Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Jaunais katoļu gans par Pujatu: Cilvēku reakcija liecina, ka viņi tikuši ievainoti

Jaunais Latvijas katoļu baznīcas galva Zbigņevs Stankevičs, kurš oficiāli amatā stājās šajā nedēļas nogalē, neatzīst viņa priekšteča kardināla Jāņa Pujata rīcību, pirms nedēļas Aglonā uzrunā ticīgajiem īpaši izceļot vienu politisko spēku, tostarp ļaujot viņiem svētku laikā uzsliet teltis ar partijas uzrakstu, no kurām jaunieši partijas simbolikas krekliņos dalīja dzeramo ūdeni.Stājoties amatā, Z.Stankevičs runāja ar TV3 Nekā personīga, _LTV De facto, _kā arī pirmdienas rītā ar Latvijas radio. 

Z.Stankevičs jūt vainu to ticīgo priekšā, kurus sadusmojusi politiskā aģitācija bazilikā. “Cilvēku reakcija liecina par to, ka viņi tikuši ievainoti, ka vienā daļā tas ir izraisījis dusmas un sašutumu. Ja ir tāda redakcija, tas jāņem vērā. Iespējams, lēmums, dodot atļautu to darīt, līdz galam nebija pārdomāts,” vērtēja Z.Stankevičs.

Jautāts, vai būtu gatavs paust atbalstu kādai politiskai partijai, kas aizstāv tās vērtības, kuras aizstāv arī katoļu baznīca, viņš atzinis, ka tas ir ļoti delikāts jautājums. "Ja, piemēram, es uzskatu, ka ir kāda joma, kurā mums vajadzētu veikt kādas izmaiņas un kāda no partijām izsaka atbalstu, es priecājos par to, bet tas nenozīmē, ka es paužu šai partijai kā tādai automātiski..., ka es legalizēju, ka es aģitēju, lai visi par to balso," savu pozīciju skaidroja arhibīskaps.

Viņš piebilda: lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir kristīti, tātad viņi ir kristieši, viņi ir baznīcas locekļi un kā baznīcas locekļi viņi ir atbildīgi par to, kas notiek valstī. Un tas ir viņu pilsoniskais pienākums iet un balsot. "Ja tu nebalso, tas nozīmē, tu patiesībā grēko, jo tu izvairies no līdzatbildības par savu valsti."

Viņš arī norādīja: jaunais katoļu gans nedomā, ja jāuzspiež Bībeles mācība skolās, bet jādod iespēja atteikties. Kādā veidā iedibināt Bībeles mācību, ko savā uzrunā aktīvi aizstāvēja J.Pujats, Z.Stankevičs esot gatavs diskutēt ar skolotāju un vecāku organizācijām.

“Te ir jārunā ļoti precīzi. Es esmu par Bībeles mācīšanu skolās, noteikti visās klasēs no pirmās līdz pēdējām. Caur to nāktu milzīga svētība pār bērniem un Latviju, bet es neatbalstu šīs mācības uzspiešanu tiem, kas to nevēlas – citu reliģiju ticīgajiem un neticīgajiem. (…) Mēs vēlamies informēt, bet nevis uzspiest savu ticību,” uzsvēra baznīcas līderis.

Ūdens dalīšanu Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, ar ko nodarbojās Par labu Latviju (PLL), viņš salīdzinājis ar Joahima Zīgerista banānu dalīšanu. PLL līderis Ainārs Šlesers gan raidījumam pauda viedokli, ka tā nav nekāda reklāma vai aģitācija, esot izdevīgāk iedot cilvēkam ūdeni, nekā pēc tam vest uz slimnīcu.

TV3 raidījumā vēstīja par tā rīcībā esošo informāciju, ka A.Šlesers J.Pujatam uzdāvinājis kondicionieri. Politiķis teica, ka tā nav taisnība un viņš neko speciāli neesot dāvinājis, bet, “kad tika uzzināts, ka viņam ir 29 grādu karstums viņa bēniņu telpā, tad cilvēki piegādāja”. Tā neesot īpaša dāvana. J.Pujats šo jautājumu nevēlējās komentēt, norādot, ka tie ir sīkumi un nevajag cilvēku prātus novirzīt uz sīkumiem.

Par vienu no saviem uzdevumiem Z.Stankevičs izvirzījis arī priesteru pāraudzināšanu, lai tie būtu piemērs. Viņš kritizējis Aglonas bazilikas dekāna Andreja Aglonieša rīcību, iegādājoties 100 000 vērtu džipu. “Priesterim jārēķinās ar to, kāds ir dzīves līmenis mūsu valstī, viņam jādzīvo samērīgi ar draudzes locekļiem,” teica Z.Stankevičs.

Tāpat viņš runā par katoļu un luterāņu apvienošanu, taču to viņš vēlas izdarīt tā, lai ikviens saglabā savu identitāti, netiek inkorporēts ar varu, pret gribu. Viņš raidījumam de facto skaidroja, ka kopīgi vēlas meklēt patiesību, atgriezties pie saknēm. Pēc raidījuma vēstītā, Latvija varētu būt pirmā valsts pasaulē, kur šāda apveinošana varētu būt.

Intervijā de facto jaunais katoļu arhibīskaps-metropolīts, kurš pats savulaik nodarbojies ar jogu un budismu, atzina, ka caur to nespēja sasniegt savu mērķi - savienošanos ar Dievu. "Man pieredze ir tāda, ka es vairākus gadus praktizēju jogu un caur jogu es nonācu pie atziņas , ka ir Dievs, un manī radās vēlēšanās viņu iepazīt un es sapratu, ka tiešām savienošanās ar Dievu ir mērķis, kura dēļ ir vērts pacīnīties. Bet es to mēģināju darīt, izmantojot jogas piedāvātos instrumentus vairāku gadu garumā, un, kā mēdz teikt,cik garš tik plats.  Mēs eiropieši - tas laikam jānosauc par mērkaķošanos pakaļ oriģinālajām austrumu praksēm, līdz ar to tas ir pakaļdarinājums visbiežāk. Tas nedeva man atbildi uz maniem jautājumiem, es nespēju ar šiem instrumentiem sasniegt savu mērķi – savienošanos ar Dievu."

Stājoties amatā, viņš vispirms centīsies iegūt objektīvu ieskatu situācijā, kāda ir baznīcā un sabiedrībā, pirmdienas rītā radio sacīja Z.Stankevičs.

Viņu interesē Latvijas garīgā atmoda un atdzimšana, tam veltīšu galvenās pūles, sacīja jaunais katoļu baznīcas līderis. Lai sasniegtu šo mērķi viņam būs jāizvēlas instrumenti un jāsaprot, kādi ir etapi. Sākšu ar mūsu pašu baznīcu, baznīcai esot jāatjaunojas. Ar atjaunotni viņš saprot darbu “ar savu iekšieni un savu sirdi”.

“Jāsēžas pie kopīga galda un jāsāk runāt, nevis politkorektuma valodā, bet par lietām, kas ir mūsu sirdī. Pie kopīgā galda, ja runājam par sabiedrību, tad šobrīd man tie ir mediji, dialogs ar sabiedrības elitēm – kultūras, zinātnes pasauli, politiķiem, bet ne tikai,” Z.Stankevičs uzskaitīja ar ko vedīs sarunas. Viņs uzsvēra, ka, pirmkārt, tas būs dialogs ar vienkāršo cilvēku un pilsoni un atkarībā no tā būs jāsper nākamie soļi.

“Baznīcā politiķi nevar aģitēt, viņi var nākt kā draudžu locekļi un dievlūdzēji, bet politiska aģitācija ir pret baznīcas principiem,” viņš strikti norādīja gaidāmo Saeimas vēlēšanu kontekstā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas