Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kalniete iestājas par līdzšinējo Latvijas deputātu skaitu Eiropas Parlamentā

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) šodien iesniegusi grozījumus Eiropas Parlamenta  (EP) lēmuma projektam, ierosinot arī turpmāk saglabāt Latvijai deviņas deputātu vietas.

Kalniete  uzskata, ka Parlamenta atbildīgo ziņotāju priekšlikums par dalībvalstu deputātu skaitu no 2014. - 2019. gadam ir pretrunā ar Līgumu par Eiropas Savienību, jo tas ievērojami atšķiras no Līguma noteikumu objektīva matemātiskā aprēķina,sacīja EP deputātes Sandras Kalnietes asistents Mārtiņš Spravņiks.

Ierosinātais lēmumu projekts ir diskriminējošs tieši pret mazajām dalībvalstīm, kuras jaunā sadalījuma pieņemšanas rezultātā ciestu lielākus zaudējumus (9%-12% no deputātu pašreizējā deputātu skaita) nekā lielās dalībvalstis, kas zaudētu tikai 3%-6% deputātu, uzskata Kalniete.

Kalnietes piedāvātais dalībvalstu deputātu skaits ir maksimāli pietuvināts matemātiski objektīvam aprēķinam - tā dēvētajam Kembridžas kompromisam, kas ir balstīts uz Līguma par Eiropas Savienību 14.(2) pantu. Tas vienlaikus ņem vērā arī politisko realitāti, ka vienā reizē nav iespējams pārāk radikāli pārdalīt deputātu vietas Eiropas Parlamentā dalībvalstu starpā.

Jau ziņots, ka sakarā ar Horvātijas gaidāmo pievienošanos Eiropas Savienībai, tiek pārskatīts dalībvalstu deputātu skaits Parlamentā. Lai varētu ievēlēt Horvātijas deputātus, citām dalībvalstīm ir jāsamazina deputātu skaits.

Balsojums par deputātu priekšlikumiem notiks 19.februārī Eiropas Parlamenta Konstitucionālo jautājumu komitejā un martā - plenārsēdē.

Tāpat ziņots, ka Ministru Prezidents Latvijas eiroparlamentāriešu skaita pārskatīšanā būtiskus riskus nesaskata un neuzskata, ka tas varētu mazināt Latvijas ietekmi EP un spējas ietekmēt EP darbu.

Arī pašam Dombrovskim ir ilgstoša darba pieredze EP, un viņš uzsver, ka spēja ietekmēt un panākt kādas konkrētas Latvijas intereses ir atkarīga no katra deputāta aktivitātes, kompetences un vēlmes aktīvi iesaistīties. Arī ar astoņiem deputātiem, kā tas bija laikā, kad premjers bija EP deputāts, ir iespējas panākt pietiekami daudz, uzskata valdības vadītājs.

Iepriekš arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir nosūtījis vēstuli visiem Latvijas deputātiem Eiropas Parlamentā (EP), kurā lūdz iesaistīties un aktīvi aizstāvēt Latvijas intereses diskusijās par Parlamenta 2014. - 2019.gada sasaukuma sastāvu. Pašreizējais EP Konstitucionālo jautājumu komitejas rezolūcijas projekts paredz tādu deputātu vietu sadali, kurā Latvijai būtu par vienu deputāta vietu mazāk nekā ir pašreiz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas