Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dombrovskis: saņemts spēcīgs politisks signāls

Šis ir spēcīgs politisks signāls, ka visas Eiropas Savienības dalībvalstis atbalsta Latvijas apstiprināto budžetu un ar to saistīto ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes plānu, vērtējot Eiropadomes šodienas lēmumu,  _Dienai _teica premjers Valdis Dombrovskis. Viņš prognozēja, ka stingrais EP atbalsts  ir drošs signāls, ka arī Eiropas Ekonomikas un finanšu komiteja, kurai jāpieņem galīgais lēmums par Latvijai nepieciešamo aizdevuma naudu, to tuvākajās dienās arī izdarīs. Komitejas lēmums būs starts, lai EK aizņemtos naudu starptautiskajos tirgos.

Premjers sacīja, ka liela kritika par Latvijas apstiprināto budžetu un to stabilizācijas programmu nav saņemta. Neformāli dažas dalībvalstis izteikušas piesardzīgas piezīmes, ka programma, iespējams, nav ilgtspējīga, tomēr galīgo lēmumu tas nav ietekmējis un Latvija saņēmusi atzinību par paveikto.

Otrs lielākas aizdevējs bez EK ir Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Pēc V.Dombrovska teiktā, SVF valde par turpmāko aizdevumu Latvijai, pieņemto budžetu un aktualizēto stabilizācijas programmu lems pirmdien, 22.jūnijā. Premjers prognozēja, ka pēc Eiropadomes nepārprotamā atbalsta SVF valdei “pašreiz būs sarežģīti to neatbalstīt”.

SVF jau otrajā ceturksnī Latvijai vajadzēja pārskaitīt apmēram 200 miljonus eiro, taču SVF to neizdarīja uzskatot, ka Latvijas valdība nav izpildījusi decembrī noslēgtajā memorandā uzņemtās saistības. Tās paredzēja budžeta grozījumu pieņemšanu līdz 31.martam. Saskaņā ar iepriekš apstiprināto grafiku SVF jūlijā Latvijai būtu jāpārskaita gandrīz 140 miljoni latu. Vēl 140 miljoni latu Latvijai jāsaņem no Pasaules bankas, bet 70 miljoni latu vēl no citiem aizdevējiem. Paredzēts, ka no EK Latvija jūlijā saņems 843 miljonus latu.

Naudu Latvija varētu saņemt vēlākais jūlija vidū.

Diena jau rakstīja, ka Eiropadome piektdienas pusdienlaikā atbalstīja Eiropas Komisijas (EK) nodomu izsniegt Latvijai nākamo aizdevuma daļu. Tas nozīmē, ka Latvijas valdība pēc smago budžeta grozījumu pieņemšanas Saeimā ir saņēmusi apliecinājumu, ka nauda tiks saņemta un ka budžeta grozījumu pieņemšana ir bijis pareizais solis.

Šodien Briselē tikās 27 Eiropas Savienības (ES) valstu līderi. Sanāksmes gala ziņojumā tika iekļauts atsevišķs paragrāfs, kurā tiek pausts stingrs atbalsts Latvijas valdības pieņemtajiem budžeta grozījumiem un vidēja termiņa valsts finanšu stratēģijai, informē premjera preses sekretāre.

"Eiropadome atbalsta budžeta taupības pasākumu pieņemšanu Latvijā, kuru mērķis ir plaša fiskālā konsolidācija šajā un nākamajā gadā.   Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji uzsver, ka pieņemto pasākumu stingra īstenošana kopā ar vidēja termiņa finanšu stratēģiju ir garantija starptautiskā aizdevuma programmas sekmīgai īstenošanai Latvijā. Dalībvalstu līderi  stingri atbalsta Eiropas Komisijas nodomu veikt nākamās aizdevuma daļas izmaksu Latvijai".

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Budžeta grozījumi bija priekšnoteikums, lai Latvija šovasar tiktu pie nākamās aizdevuma daļas vairāk nekā miljarda latu apmērā. Bez šī aizdevuma izsīks līdzekļi Valsts kasē.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas