Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Īstenojot reformu, VM cer šogad novirzīt ambulatorajai ārstēšanai 500 000 līdz 700 000 latu; nākamgad – miljonu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ieva
I
Jautājums ir nevis cik plāno, bet cik vajadzīgs patiesībā. Īpaši tāpēc, ka ne jau pacienti ar traumām tērē budžeta galveno daļu, bet hroniskie slimnieki, uz kuriem ietaupīt var vienīgi tos ārstējot savlaicīgi. Bet pašlaik, spriežot pēc VM ierēdņu izteikumiem, pietiek aiziet pie ģimenes ārsta un viss atrisināsies: nevajadzēs ne diagnostiku, ne zāles, ne operācijas!
.................
.
Jo talak jo trakak, kadus 7 gadus atpakal kad vel veselibas sistema funkcioneja notika nelaime, Mana mate lauza roku, nu es vinu aizvedu uz traumam, operacijas laika mana mate dzird sarunu starp ,,arstiem,, kur sito likt? otrs ,,arsts,, atbild es nezinu.. rezultata manai matei skiba rika vel tagad nu vina pensionare skaistuma konkursos nav japiedalas......
x
x
Ja cilveks paklust zem tramvaja un vinam nogriez kaju vins ierodas traumpunkta kur tiek viekta urina analize un glikometrija un tiek spriesta par 1 vai 2 vai 3 limena palidzibu, vajadzibas gadijuma tiek izsaukts kirurgs ja medicinas studenti netiek gala.
Anna
A
e., veselības sistēma ir salaista tūtā, tiesa, bet šajā gadījumā (ja vien tas tiktu sakarīgi realizēts, bet netiks jau), ideja ir teorētiski pareiza. Rietumvalstīs visur neatliekamo med. palīdzību sniedz tā sauktie paramediķi, jo ārstu darbs ir ārkārtīgi dārgs un bagātās valstis nevar atļauties tos ''sēdināt uz ātrajiem''. Tāpēc brauc labi apmācīti paramediķi. Tas nav ne riskanti, ne slikti. Tādā ziņā pacientiem nav jāuztraucas. Smieklīgi ir tikai tas, ka taisās pakaļ rietumu sistēmai, bet mums jau nav tā lielo algu problēma, kas viņiem, kamdēļ viņu ārsti uz ātrajiem nebrauc. Un ir jautājums - CIK tad tiem paramediķiem VM gatavojas maksāt, lai lētāk par ārstiem sanāktu? Vai tiešām simtlatnieku līmenī?
e.
e
Tas 1. aprīļa joks? Kāds labums no 1. līmeņa PMPP, kur pacients aiziet pats pie ārsta palīga, kurš jēdz vēl mazāk par ģimenes ārstu? Kā bez rentgena, bez analīzēm, bez speciālām zināšanām var kaut ko palīdzēt? Logiski, ka no turienes visus 100% sūtīs uz "nakamo līmeni", tāpat kā tagad ģimenes ārsti tikai raksta nosūtījumus pie speciālistiem. Laikam medicīnas sistēma ir salaista galīgā tūtā, bet neviens nav spējīgs veikt patiešām radikālas reformas un to sakārtot. Tiek ieviesti kaut kādi līmeņi, sistēma padarīta vēl sarežģītāka, bet rezultāts - izārstēts cilvēks - nevienu tā īsti neinteresē.
Anna
A
Tas, ko VM nesaprot ir, ka viņi rok sev bedri. Nu tad tagad pārvirzīs naudu no slimnīcām (lielajām), kur augsti kvalificēti speciālisti, uz ambulatoro un primāro aprūpi. Tas nozīmē, ka slimnīcām noņems līdzekļus. Tagad, kā saprotu, sāks skaitīt: ja ķirurgs roku sašuvis, tad maksās 3 latus uz papīra, ja izoperējis nieri, tad 15 latus. Nu, apmēram tā? Viss jau būtu labi un pareizi, un valsts nauda jāekonomē, ja vien pašos pamatos jau šeit nebūtu smaga kļūda: VM taču labi zina, ka ārsti tiek totāli apzagti, viņu valsts algas ir zem jebkuras kritikas. Strādnieki veikalos vairāk saņem par kastu krāmēšanu. Līdz ar to, ārsti dzīvo vai nu aploksnēm, vai privātprakses pacientiem (kas nav iespējama daudzās med. jomās to specifikas dēļ), vai arī ideālisma dēļ strādā par tām niecīgajām algām, kas ir ap 300 latiem uz rokas par slodzi. Tagad skatāmies tālāk - ja sāks apgriezt pa pozīcijām jau tā nepieļaujami zemās algas, KAS jums tajās lielajās slimnīcās strādās, VM? Sevišķi Vienības Gatvē, kur bērniem viss par valsts naudu un ārstiem pelnīt privātklīnikās ir 0,1% iespēja, jo cilvēki gluži vienkārši tur neiet, jo nav naudas. Ja jūs tagad maksājat ķirurgam ap 7 latiem par operāciju, tad uz ko ceriet, ja to visu VĒL samazināsiet? Smieklīgi lasīt, ka ''statuss slimnīcām tiks saglabāts''. Tikai darbs būs par velti jādara, vai ne? Jums pašiem kauns nav, reāli redzot dokumentos, cik ārsti saņem? Neiet runa par dažiem politiski pietuvinātiem, bet neskaitāmiem labiem un godīgiem speciālistiem, kas valsti vajadzīgi! Un par to, cik nesakārtota ir primārā aprūpe, kā pārstrādājušies ģimenes ārsti (kuri gan tiešām daudz pelna, visvairāk no visiem ārstiem), labāk nerunāt. Vieniem tik grūdīs naudu, citiem ņems nost, bet par kvalitāti sistēmiski jau neviens atkal neatbildēs. Un purvā LV brauks arvien dziļāk un dziļāk. Vajag nevis griezt un pārbīdīt naudu šurpu turpu, bet sākt ar pamatiem. Šobrīd slimnīcām nav nekāda motivācija samazināt gultas dienu skaitu pacientam, jo summas, kas tiek maksātas par 1 gultas dienu, par katru medicīnisku manipulāciju, ir vienkārši neticamas. Domāju, ka gaļas izcirtējam un pārdevējai tirgū samaksā vairāk. Tad kā šādā situācijā var runāt par korupcijas izskaušanu, kvalitātes uzlabošanu, jauno speciālistu piesaistīšanu utt. ? Nevienam nekas šajā valstī neinteresē no atbildīgajām amatpersonām. Tikai savas politiskās intereses, vara, nauda un kaut kā radīt iespaidu, ka kaut kas tiek ''reformēts'', norit ''darbs''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas