Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

DVI konstatē pārkāpumu, publicējot video ar Grigorjanas un Kairiša aizturēšanu

Datu valsts inspekcija (DVI) konstatējusi pārkāpumu Rīgas Pašvaldības policijas rīcībā, publicējot internetā video ar dziedātājas Asmikas Grigorjanas un režisora Viestura Kairiša aizturēšanu, _Diena.lv _apstiprināja inspekcijas vadītāja Signe Plūmiņa.

DVI nesaskata tiesisko pamatu šādu video publicēt. Jāatgādina, ka policija publicēja divus video - vienā no tiem bija redzams, kā agrā jūnija rītā notiek abu iereibušo mākslinieku aizturēšana, otrā - A.Grigorjana policijas iecirknī. 

S.Plūmiņa teica, ka lieta vēl nav pabeigta, jo tiek gaidītas atbildes no pašvaldības policijas, taču ir konstatēts Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpums. Lietu plānots pabeigt augusta vidū.

Pēc Tieslietu ministrijas pārstāves Lauras Pakalnes teiktā, secinājums balstīts uz diviem likuma pantiem.

Viens no tiem nosaka, ka personas datu apstrāde ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja ir vismaz viens no šādiem nosacījumiem: ir datu subjekta piekrišana, datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu, datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu veikšanai, datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību, datu apstrāde nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedrības interešu ievērošanu vai realizētu publiskās varas uzdevumus, kuru veikšanai personas dati ir nodoti pārzinim vai pārraidīti trešajai personai, datu apstrāde ir nepieciešama, lai, ievērojot datu subjekta pamattiesības un brīvības, realizētu pārziņa vai tās trešās personas likumiskās intereses, kurai personas dati atklāti.

Otra norma nosaka: lai aizsargātu datu subjekta intereses, pārzinis nodrošina personas datu apstrādi tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā.

Patlaban policijai nekāds sods nedraud, tai vien uzdots izņemt video. Laiks dots līdz augusta sākumam. Pēc L.Pakalnes teiktā, atbilde jāsniedz nākamās nedēļas laikā. Ja pārkāpums netiks novērsts, lieta tiks turpināta un tad var draudēt sods.

Pašvaldības policijā Diena.lv teica, ka patlaban tiek gatavota atbilde DVI. Kamēr atbilde nav sniegta, publiski šis jautājums netiek komentēts. Atbildi plānots nosūtīt tuvākajās dienās.

Rīgas Pašvaldības policija savā interneta lapā regulāri publicē videomateriālus, kurās redzamas gan aizturēšanas, gan dažādi pārkāpēji.

Tiesību eksperts Andrejs Judins gan iepriekš Dienai vērtēja, ka policijas iecirknis, tāpat kā iela, ir publiska vieta, un ar nofilmētā publiskošanu nav pārkāpts personas cieņa un gods, kā arī tiesības uz privātumu. "Jebkuram cilvēkam ir jārēķinās, ka uz ielas viņu var filmēt un šo materiālu publiskot. Arī, ja būtu publiskots video materiāls no kafejnīcas, privātums nebūtu pārkāpts, jo arī tā ir publiska vieta," toreiz teica A.Judins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas