Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

JV neatbalstīšot Kūtri Saeimas spīkera amatam

Jaunā vienotība (JV) balsojumā neatbalstīšot Gunāra Kūtra (ZZS) kandidatūru ievēlēšanai Saeimas priekšsēdētāja amatam, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiāla informācija.

JV neatbalstīs arī otru šim amatam pieteikto kandidātu - deputātu Māri Sprindžuku (AS).

Pašlaik notiek balsojums par Saeimas priekšsēdētāju, kuram izvirzīts Kūtris un līdzšinējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, pašreizējais Saeimas deputāts Sprindžuks.

Teju pusotru stundu šodien notika debates saistībā ar jautājumu par Smiltēna atsaukšanu no amata. Tajās piedalījās visas opozīcijā esošās partijas, atsevišķiem deputātiem uzrunās vēršoties tieši pie JV politiķiem un mudinot viņus kārtīgi apdomāt savu rīcību sekas. No pašreizējās koalīcijas runāt debatēs interesi izrādīja vien Viktors Valainis (ZZS), kurš, izvirzot Kūtri spīkera amatam, uzsvēra, ka Zaļo un zemnieku savienība nebūs destruktīva. Citi koalīcijas partneri debatēs nepiedalījās un savu pozīciju esošajā situācijā izvēlējās neskaidrot.

Tikmēr par jauno amata kandidātu pieteikšanu debates izpalika vispār. Neviens no Saeimā pārstāvētajiem spēkiem nepamatoja savu izvēli par kandidātu izvirzīšanu, kā arī neviens nedevās pie Saeimas tribīnes tā vai citādi raksturot kandidātus un savu motivāciju.

Vienīgās "sarunas", kas starp politiķiem notika Saeimas zālē pēc Smiltēna atsaukšanas no spīkera amata, bija saistītas ar to, vai drīkst Saeimas priekšsēdētāja amatu izvirzīt burtiski minūtes laikā.

Tālāk deputāti devās balsot. Balsojums par Saeimas priekšsēdētāju notiek ar vēlēšanu zīmēm.

Kā ziņots, ZZS Saeimas frakcija nolēmusi nemainīt lēmumu par Kūtra kandidatūras virzīšanu Saeimas priekšsēdētāja amatam, aģentūrai LETA pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis. Politiķis skaidroja, ka Kūtra virzīšana frakcijā tikusi pārrunāta jau iepriekš.

Vaicāts par publiski izskanējušajām bažām par kandidāta izteikumiem, Valainis solīja, ka ZZS no savas puses darīs visu, lai atjaunotu sabiedrības uzticību Saeimai.

Kā ziņots, pret Kūtri vērsta plaša kritika saistībā ar viņa publiskajiem izteikumiem par piemēra ņemšanu no dažādiem, tostarp apsūdzētiem, oligarhiem.

Pirms Saeimas sēdes, kurā paredzētas tostarp Prezidija locekļu vēlēšanas, ZZS bija sanākusi uz frakcijas sēdi, kur lemt par Kūtra kandidatūru.

Kā ziņots, koalīcijas partneri sagaida ZZS rīcību saistībā ar Saeimas spīkera amatam virzītā Kūtra kandidatūras izvērtēšanu.

Šodien Saeimā paredzēts lemt par Prezidija sastāvu, un priekšsēdētāja amatam līdz šim tika izskatīts Kūtris. Taču šonedēļ virkne viņa izteikumu sabiedriskajos medijos saistībā ar piemēra ņemšanu no notiesātām personām sacēla milzu ažiotāžu un jautājumus par viņa piemērotību amatam. Viņa izteikumi likuši Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) prasīt Kūtra atvainošanos, ko politiķis arī izdarīja, taču jau pēc dažām stundām Latvijas Televīzijas ēterā viņš atkārtoti pauda izbrīnu radījušus apgalvojumus.

Aģentūrai LETA neoficiāli zināms, ka ZZS partneri koalīcijā - "Jaunā vienotība" (JV) un "Progresīvie" - nav sajūsmā par Kūtra izteikumiem sabiedriskajos medijos, tāpēc patlaban tiek gaidītas ZZS rīcības saistībā ar Kūtra kandidatūras izvērtēšanu.

"Progresīvo" politiķis Andris Šuvajevs aģentūrai LETA pastāstīja, ka partijai šodien no rīta paredzētas konsultācijas ar ZZS. "Kūtra izteikumi sabiedriskajos medijos "Progresīvajiem" nav pieņemami," norādīja Šuvajevs.

Arī JV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks aģentūrai LETA atzina, ka viņam liela daļa no Kūtra izteikumiem nešķiet pieņemama un rada izbrīnu.

JV frakcijas līderis Ainars Latkovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka JV šorīt paredzēta īsa frakcijas sēde, kurā izrunāt radušos situāciju.

Ministru prezidente Siliņa šorīt TV3 raidījumam "900 sekundes" atzina, ka šajā situācijā paļaujas uz ZZS, ka koalīcijas partneris spēs izšķirties gan par to, kas būtu labāks sabiedrībai, gan arī izvērtēt, vai politiskā spēka rindās nav piemērotāka kandidāta Saeimas priekšsēdētāja amatam.

"Ir skaidrs, ka Kūtra kunga izteikumi vakar un aizvakar patiešām ir bijuši grūti skaidrojami gan viņam pašam, gan arī kādam citam," sacīja Siliņa, vienlaikus piebilstot, ka kandidāta virzīšanu spīkera amatam atstāj ZZS ziņā, taču cītīgi seko līdzi koalīcijas partnera lēmumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas