Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Fliks: valsts no airBaltic saņem miljonus

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNKK) trešdien izplatītajā paziņojumā paskaidro savu komentāru par nodokļu nemaksāšanu Latvijas valsts budžetā, bet gan ārvalstīs, kur nodokļu likme zemāka. Latvijas televīzijas raidījumā De facto ministrs komentēja valstij daļēji piederošās kompānijas airBaltic rīcību, kas savus pilotus nodarbina caur ārvalstu kompāniju.

Tas darīts, lai par viņiem nebūtu jāmaksā sociālais nodoklis, kas Latvijā ir 33%, bet salīdzinoši Kiprā tie ir 16%. K.Gerhards sacīja, ka muļķīgi rīkojas tas uzņēmējs, kas nedomā, kā optimizēt nodokļus. Izvairīšanos nodokļus maksāt Latvijā komentējuši arī Valsts prezidents un Valsts Ieņēmumu dienests. Trešdien sekoja arī _airBaltic _paziņojums, kurā Bertols Fliks aicināja paklusēt tos žurnālistus, kas atalgojumu saņem autoratlīdzībā. Par to tiek maksāti mazāki nodokļi nekā no algas.

Paskaidrojums no Gerharda

airBaltic piemērs ir signāls valdībai, lemjot par nodokļu politiku. Par to ir jālemj nevis slēpjoties, bet skatoties no konkurētspējas pozīcijām. Mums jārēķinās, ka blakus ir kaimiņvalstis, ka esam ES, ka daudzviet nodokļu politika ir labvēlīgāka. Tātad jādomā, ar ko mēs varam savus uzņēmējus noturēt Latvijā,” skaidro K.Gerhards, uzsverot, ka atbildība jāprasa no Finanšu ministrijas.

Viņam neesot izprotama kritika, kādu šobrīd saņem aviokompānija. Ministrs neatkāpjas no iepriekš teiktā un uzsver, ka uzņēmējiem ir jāizmanto iespējas, ko tai dod pievienošanās Eiropas Savienībai (ES). “Arī tagad varu atkārtot, ka ikviens veiksmīgs uzņēmējs jau ir izvērtējis, vērtē vai vērtēs iespējas samazināt izdevumus, un šajā apstāklī nav nekas peļams,” atkārtojis ministrs. Viņš kā satiksmes ministrs pārraugot virkni lielāko valsts uzņēmumu, un viņa uzstādījums ir, "lai tie strādāt ar peļņu un nostiprina pozīcijas starptautiskajā tirgū, tādājādi panākot gan lielākas iemaksas mūsu valsts budžetā, gan nodrošinot pēc iespējas lielāku darbavietu skaitu Latvijā".

Valsts prezidenta, VID un Finanšu ministrijas komentāri

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzskata, ka uzņēmuma airBaltic, kurā 52% no pamatkapitāla pieder valstij, rīcība ir slikts piemērs un signāls Latvijas uzņēmējiem. "Uzņēmumiem ar valsts kapitāla daļu būtu jārāda piemērs citiem uzņēmumiem. Salīdzinājumā ar mūsu kaimiņvalstīm, Igauniju un Lietuvu, kā arī citām Eiropas Savienības dalībvalstīm kopējais nodokļu slogs Latvijā nav augstāks," norāda E. Repše. Viņš piebilst, ka valdības rīcība patlaban ir vērsta un to, lai izskaustu nepamatotus valsts budžeta izdevumus, tādējādi samazinot kopējās valsts pārvaldes izmaksas iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Valsts Ieņēmumu dienests atzinis, ka uzņēmējs ir izvēlējies likumīgu veidu, kā nemaksāt nodokļus, taču "jājautā, kādēļ uzņēmums izvēlas nodokļus maksāt citai valstij". Tāpat kā K.Gerhards arī VID uzskata, ka šis ir Finanšu ministrijas jautājums un tā ir atbildīga par situāciju, ka uzņēmējiem ir izdevīgāk nemaksāt nodokļus Latvijas valstij.

Situāciju trešdien komentēja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš acināja valsts iestādes palīdzēt uzņēmējiem atvieglot nodokļu samaksu un nevis tikai sodīt. V.Zatlers arī uzsvēra, ka uzņēmēji šodien nav gatavi maksāt nodokļus par “tik sliktu un neefektīvu valsts pārvaldi”.

“Es domāju, ja valdība uzklausītu šo uzņēmēju ‘”sāpi”, tad daudz efektīvāk attīstītos uzņēmējdarbība, un tādas domas, ka jāpārceļ savs bizness uz kādu izdevīgāku valsti, ātri pazustu pašas no sevis. Faktiski, ja politiķi šobrīd tiks galā ar ierēdniecību un ar ierēdniecības attieksmes maiņu, un tīri strukturāli ar šo institūciju pārveidošanu, lai tās kļūtu uzņēmējiem draudzīgākas – „mēs nevēlamies slēgt jūsu uzņēmumu, bet mēs vēlamies palīdzēt jums novērst jūsu kļūdas un vēlamies jums atvieglot nodokļu nomaksu, nevis tikai sodīt”. Tie ir jautājumi, kas šobrīd ir aktuāli uzņēmēju vidē.”

Paziņojums arī no airBaltic

Trešdienas vakarpusē sekoja arī paziņojums no airBaltic. Kompānijas vadītājs Bertolts Fliks žurnālistiem norādīja - lai paklusē tie žurnālisti, kas atalgojumu saņem kā autoratlīdzību. “airBaltic kā liels uzņēmums nevar izvairīties no nodokļu samaksas. Un mēs arī aicinām par airBaltic nodokļiem paklusēt  tos žurnālistus, kas strādā saskaņā ar autoratlīdzības līgumiem un ir kūtri veikt sociālā nodokļa maksājumus.”

Latvijas valsts budžetā šogad ienākuma un sociālā nodokļa veidā tiks iemaksāti aptuveni 8,5 miljoni latu par darbiniekiem, to paziņojumā uzsver airBaltic. Uzņēmums arī uzskaitījis savus finanšu rādītājus - apgrozījums pērn bijis 202,7 miljoni latu, kas esot par 27% vairāk nekā gadu iepriekš. airBaltic izdevies iegūt vairāk tranzītpasažieru laikā, kas Latvijas tirgus ir piedzīvojis sabrukumu un aviobiļešu pārdošanas apjomi vietējā tirgū kritušies par aptuveni 70%.

Aģentūra BNS vēsta, ka B.Fliks, uzstājoties konferencē Latvija. Izaugsme. Labklājība atzinis, ka Latvijā nodokļu slogs ir ļoti augsts zemām algām, taču augstām - tas ir labvēlīgs. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir labi un lēti būt bagātam, bet dārgi būt nabagam. Fliks paudis viedokli, ka pašlaik Latvijā vērojama koncentrēšanās tikai uz to, kā pildīt valsts budžetu, un pastāvošā nodokļu sistēma veicina ēnu ekonomiku. Mazie uzņēmēji sāk izvairīties no nodokļu maksāšanas, un godīgie cieš vēl vairāk, jo zaudē konkurētspēju.

(papildināts viss teksts)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

K.Gerharda paziņojums pilns teksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas