Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gerharda pieteiktā novadu reforma nav vienīgā - top vēl vairāki modeļi

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
pūcīte
p
Vairāki modeļi- tas ir ļoti labi. Ar modelēm gan greizi sanāca- vienai dzērumā kāju sabrauca.
Opis
O
Vai katrs jaunais ministrs neko citu nav spējīgs izdomāt kā taisīt reformas.Jau krievu laikos šo procesu vairākkārt izgājam cauri vājie novadi nav spējīgi izdzīvot un atīstīties. Tas ka novados ir par daudz ierēdņi tas gan.Jādomā par darvietu radīšanu lai cilvēki nebrauc prom.Eiropas fondu nauda tiek nelietderīgi izmantota tiek revonētas ēkas skolas, slimnīcas kuras pēctam slēdz, tiek būvētas komunikācijas kuras stāv neizmantotas šo naudu vajag lietderigāk izmantot.
naakamaa apvienosanas
n
bus,kad svolocu centrs izdomas Latviju apvienot ar russian...
Ziņkārīgais
Z
Vai Daugavas un Volgas apvienošana šajos modeļos nav paredzēta?
realitate
r
nedusmojieties, saprotiet ari resnuli ministru- vinam virsu brauc visas ap ministriju aplipusas planotaju SIA, kuram ari turpmak gribas trekni strebt par copy-paste projektiem, bet peksni silee rijamais ir izudis. Ko darit?
realitate
r
nedusmojieties, saprotiet ari resnuli ministru- vinam virsu brauc visas ap ministriju aplipusas planotaju SIA, kuram ari turpmak gribas trekni strebt par copy-paste projektiem, bet peksni silee rijamais ir izudis. Ko darit?
Visvaldis Mucenieks
V
Manuprāt, rajonu likvidēšana un Latvijas saskaldīšana ekonomiski impotentās 'sīksaimniecībās' bija gadsimta muļķība un noziegums. Rajoni bija pilnveidojušies vairāku gadu desmitu laikā. Rajonu centri bija lielākas vai mazākas pilsētas, pēc kurām tos uz kartes spēja sameklēt pat pamatskolnieks, kurās bija pašvaldības iestādes, tiesas, izglītības un medicīnas iestādes, ugunsdzēsēju un glābšanas dienesti, sociālie dienesti, rajona avīzes, autoostas, atbilstīgi veidots ceļu tīkls, katram rajonam savs pasta un stacionārā telefona kods. To sagraut varēja tikai pilnīgs neprātis vai ļaundaris. Liekas, ka šajā procesā piedalījās gan vieni, gan otri. Tagad viens otrs novads ir tik vārgs, ka nodokļos nespēj saviem deputātiem algas nopelnīt un 100 metru ceļa noasfaltēšana ir nepārvarama problēma. Kādi tur var būt projekti, kāda attīstība? Izņēmums ir lielie novadi, kas izveidoti ap vēsturiskajiem rajonu centriem (Kuldīgas, Tukuma, Cēsu, Valmieras novadi). Dabiski, ka apvienošanās (atgriešanās pie rajonu iedalījuma) ir akūti nepieciešama un pēc iespējas ātrāk. Vēl daudz kas no bijušajiem rajoniem ir saglabājies neiznīcināts. Ja nepatīk rajona nosaukums, var saukt kaut par kantoniem. Ne jau nosaukumā ir būtība. Tik pat dabiski, ka daudzu mazo novadu deputāti tam pretosies, jo tās varbūt ir gandrīz vai vienīgās darbavietas šajos novados. Tāpēc nekāda brīvprātīga apvienošanās, izņemot kādus retus gadījumu, nav iedomājama. Taču nav saprotams, kāpēc tam pretojas Brigmanis. Ja vien ZZS nav kādi savtīgi apsvērumi. Jaunu, mākslīgi veidotu 49 novadu + 9 pilsētu vai 29 sadarbības teritoriju iedalījuma veidošana būtu tikai pāreja no pašreizējā murga uz viena vai otra paveida citu murgu. Vai tiešām vajadzīgi jauni dārgi eksperimenti, vai jāgudro jauns ritenis, ja tas jau mums bija, gadu desmitiem sekmīgi vēlās, līdz tam pielika akmeni priekšā un ievēla glupības grāvī? Noslēgumā piebildīšu, ka neesmu un visticamāk arī nekad nebūšu NA biedrs.
Bez sajūsmas
B
Pretestība būs jebkuram variantam. Jo zudīs deputātu darba vietas un VARA. Zudīs arī partiju atbalsta centri laukos. Būs grūtāk uz vēlēšanām savākt ziedojumus un elektorātu .
  • 0
  • 0
Progresivais
P
Vajag,vajag. Bez reformām nevar.
no Vecrīgas
n
Kartēja darba imitācija un valsts līdzekļu šķērdēšana.
es no Abrenes apriņķa
e
Izšķiež mūsu nodokļus bezjēdzīgās "reformās". Vajadzēja atjaunot tos pašus apriņķus, kas bija pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, un padomju okupācijas laikā tika pārdēvēti par rajoniem. Latvijā novadus jādala pēc etnogrāfiskā principa - Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Latgale. Savukārt sīkāk - apriņķi ar centru lielākās pilsētās. Un vēl sīkāk - pagasti. Un nav jātaisa jaunas robežas, bet jābūt tā, kā bija pirmskara Latvijā.
No Rīgas
N
Labākais komentārs un pareizākā doma! Tikai valdībai grūti līdz šim vienkāršajam risinājumam aizdomāties!
  • 4
  • 0
latgalietis
l
Ļoti labi, es tik priecājos, ka šai nejēdzībai (tik daudz mazo novadu ar tik daudzām ierēdņu vietām domēs) darīs galu. Iedzīvotāju paliek arvien mazāk, bet pārvaldes aparāts aug kā burbulis. Piem., Rugāju novadā ir nepilni 2000 iedzīvotāju, bet domē tik daudz sēdētāju, ka drīz pietrūks krēslu. Tak vajag apvienot ar Balvu novadu!
bijušais rugājietis
b
Gan Rugāju, gan Balvu, gan Baltinavas un Viļakas pagastiem jāapvienojas vienā Abrenes apriņķī.
  • 3
  • 0
Taisnība
T
ir izdzīta no Latvijas tiesas zālēm! (A. Borovkovs). Nekāda novadu reforma nemazinās emigrāciju, ja valsts vara ignorē pilsoņu gribu, ja runām neseko darbs. Jācīnās ar cēloņiem, tik daudz jau ministriem vajadzēja saprast!
Vārds
V
NA ir tukša populistiska partija, nekādas jēgas.
Un no V un ZZS
U
Jums ir jēga? Laimīgais vai pie siles esošais?!
  • 2
  • 0
nu nu
n
varbūt pietiek vienreiz ik pārgadus taisīt jaunu novadu reformu???? nesen tak jau bija viena, nu cik var nodarboties ar neko un tērēt budžeta līdzekļus, lai izmainītu visu, ko izdarījis iepriekšējais ministrs?? kad sunim nav ko darīt, tas laiza pautus, varbūt beidzot sāciet strādāt iedzīvotāju labā, nevis lai pierādītu savas ambīcijas.
MM
M
Cik bieži taisām reformas? Ik pa 5 gadiem? Nu lai ir apgrozījums, ne? .
  • 4
  • 0
Eseja
E
Ar jaunu administratīvi teritoriālās reformas pieteikumu -- NĒ Gerhard, jo lielāks juceklis Valstī, jo labāk? Cik var reformēt Valsti un kam tas ir izdevīgi?
  • 6
  • 0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas