Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 6. jūnijs
Ingrīda, Ardis

ISEC: sekmes neliecina, ka noplūdis īstais eksāmens

Matemātikas eksāmena rezultāti neliecina, ka tā uzdevumi vidusskolu beidzējiem bijuši pieejami vēl pirms eksāmena, pēc darbu izlabošanas secinājuši Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) darbinieki.

Skolēni jau ceturtdien sāks saņemt sertifikātus ar eksāmena rezultātu, kas nopietni sarežģīs iespēju nepieciešamības gadījumā anulēt eksāmena rezultātus un rīkot atkārtotu pārbaudījumu. Ekonomikas policija iepriekš apstiprinājusi, ka publiskajā vidē patiešām nonākuši īstie 5.jūnijā notikušā centralizētā matemātikas eksāmena materiāli. Kādā interneta vietnē vairākas stundas pirms eksāmena tikuši ievietoti tā pirmās daļas materiāli. Policija izmeklēšanu pašlaik turpina.

Dienesta pārbaudē, ko Izglītības un zinātnes ministrijā un ISEC veikusi speciāla komisija, ne vainīgās personas, ne pārkāpumi nav konstatēti. Pārbaudes rezultāts ir pretējs tam, ko atklājusi policija. "Nav pamata secināt, ka matemātikas eksāmena pirmās daļas saturs ir bijis zināms pirms eksāmena norises," saka ministrijas pārstāve Dace Jansone–Klasiņa.

Arī statistikas rādītājos par eksāmena rezultātiem neesot manāmas pazīmes, ka skolēni būtu izpildījuši uzdevumus vadoties pēc iepriekš pieejamām atbildēm. Pamats bažām būtu, ja vairākiem kādas skolas vai klases audzēkņiem būtu vienādi atrisināti uzdevumi vai ideāli izpildīta pirmā eksāmena daļa, stāsta ISEC Izglītības informācijas biroja vadītāja Kristīne Ilgaža.

Policija oficiālas ziņas ISEC solījusi sniegt tikai tad, kad būs pabeigta pirmstiesas izmeklēšana, un nav plānots, ka tas varētu notikt vēl līdz ceturtdienai, kad vidusskolas absolventiem sāks izsniegt sertifikātus. Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes pārstāvis Edgars Dudko norāda, ka lietas izmeklēšana ir apjomīga, tāpēc to tik drīz nepabeigs. "Lai pabeigtu izmeklēšanu mēneša laikā, vajadzētu iesaistīt speciālu nodaļu, kas pašreizējā situācijā nav iespējams," viņš piebilst.

Tikai tad, kad policija oficiāli informēs ISEC par izmeklēšanas rezultātiem, centrs varētu lemt, vai ir pamats rīkot atkārtotu eksāmenu. Ja aizdomas par eksāmena noplūdi izrādīsies pamatotas, tiks izveidota speciāla procedūras komisija, kas sniegs ISEC rekomendācijas, kā tālāk rīkoties. Jebkurā gadījumā tajā brīdī vidusskolu beidzēji jau būs saņēmuši sertifikātu un daudzi arī uz tā pamata sākuši studijas augstskolā. Komentēt iespējamos scenārijus, kā ISEC šādā situācijā varētu rīkoties, K.Ilgaža nevēlas, taču norāda, ka centrs rūpēsies, lai "neciestu paši bērni".

Diena jau rakstīja, ka matemātikas eksāmens ik gadu saceļ lielāko ažiotāžu, jo tiek uzskatīts par vienu no grūtākajiem visā eksāmenu programmā. Iepriekšējos gados tas bija viens no izvēles pārbaudījumiem, ko kārtoja liela daļa divpadsmitklasnieku, jo tā vērtējums ir būtisks, lai iestātos lielā daļā augstskolu programmu. Taču šogad pirmo reizi eksāmens bija obligāts visiem vidusskolu beidzējiem, proti, 27 736 skolēniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Partijām nav skaidru vēstījumu vēlēšanu kampaņās

Par Eiroparlamenta vēlēšanu potenciālajiem rezultātiem, politisko situāciju kopumā un Augstākās Tiesas lēmumu publicista Lato Lapsas lietā ar polittehnologu un publicistu Jurģi Liepnieku sarunājas la...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas