Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gobzems atsauc savu piedāvājumu

Piektdienas rītā KPV LV virzītais un Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems paša sastādīto valdības modeli un ministru portfeļu sadalījumu atsaucis. Gobzems paziņoja, ka trīs dienu laikā piedāvās valdību ar nozaru profesionāļiem, kas nav nevienā no politiskajiem spēkiem.

"Esošajā sadrumstalotajā parlamentā es izdarīju visu iespējamo, lai ietu uz maksimāli iespējamiem kompromisiem un katrai partijai piedāvāt labāko iespējamo risinājumu. Neskatoties uz to, valdības veidošanas sakarā ir krustām šķērsām savilktas līnijas. [..] Šīs sarunas ir nostājušās tādā pozīcijā, ka faktiski balsis [valdības apstiprināšanai] ir, bet vienlaikus to nav," klāstīja Gobzems.

Ņemot to vērā, pieņemts lēmums, ka uz ministru posteņiem turpmāko trīs dienu laikā, kad noslēgsies Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa noteiktais termiņš, kurā Gobzemam jāprezentē jaunās valdības sastāvs, meklēs nozaru profesionāļus, kuri atbilstu priekšvēlēšanu laikā solītajam - "labākie no labākajiem ministru posteņos".

Gobzems grib šādu piedāvājumu virzīt uz balsošanu Saeimā, kam būtu arī simboliska nozīme, jo "šis balsojums parādīs, vai Latvijas parlaments grib un vēlas Latvijai labāko, labākos iespējamos nozaru profesionāļus ministru amatos".

Vienlaikus Gobzema izklāstītā vīzija paredz kompaktāku valdību, proti, ministru skaita samazināšanu, un paredzams nepopulārs lēmums par ministru - profesionāļu algu palielināšanu, lai cilvēki būtu motivēti uzņemties šos pienākumus.

Lai apspriestu iespējamos kandidātus, kurus varētu rosināt piedāvāt arī sociālajiem partneriem, Gobzems piektdien tiksies ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvjiem. Gobzems cer, ka profesionāļu valdības izveidē iesaistīsies arī plašāka Latvijas sabiedrība.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze žurnālistiem izteicās, ka pašlaik, ņemot vērā, ka tas ir pilnīgi jauns piedāvājums, nevar to komentēt. Tas jāizvērtē ZZS valdē. "Es personīgi šādu piedāvājumu redzu pirmo reizi," smaidot teica Krauze. Tas ZZS valdē tikšot izvērtēts pirmdien.

"Viss mainās ļoti dinamiski, līdz ar to mēs esam tādā straujā ritmā, kas vairs nenes pārsteigumus, un visu laiku ir kaut kas jauns," atzina Krauze.

Tikmēr Nacionālās apvienības (NA) vadītājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA jau norādījis - ja nav skaidru koalīcijas robežu, tad tā ir valdība, kas balstās uz Saskaņu, un šādu piedāvājumu NA neatbalstīs.

Pēc viņa teiktā, premjera amata kandidātam Gobzemam ir jāatbild, kādas ir piedāvātās koalīcijas robežas. Ja šādas robežas netiek noteiktas, tas faktiski nozīmē, ka piedāvāta tiek varavīksnes valdība ar Saskaņas līdzdalību, pārliecināts Dzintars.

Iespēju atbalstīt Gobzema vadītu  valdību izslēdz arī citu tā saucamo labēji centrisko partiju pārstāvji.

Partiju apvienības Jaunā Vienotība (JV) paziņojumā presei norādīts, ka JV valde neredz iespējas turpināt valdības veidošanas sarunas ar Gobzemu. Līdzšinējā valdības veidošanas sarunu laikā netika panāktas nekādas vienošanās ne par nākamās valdības īstenojamām reformām, ne arī par valdību veidojošo partiju sadarbības mehānismu. JV uzsver, ka Latvija ir parlamentāra demokrātija un tā nevar atbalstīt valdības izveidošanas piedāvājumu, kurā nav skaidri saprotams to atbalstošais vairākums Saeimā.  

"Nepilnu divu nedēļu laikā valdības veidošanas process nav izkustējies no sākotnējā punkta. Esam skaidri definējuši, ka atbalstīsim stabilu ilgtermiņa labēji centrisko spēku vairākuma valdību, taču joprojām neesam saņēmuši skaidru atbildi par topošās koalīcijas sastāvu. Mums ir radies iespaids ka tiek darīts viss, lai ievilktu valdībā prokremliski orientēto Saskaņu. Tāpat ir pamatotas šaubas, vai Gobzemam ir atbalsts paša partijā,” skaidrojis partiju apvienības JV valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš.

Komentējot premjera amata kandidāta jauno piedāvājumu, JKP līderis Jānis Bordāns aģentūrai LETA sacīja, ka acīmredzot Gobzems ir pārstājis veidot valdību. Bordāns neuztverot Gobzema piedāvājumu kā nopietnu un uzskata, ka viņš tagad varētu mēģināt veltīgi tracināt cienījamus cilvēkus, piedāvājot strādāt valdībā, par kuru balsotu tikai Saskaņa.

Tikmēr jau nedēļas sākumā Gobzema no sarunām izslēgtā apvienība Attīstībai/Par! (A/P!) mudina pārējās partijas, kas vēl piedalās valdības veidošanas procesā, pamest sarunas par Gobzema piedāvāto valdības modeli

A/P! līderis Juris Pūce aģentūrai LETA izteicās, ka "pārējām partijām jābūt drosmīgām un jābeidz slēpties aiz atrunām par balsu skaitu". Pūce uzskata, ka visiem sarunu partneriem pienācis laiks pārtraukt valdības veidošanas kontekstā sadarboties ar cilvēku, kuram esot "lielas reputācijas problēmas". 

Pūce atsaucas uz piektdien Dienas Biznesā publicēto sarunu ar ekspolitiķi Aināru Šleseru un pauda uzskatu, ka tieši "Šlesers neslēpjoties stāv aiz Gobzema muguras".

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Robis
R
Acīm redzot vaina tur, ka pati partija KPV LV, izvirzot Gobzemu par Premjera kandidātu, vadījusies ne no valstiskuma, bet no sponsoru viedokļa..Tas var nozīmēt tikai vienu: Ka pati KPV LV sastāv pa lielam no tādiem cilvēkiem, kam pirmā vietā sponsoru nauda ne valsts...Tātad-pilna kabata pāri visam....
inga
i
paldies dievam, gobzems dara visu, lai viņa valdības piedāvāšanas varianti nebūtu pieņemami pat tiem, kas gatavi apēst visus krupjus. Interesanti, kurš gudrinieks viņam dod padomus? Vai varbūt ir ieslēdzies advokāta profesionālisms kavēt lietu, ja zināms, ka to nāksies zaudēt?
Naivajiem balsotājiem
N
Bet kaimiņš šobrīd publiski jau sāk atfutbolēšanās cirku no gobzema, redzot viņa pilnīgo fiasko valdības veidošanā un jau nenoslēpjamo šlesera virsvadību visā gobzema rīcībā! Mostieties BEIDZOT aklie un naivie KPV LV balsotāji!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas