Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Juristi: naudu no TP var atgūt tikai līdz likvidācijas pabeigšanai

Līdz Tautas partijas (TP) likvidācijas procesa pabeigšanai pastāv iespēja atgūt no tās naudu, tostarp 1,03 miljonus, iespējams, pretlikumīgi saņemto un iztērēto finanšu līdzekļu, bet pēc likvidācijas noslēgšanas šādas iespējas vairs nav, norāda aptaujātie juristi.

Aldis Gobzems pauda viedokli, ka partijas likvidācijas process būtu īstenojams pēc analoģijas ar komercsabiedrības likvidāciju, proti, kreditori likvidatoram piesaka pretenzijas un likvidators lemj par to pamatotību. Kamēr pretenzijas nav apmierinātas, likvidācijas procesu nav iespējams noslēgt, jo partijas maksātnespējas process nav iespējams.

Savukārt situācijā, ja naudas piedziņu nosaka tiesas spriedums, kas stājies likumīgā spēkā, tad tas būtu jāpilda, taču sprieduma izpilde varētu būt neiespējama, ja partijas likvidācijas process ir noslēdzies. Tiesvedība par kādas pretenzijas pamatotību, advokāta vērtējumā, nebūtu iemesls nenoslēgt partijas likvidācijas procesu.

Gobzems, tāpat kā advokāts Mārcis Krūmiņš, bija vienisprātis, ka pret fiziskām personām, kas ir partijas biedri vai amatpersonas, nekādas sankcijas vērst nebūtu pamata.

Krūmiņš aģentūrai LETA papildināja, ka tad, ja spriedums, kas paredz naudas piedziņu, ir stājies spēkā likvidācijas procesa laikā, bet, piemēram, organizācijai nav pietiekami līdzekļu tā izpildei, tad katram organizācijas biedram varētu būt solidāra atbildība un finanšu līdzekļus būtu iespējams iegūt no partijas biedriem.

Krūmiņš pauda viedokli, ka līdz ar lēmumu par likvidāciju partija parāda, kā iespējams izvairīties no politiskās atbildības, un ka "politiskā atbildība kā tāda neeksistē".

LETA jau ziņoja, ka sestdien TP 15. kongresa delegāti nolēma likvidēt partiju. No 308 kongresa delegātiem par TP darbības izbeigšanu nobalsoja 248. Pret balsoja 26 kongresa delegāti.

Par partijas likvidatori kongress vienbalsīgi iecēla partijas ģenerālsekretāri Ramonu Pitenu.

Saskaņā ar likumu, par kongresa lēmumu izbeigt TP darbību tiks informēts Uzņēmumu reģistrs. Trīs mēnešu laikā tiks gaidīti kreditoru pieteikumi.

Partijas likvidācijas process kopumā varētu aizņemt pusgadu.

Par partijas likvidēšanu pirms tam lēma partijas valde, un šādu lēmumu pieņemt kongresa delegātus mudināja TP priekšsēdētājs Andris Šķēle.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2008.gadā uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā. TP KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā, kas galīgo lēmumu varētu pieņemt šā gada augustā.

Kopumā TP ir 1155 biedri.

Partijas dibināšanas kongress notika 1998.gada 2.maijā Rēzeknē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas