Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Freimanis: TP nav argumentu, kāpēc tai būtu izdevīgi būt valdībā

Tautas partijas (TP) ceturtdien izteiktais piedāvājums slēgt divpusēju vienošanos starp TP līderi Andri Šķēli un premjeru Valdi Dombrovski (JL), prasot atbildi par to sniegt līdz nākamajai trešdienai, liecina, ka TP grib vismaz daļēji atgriezt savu ietekmi uz procesiem, uzskata sociologs Aigars Freimanis.

Viņaprāt, gāzt valdību TP nav izdevīgi, jo pašlaik valdība tiek uztverta kā instruments sadarbībai ar starptautiskajiem aizdevējiem un liela sabiedrības daļa tieši starptautiskos aizdevējus saista ar vismaz īstermiņa stabilitāti. Taču esot iespējami taktiski pareizāki TP soļi, kas ļautu partijai iziet no situācijas kā ieguvējiem.

Pašlaik no Tautas partijas (TP) atrašanās esošajā valdībā labums ir visām citām partijām, izņemot pašu TP, uzskata sociologs. Vienotības pārstāvji ir ieguvēji, jo var aizbildināties, ka grūtības atrisināt kādas problēmas radušās, ņemot vērā problemātisko sadarbību koalīcijā, un šajā gadījumā vājais posms ir TP. Opozīcijas partijas var iegūt bonusa punktus, nepārtaukti akcentējot valdības nestabilitāti, savukārt Zaļo un zemnieku savienība var sevi pozicionēt kā valdības stabilitātes nodrošinātājus. «Taču TP nav neviena argumenta, kāpēc tai ir izdevīgi būt šai valdībā,» akcentē A.Freimanis.

Pirmā no iespējām, kā varētu attīstīties turpmākie notikumi, ir JL vienošanās par plānu, kas balstīts uz A.Šķēles programmas bāzes, taču to A.Freimanis uzskata par mazticamu soli, ņemot vērā, ka tā būtu Jaunā laika (JL) piekāpšanās TP. Otrā iespēja TP būtu pateikt, ka tā vairs neredz jēgu palikt šai valdībā, solot atbalstu būtiskos jautājumos Saeimā. Principā tā tiktu paralizēts mazākumvaldības darbs, jo varas centrs no valdības pārceltos uz Saeimu. Domājot par gaidāmajām vēlēšanām, tā TP nostādītu sevi izdevīgās pozīcijās, jo pati valdību negāztu, turklāt radītu iespaidu, ka kaut ko ietekmē, jo starptautiskajiem aizdevējiem neizbēgami nāktos komunicēt ne tikai ar mazākumvaldību, bet arī ar «kvazivaldošo koalīciju» Saeimā. Tādā gadījumā pastāv iespēja, ka mazākumvaldība varētu krist, taču «krišanas idejai ir jānāk no iekšienes», pieļauj A.Freimanis. Tādā gadījumā TP varētu berzēt rokas nevainībā, jo teorētiski valdību nav gāzusi.

Nav izslēgta iespēja, ka TP var nogāzt valdību, taču to A.Freimanis uzskata par mazāk ticamu un mazāk izdevīgu TP. Proti, tā kā liela daļa sabiedrības valdības sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem saista ar viņu īstermiņa stabilitātes garantu, TP nebūtu izdevīgi pozicionēt sevi kā šīs stabilitātes grāvējus.

TP valdes loceklis un  Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis aģentūrai LETA pieļāvis, ka TP jau nākamnedēļ varētu atstāt valdību un pāriet opozīcijā, ja premjers noraidīs TP izteiktos priekšlikumus par neatliekami veicamajiem darbiem. V.A.Krauklis norādījis, ka TP neplāno veidot jaunu koalīciju un tādu nemaz neesot iespējams izveidot. Viņš arī uzsvēra, ka, pat darbojoties opozīcijā, atsevišķos jautājumos TP būs gatava atbalstīt V.Dombrovska valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas