Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Grāmatu izdevēji: PTAC patvaļīgā likumu interpretācija apdraud bērnu grāmatas

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) patvaļīgā likumdošanas interpretācija apdraud bērnu grāmatas Latvijā, un Ekonomikas ministrijai būtu precīzi jādefinē jēdziens „rotaļāties”, šādu viedokli pauda Latvijas Grāmatizdevēju asociācija trešdien izsūtītajā vēstulē atbildīgajām iestādēm.

Vēstule, kurā Latvijas Grāmatizdevēju asociācija pamatoja bažas par PTAC Ministru Kabineta noteikumu interpretāciju, nosūtīta Ministru Kabinetam (MK), Ekonomikas ministrijai, Kultūras ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai.

Paziņojumā, kas nonāca arī portāla Diena.lv rīcībā, minēts, ka MK noteikumos Nr. 132 „Rotaļlietu drošuma noteikumi”, kuri stāsties spēkā 20. jūlijā, nekur nav pieminētas grāmatas. Asociācija skaidroja, ka noteikumos trūkst definīcijas, kas domāts ar vārdu “rotaļāties”. “Tā nu PTAC to interpretē kā tīk, atsaucoties uz  Klasifikatoru. Tomēr tas nav likumīgi, jo nevar ar jebkādiem apkārtrakstiem pamatot to, kā nav likumdevēja noteiktajos, visiem saistošajos normatīvajos aktos,” teikts asociācijas paziņojumā.

Asociācija uzskata, ka PTAC “iegribu dēļ liela daļu grāmatu bērniem līdz 14 gadu vecumam un gandrīz visas grāmatas bērniem līdz 36 mēnešu vecumam, klasificē  kā rotaļlietas” un vienīgie izņēmumi esot grāmatas, ko vecāki lasa bērniem priekšā. 

Izdevējiem nav saprotams, kā skaidrot jaunpieņemtos noteikumus. “Norādījumos „Grāmatas  ar spēlēšanās vērtību” teikts, ka grāmata ar dažām lapām, vienkāršiem attēliem, tāpat krāsojamās grāmatas, ir rotaļlieta. Tomēr gribētos zināt, cik daudz standarta izpratnē ir „dažas” lappuses - četras, astoņas, sešpadsmit? Ko nozīmē vienkārši attēli?” jautāja asociācijas biedri, norādot, ka arī PTAC nav spējis atbildēt uz šiem jautājumiem.

Vēstulē uzskaitīti vairāki MK noteikumu panti, kuri izdevējiem šķiet aplami.

Asociācija norādīja, ka, “lai gan nav beidzies MK noteikumu ieviešanas pārejas periods, grāmatnīcas jau čakli apmeklē PTAC pārbaudītāji, jau apmēram 10 grāmatas izņemtas no apgrozības, izdevējiem un tirgotājiem sastādīti protokoli un piestādīti soda naudas rēķini”. Izdevēji gan skaidroja, ka tās rotaļlietas, kas izdotas līdz 20.07.2011., atļauts pārdot vēl divus gadus.

Izdevēji no grāmatnīcām jau saņēmuši atpakaļ “šaubīgās” bērnu grāmatas, lai izvairītos no sodiem. “Izdevējs jūtas kā Alise Aizspogulijā, kur darbojas pilnīgi nesaprotami un absurdi noteikumi  un neizbēgami – darot vai nedarot – būsi kādu likuma burtu pārkāpis, tātad – permanenti vainīgs. Vienīgā izeja – grāmatas, kuras PTAC  varētu klasificēt kā rotaļlietas, vienkārši neizdot,” skaidroja asociācijas biedri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas