Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dombrovskis eiroeksāmenu pārlaiž ar fiziķa pieeju

Pārliecinātā gaitā, ar dežūrsmaidu sejā Latvijas ekspremjers, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdienas pēcpusdienā devās uz pēdējo pārbaudījumu, kas viņu šķir no līdzšinējās karjeras augstākā punkta. Viņa palīgi izskatījās vairāk uztraukušies nekā pats Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amata kandidāts eiro un sociālā dialoga jomā.

Ne velti, jo tieši no "labajām rokām" lielā mērā atkarīgs, kā Dombrovskis sagatavosies kompetences apliecināšanai trīs stundu garajā jautājumu-atbilžu pinpongā. Mājas darba izpildei bija divas nedēļas, kuru laikā Dombrovskis ar saviem padomniekiem pat izspēlēja mēģinājumu, trenējoties atbildēt uz dažādiem, tostarp, provokatīviem jautājumiem.Noklausīšanās laikā eirokomisāra amata kandidātu iztaujāja EP nodarbinātības un sociālo lietu, kā arī ekonomisko un monetāro lietu komitejas locekļi, jo Dombrovskim iedalītais portfelis ietver šīs abas jomas. Jautātāju vidū bija arī trīs deputāti no Latvijas – Dombrovska partijas un EP politiskās grupas biedrs Krišjānis Kariņš (Vienotība), Roberts Zīle (NA) un Tatjana Ždanoka (LKS). Zīle vēl pirms kolēģa noklausīšanās izteicās, ka gaidāmajā "intervijā" neesot iemesla satraukumam: "Dombrovskis noteikti nav tas kandidāts, kuru "sitīs" ar jautājumiem."Patiesi - vairums jautājumu bija korekti, par konkrētām Dombrovska potenciālās pārraudzības jomām. Uz tiem atbildot, kandidāts varēja demonstrēt savas zināšanas un izpausties priekšlikumu izklāstā. Viņa sakāmajā bieži bija dzirdamas tādas ekspremjeram savulaik raksturīgas frāzes kā "sadarbosimies ar sociālajiem partneriem", "nepieciešamas strukturālas reformas", "jāveicina ekonomiskā izaugsme".Vairāku jautājumu ievados gan netrūka arī pārmetumu par viņa Latvijas valdības vadīšanas laikā pieņemto lēmumu sekām. Deputāti uzsvēra, ka Latvija ir viena no pēdējām vietām ES vienlīdzības ziņā, un atgādināja par iedzīvotāju masveida emigrāciju. "Iedzēla" arī Ždanoka, atgādinot, ka Dombrovska vadītā valdība pieņēma drastiskus pasākumus un valsti no krīzes izveda uz maznodrošināto iedzīvotāju rēķina. Kandidāts gan neapjuka un, atbildot uz kritiskiem jautājumiem, rīkojās pēc pārbaudītas formulas - apstiprināja jautātāja teikto, to papildinot ar saviem priekšlikumiem. Viņš runāja pārsvarā angliski, bet lietoja arī latviešu un vācu valodu. Uz dažiem jautājumiem un atbildēm klātesošie pārsimts EP deputāti reaģēja ar aplausiem vai noraidošu dūres sišanu pret galdu.Tas, vai un cik lielā mērā deputāti ar Dombrovska vēstījuma saturu palika apmierināti, taps zināms diennakts laikā. Uzreiz pēc noklausīšanās kopā sanāca abu minēto komiteju koordinatori, lai vienotos par vērtējumu, bet vēlāk vēl vienā sanāksmē visi abu komiteju locekļi pieņēma verdiktu, ko iekļāva ieteikuma vēstulē EK prezidenta konferencei. Tā paredzēta 9.oktobrī un iezīmēs noklausīšanās noslēdzošo posmu. Ja visus komisāra amata kadidātus komiteju locekļi atzīs par labiem un saviem porfeļiem atbilstošiem, 22.oktobrī paredzēts visu parlamentāriešu balsojums. Jaunā EK sastāva apstiprināšanas gadījumā darbu tas sāks 1.novembrī. Plašāk par Dombrovski pēdējiem soļiem līdz EK viceprezidenta amatam lasi laikrakstā Diena ceturtdien, 9.oktobrī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas