Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

EK: Pat savācot miljonu parakstu ES, krievu valoda nevarēs kļūt par oficiālo ES valodu

Savācot miljonu parakstu Eiropas Savienības (ES) valstīs un iesniedzot pieteikumu Eiropas Komisijā (EK), krievu valoda tāpat nevarēs kļūt par ES oficiālo valodu, jo EK pārziņā nav oficiālo valodu noteikšana ES, portālu Diena.lv informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

"Par oficiālu ES valodu var kļūt tikai valoda, kam šāds statuss ir kādā no dalībvalstīm, ja to ierosina attiecīgās valsts valdība un ja tam piekrīt visas pārējās dalībvalstis. Pašlaik ir 23 šādu valodu: angļu, bulgāru, čehu, dāņu, franču, grieķu, igauņu, īru, itāļu, latviešu, lietuviešu, maltiešu, nīderlandiešu, poļu, portugāļu, rumāņu, slovāku, slovēņu, somu, spāņu, ungāru, vācu un zviedru," norādīja pārstāvniecība.

EK pārstāvniecība informēja, ka papildus oficiālajām valodām ES ir vairāk nekā 60 vietējo reģionālo vai mazākumtautību valodu kopienu, kurās regulāri runā 40 miljoni cilvēku. "Attiecīgā valsts var lūgt ļaut šīs valodas lietot saziņā ar ES institūcijām – arī šajā gadījumā ir nepieciešama visu ES valstu valdību piekrišana un valstij jāuzņemas visi izdevumi, ieskaitot tulkošanu. Šāds statuss ir piecām reģionālajām valodām – galīciešu, katalāņu un basku Spānijā, gēlu (Skotijā) un velsiešu Lielbritānijā," skaidroja EK pārstāvniecība Latvijā.

Lai krievu valoda iegūtu jebkādu statusu ES, tas vispirms jāiegūst kādā no dalībvalstīm. "Ne EK, ne kāda cita no ES iestādēm nevar – pat tad, ja tiktu savākts miljons parakstu - "no augšas" noteikt, kāda valoda lietojama Latvijā vai jebkurā citā ES valstī," teikts pārstāvniecības paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas