Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Kampars koalīcijai piedāvās savu variantu dzīvojamās platības nodokļa ieviešanai

Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzskata, ka ir jāturpina diskusija par nodokļa ieviešanu dzīvojamajai platībai un viņš koalīcijai piedāvās savu nodokļa variantu.

Kampars aģentūrai BNS pauda viedokli, ka vispiemērotākais būtu progresīvais dzīvojamās platības nodoklis - mazo dzīvokļu un māju īpašnieki maksātu mazu nodokli vai vispār būtu no tā atbrīvoti, bet lielo dzīvokļu un māju saimnieki maksātu lielus nodokļus.

Ministrs vēl novērtēs šā ierosinājuma fiskālo ietekmi un tad rosinās koalīcijai šo jautājumu atkal vērtēt.

Kampars piebilda, ka tā ir viņa personiskā iniciatīva - ministrs no valdības nav saņēmis uzdevumu gatavot priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa bāzes paplašināšanai ar dzīvojamās platības nodokli, taču vēlas piedāvāt savu variantu, lai tiktu ieviests taisnīgs nodoklis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima pagājušajā nedēļā noraidīja grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz visu dzīvojamo platību no nākamā gada aplikt ar nodokli 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības.

Finanšu ministrija bija sagatavojusi trīs variantus dzīvojamās platības aplikšanai ar nodokli. Pirmais variants paredz piemērot dzīvokļiem un individuālām dzīvojamām mājām 1,5% likmi un noteikt minimālo neapliekamo platību dzīvokļiem - 50 kvadrātmetru, bet individuālajām dzīvojamām mājām - 100 kvadrātmetru.

Otrais variants paredz piemērot dzīvokļiem un individuālām dzīvojamām mājām 1,5% nekustamā īpašuma nodokļa likmi un šādu minimālo neapliekamo platību par katru mājoklī reāli dzīvojošo personu - dzīvokļiem 25 kvadrātmetru platībā, bet individuālām dzīvojamām mājām 50 kvadrātmetru platībā.

Savukārt trešais variants paredz piemērot pazeminātu likmi visai dzīvokļu un individuālo māju platībai 0,2% vai 0,3% vai 0,4% apmērā. Šis variants nodrošina vienmērīgu nodokļa sloga pieaugumu visām iedzīvotāju grupām, bet ir nelabvēlīgāks pret mazāk materiāli nodrošināto sabiedrības daļu, kura pārsvarā dzīvo nelielos mājokļos.

Nekustamā īpašuma nodokļa bāzi plānots paplašināt, lai gūtu papildu ieņēmumus budžetā. Nodokļa ieviešanu paredz Latvijas un starptautisko aizdevēju vienošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas