īpaši Latgalē, kur pilsoņi ir depresīvāki. Arī partiju piedāvājumi nebija nopietni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas