Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ja būs uzticēšanās, būs Vienotība

Ar jaunas partijas izveidi Vienotībai nav ne īpaši jāsteidzas, ne arī jāvilcinās, tam ir jānotiek dabiskā ceļā savstarpējas uzticības un koleģialitātes gaisotnē. Tā uzskata Vienotības un _Pilsoniskās savienība_s līderis Ģirts Valdis Kristovskis. Viņš viena politiskā spēka veidošanu uztver kā emocionāli atbildīgu soli, jo tas nozīmējot paša veidotās partijas iepludināšanu "procesā, kurā daudz kas vairs nebūs atkarīgs no manis".

PS piedāvā pārejas periodu, kurā katrai partijai būtu nodrošināta līdzvērtīga ietekme lēmumu pieņemšanā un pirmajā valdē. Jaunais laiks ir gatavs diskutēt, bet vēlas līdz ar jaunas partijas veidošanu aizslaucīt pagātnē kvotu dalīšanu. Jaunajam spēkam ir jābūt atvērtam jauniem biedriem, kas patlaban nav nevienā no partijām.

Viens no apvienošanās organizatoriem Edgars Jaunups (JL) uzskata, ka tagad situācija ir daudz labāka nekā pirms gada, jo neviens vairs nevaicājot, vai "mēs varam strādāt kopā, jo to mēs varam". Viņaprāt, nav svarīgi, vai dibināšanas kongress būs pēc sešiem vai astoņiem mēnešiem, bet "nepienāks ne nākamā ziema, kad mēs jau būsim vienā partijā".

Ar Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai reģionālo nodaļu kopīgu tikšanos piektdien Ogrē apvienība sāka savstarpējo tuvināšanos, lai vasarā uz Vienotības bāzes izveidotu jaunu labēji centrisku partiju.

Nodaļu kopsēdēm reģionos būs liela loma. Piemēram, Saldus novada domē PS strādā opozīcijā, bet JL ir koalīcijā. Didzis Konuševskis (PS) atzina, ka agrākās abu partiju deputātu pretrunas vairs nepastāv un domē tiek atbalstīti arī opozīcijas ierosinājumi. Cesvaines novada domes priekšsēdis Vilnis Špats (JL) uz tuvināšanos raugās rezervētāk SCP atšķirīgās izcelsmes un ideoloģijas dēļ. "Process kopumā ir atbalstāms, bet nebūs viegli," teica V. Špats, atzīstot, ka apvienības vadība pēdējā gadā par reģionu attīstību nav izrādījusi nekādu interesi.

PS vēlas, lai Vienotību vada cilvēks, kuram ir visu triju partiju atbalsts, kā šādu kandidātu redzot V. Dombrovski. Viņu kā atbalstāmu pretendentu vērtē arī E. Jaunups, taču domā, ka nevienai partijai nevar dot veto tiesības priekšsēža izvēlē, kurš jāievēl kongresā ar delegātu balsu vairākumu.

No sarunām ar politiķiem ir iespaids, ka PS varētu būt rezervēta pret Solvitu Āboltiņu kā līderi, bet JL - pret Ģ.V.Kristovski, V.Dombrovskim būtu visu atbalsts.

Martā mainās arī apvienības vadība, un rotācijas kārtībā Ģ.V.Kristovski nomainīs S.Āboltiņa, tā varētu būt viņas priekšrocība šajā sacensībā. Tie, kuri vēlas, lai partiju vadītu S.Āboltiņa, jau tagad neuzkrītoši runā, ka V.Dombrovskis kā premjers ir ļoti aizņemts un viņam nebūšot laika nodarboties ar partijas veidošanu.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena sestdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas