Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izaicinājumu pilnais budžets

"Gribu teikt, ka mūs gaida diezgan "karsta" vasara," komentējot turpmāko valsts budžeta gatavošanas procesu, atzīst ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība). Lai gan darāmā vēl ir daudz, jau tagad skaidrs, ka visas vajadzības apmierināt nebūs iespējams.

Patlaban aizvadītās pirmās starpnozaru vadītāju sarunas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) vērtē kā veiksmīgas: "Notiek labs dialogs starp ministriem, kas nozīmē, ka arī starp dažādiem politiskajiem spēkiem, ko viņi pārstāv. Sēdējām pie viena galda un diskutējām par prioritātēm. Svarīgi, lai visi redz arī citās nozarēs notiekošo, tad sarunas ir veiksmīgas, bez cīņas un konfrontācijas, raujot deķīti uz savu pusi." Valdībā pagaidām viss rit mierīgi, taču asākas sarunas gaidāmas, kad jaunais budžeta plāns sasniegs parlamenta līmeni.

Reizniece-Ozola atklāj, ka ministrijas papildus prasa vismaz 400 miljonus, prasības neesot utopiskas, taču ir skaidrs, ka visas apmierināt neizdosies: "Vajadzības šobrīd ir stipri lielākas nekā iespējas, ko ļauj budžets, un, ja tautsaimniecība attīstīsies lēnāk, nekā prognozēts, iespējas būs vēl mazākas." Šā gada pirmais ceturksnis rāda, ka iekšzemes kopprodukts aug lēnāk, nekā iepriekš prognozēts, tāpēc steidzami esot jādomā par nodokļu iekasēšanas uzlabojumiem, piemēram, samazinot ēnu ekonomiku un piemērojot reverso pievienotās vērtības nodokli graudkopības nozarei. 

Kā galvenā prioritāte jau vairākus gadus nemainīgi ir aizsardzība, kuras budžetam tuvākajā nākotnē jāsasniedz divi procenti no iekšzemes kopprodukta. Skaidrs, ka problēmas ir arī veselības un izglītības jomās, kur sāktas reformas, taču finanšu ministre uzsver, ka mehāniska šo nozaru finansējuma palielināšana nav gaidāma: "Par katru eiro būs jādod kvalitāte un pozitīvs rezultāts. Ja mēs ieguldām vairāk izglītībā, tad jāsniedz precīzi rezultāti, piemēram, augstāks novērtējums starptautiskos reitingos. Arī veselības nozarē jābūt skaidram piedāvājumam, kas tie ir par pasākumiem, kam nepieciešama nauda, kas dos būtiskus uzlabojumus." Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) uzsver, ka, neskatoties uz stipri ierobežoto līdzekļu apjomu, jāmeklē risinājums arī kultūrizglītības pedagogu vietai jaunajā atalgojuma modelī. 

Ašeradens uzskata, ka lielākais izaicinājums būs budžeta deficīta palielināšana, lai novirzītu naudu veselības aprūpei. Šādam scenārijam savu piekrišanu jau devusi arī Eiropas Komisija, jo reformām būšot pozitīva ietekme uz valsts izaugsmi un ilgtspēju.

Visu Ineses Liepiņas rakstu Izaicinājumu pilnais budžets lasiet pirmdienas, 30. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas