Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kariņš ar Fiskālo paktu rosina šogad necelt un neieviest jaunus nodokļus

Potenciālās valdības veidošanas sarunās ir panāktas vairākas būtiskas vienošanās un pirmdien iespējamās koalīcijas partneriem tiks piedāvāts parakstīt tā saucamo Fiskālo paktu, kas paredzētu izpildīt Latvijas vidējā termiņa budžeta prognozes un apņemtos šogad neatbalstīt nodokļu celšanu un jaunu nodokļu ieviešanu, piektdien žurnālistiem pastāstīja partiju apvienības Jaunās vienotība premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

"Ticamība tam, ka varētu nonākt līdz pozitīvam rezultātam, ir nedaudz palielinājusies," par iespēju 22. janvārī apstiprināt valdību izteicās Kariņš. Fiskālā rāmja ievērošana būs viens no būtiskiem priekšnosacījumiem, lai tas notiktu.

"Ir tik daudz naudas, cik ir, un visas politikas ir jāiekļauj budžeta rāmjos, tātad, vai nu pārdalot par labu vienai vai otrai jomai, vai balstoties uz iespējamo izaugsmi. (..) Ierosinājumi paaugstināt nodokļus vismaz šajā gadā netiks atbalstīti," viņš uzsvēra.

Kariņš norādīja, ka, gatavojot valdības deklarācijas melnrakstu, visi ministru amatu kandidāti ir izdarījuši labu darbu. Kopīgs redzējums ir tādos jautājumos kā par finanšu sektora sakārtošanu, lai pasargātu sabiedrību no draudiem finanšu sektoram, konkrēti izpildot Moneyval brīdinājumu par Latvijas nonākšanu valstu "pelēkajā sarakstā", kas būtu drauds investīciju plūsmai.

Tāpat ir vienots redzējums, ka administratīvi teritoriālā reforma būtu jāīsteno līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 2021. gadā. Tas esot būtisks progress, jo pirms četrām nedēļām šajā jautājumā partijām bija lielas domstarpības un ļoti atšķirīgi redzējumi, norādīja Kariņš.

Jaunās konservatīvās partijas līderis un tieslietu ministra amata kandidāts Jānis Bordāns deklarācijas rakstīšanas procesu nodēvēja kā labu un teica, ka partijas tuvojas šī darba nobeigumam. "Kad notiek labs darbs, gribu būt lakonisks. Tāpēc šoreiz izteikšos ļoti lakoniski," savā īsajā uzrunā pauda Bordāns.

Partiju apvienības Attīstībai/Par līderis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts Juris Pūce atzina, ka atšķirīgie partiju viedokļi apspriesti koleģiāli un pozitīvi, neesot nopietnas viedokļu sadursmes. Partijas KPV LV Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs pastāstīja, ka nākamās nedēļas sākumā vēl paredzētas vairākas savstarpējās tikšanās. "Pašlaik mēs airējam vienā virzienā, bet airi vēl nekrīt ūdenī vienlaicīgi - virziens iet pareizi, bet, vai laiva iet taisni, to mēs vēl nezinām," Zakatistovs izteicās tēlaini.

Savukārt nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) līderis Roberts Zīle pauda, ka šodien notikusī saruna bijusi labi vadīta un strukturēta, ļaujot konstatēt, par ko panākta vienošanās un par ko vēl jādiskutē.

Viens no jautājumiem, par ko vēl skaidrība nav, ir NA uzstāšana uz īpašo uzdevumu ministra demogrāfijas lietās amatu. Kariņš norādīja, ka šajā jautājumā vienošanās vēl nav panākta, taču ir kopīgs redzējums, ka demogrāfijas politikas jautājumi būs valdības prioritāro darba kārtības jautājumu sarakstā, jo tas ir visas valsts nākotnei svarīgs jautājums, bet nav vienošanās par formu, kā šo politiku atspoguļot valdības darba kārtībā, aizvien nav.

Par ministru amatu kandidātu komandu Kariņš izteicās, ka tam esot ļoti liels potenciāls, jo ir "zināms līdzsvars" ar pieredzējušiem un jauniem politiķiem. "Ir pietiekama pieredze un svaigas idejas, ko piedāvā ar enerģiju apveltīti jauni cilvēki, kas arī nāks valdības darbam kopumā par labu," pauda premjera amata kandidāts.

Pēc viņa teiktā, valdības veidošanas sarunās jūtama liela koleģialitāte, bet, vai valdību izdosies apstiprināt, atkarīgs no Saeimas un visu frakciju balsojuma. "Tas ir izdarāms, šī valdība ir izveidojama," teica Kariņš, kurš kā mērķi nosauca Saeimas balsojumu par valdības apstiprināšanu 22. janvārī.

Top komentāri

Prieks
P
Kāda laime vai ne? Vienotības urlas savulaik sacēla nodokļus tā, ka tagad var būt tikai un vienīgi runa par to nekavējošu samazināšanu, bet šie mums visžēlīgi piedāvā Pagaidām!!! tos necelt. Cik visžēlīgi! Vēlāk protams atkal cels.
NETICAMI
N
21% nodokli pārtikai atstāsim negrozītu?
?
?
Kāpēc mēs nevaram tērēt kultūrai 1-1,5 % no valsts budžeta, kā visas normālas valstis? Kāpēc mums ir jātērē pāri par 2% jeb gandrīz 190 miljonus? Ok, bija 100gade, bija Dziesmu svētki, bet nākamgad tak nebūs. Kultūrai mierīgi var budžetu samazināt uz pusi un atradīsies līdzekļi citām lietām. Iztiksim ar mazāku skaitu filmu un grāmatu (tāpat lielākā daļa ir nebaudāmas), varbūt sāksim domāt arī par kvalitāti, ne tikai kvantitāti. Nesenie notikumi parādīja, ka KM pat īsti nespēj to naudu aprīt, tiek rīkoti feiki iepirkumi un dārgi koncerti, bez kuriem sabiedrība mierīgi var iztikt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas