Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

EP amatpersonas veiklas uz atrunām

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nav valsts amatpersonas, tāpēc uz viņiem neattiecas noteikums par publiski pieejamām deklarācijām, kā tas ir, piemēram, Saeimas pārstāvjiem. Taču gan vieni, gan otri sēž savā krēslā, pateicoties tautas izteiktajai uzticībai. Pieļaujot, ka nekā slēpjama nav, Diena personīgi sazinājās ar katru Latvijas eiroparlamentārieti un lūdza sniegt tās pašas ziņas, ko publisko valsts amatpersonas, arī Saeimas deputāti.  
Aicinājumam atsaucās divi adresāti, vēl divi norādīja, ka informācija par viņiem ir vai būs pieejama publiski tuvākajā laikā, bet pārējie, izmantojot dažādas taktikas, arī ignorēšanu, informāciju neizpauda.

Ja būtu jāizveido visspilgtāko atrunu saraksts, pirmajā vietā ierindotos Krišjānis Kariņš (Vienotība), kurš, atbildot uz jautājumu, vai ir gatavs atsūtīt iepriekš pieminētās ziņas, nemitīgi atkārtoja: "Es nevaru jums atbildēt." Šis teikums Dienas sarunā ar eiroparlamentārieti izskanēja vairākkārt, arī tad, kad, atvieglojot uzdevumu, tika piedāvāti varianti "jā" un "nē". Telefona zvana noslēgumā viņš lūdza jautājumu atsūtīt arī rakstiskā formātā. Elektroniski stafeti pārņēma deputāta padomniece Ieva Zīberga, kura tomēr arī pēc vairākkārtējiem aicinājumiem uz jautājumu, vai tiks atsūtīta informācija, neatbildēja.  

Latiņu augstāk pacēla Roberts Zīle (NA), kurš apgalvoja, ka varētu piekrist sniegt papildu informāciju, tomēr veikli atrada iemeslu to nedarīt: "Es varētu arī piekrist izņēmumam ar nosacījumu, ka laikraksts Diena kā "ceturto varu" pārstāvošs medijs rādītu priekšzīmi un publiskotu konkrētā mediju koncerna esošos un vēsturiskos patiesā labuma guvējus kopš tā pirmās akcionāru maiņas, īpaši par periodu pēc sabiedrībai nepārskatāmās īpašnieku maiņas līdz ar Bonnier Business Press iziešanu no koncerna." 

Savukārt Sandra Kalniete (Vienotība) bija lakoniska, norādot, ka deputātu atalgojums ir atrodams internetā, parādu viņai nav, īpašumi ir, bet viņa neuzskata, ka jāsniedz kādas papildu ziņas.  

Tā kā aicinājums tika izsūtīts visiem Latvijas eiroparlamentāriešiem, sarunā iesaistījās arī Eiropas Tautas partijas preses sekretārs Ģirts Salmgriezis, kurš vēlreiz atsaucās uz publiski zināmo, ka EP deputātiem ir cita kārtība saistībā ar deklarāciju iesniegšanu nekā Latvijas amatpersonām, taču to, vai prasītā papildu informācija tiks atsūtīta, tā arī neatklāja.  

Deputāte Inese Vaidere (Vienotība) neuzskatīja par vajadzīgu atbildēt personīgi, taču pēc atkārtota aicinājuma norādīja, ka to solījis izdarīt Salmgriezis. Kad Diena telefonsarunā norādīja, ka viņš pēc būtības neatbild, eiroparlamentāriete noteica: "Nu, ko viņš ir atbildējis, to viņš ir atbildējis, paldies, visu labu." Mirkli pēc klausules nolikšanas, neļaujot pat atvadīties, viņa gan atsūtīja īsziņu, kurā atvainojas, ka nav varējusi ilgāk runāt un ka "kā jau allaž, kad esmu Rīgā, nav nevienas brīvas minūtītes". 

"Es gribētu teikt, ka šoreiz tas nav likuma jautājums, bet jautājums par attiecībām ar potenciālo vēlētāju. Kāds, piemēram, izlasot rakstu, apskatīsies un pateiks: "Fui, es atcerēšos nākamreiz to." Ja viņi uzskata, ka vēlēšanas ir tālu, tad viņi tā uzskata," situāciju komentē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs un vairāku minēto eiroparlamentāriešu partijas biedrs Ainars Latkovskis (Vienotība). "Es domāju, ka šeit ir labas audzināšanas un ētikas jautājums. Ja jautājums ir uzdots, neapšaubāmi ir jāatbild," papildina Saeimas Eiropas lietu komisijas pārstāvis Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa). 

Savukārt daži citi EP deputāti pretimnākošāki, atklājot informāciju, kuru Latvijā publisko jebkura cita amatpersona.  

Visu Ineses Liepiņas rakstu Amatpersonas veiklas uz atrunām lasiet pirmdienas, 25. aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas