Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Katram savi nolūki, iestājoties par tautas vēlētu prezidentu

Ja pieņemtu ārpusparlamenta partijas Visu Latvijai! rosinātos Satversmes grozījumus, 2011.gada vasarā Valsts prezidentu jau vēlētu tauta. Tad būtu piepildījies arī tagadējā Valsts prezidenta Valda Zatlera vēlējums dot prezidentam tiesības atlaist Saeimu bez riska zaudēt amatu. Tikai, iespējams, Valsts prezidents tad vairs nebūs V.

Zatlers. _Visu Latvijai! (VL)_ iniciatīvu, kas vispirms tiek saistīta ar šīs partijas vēlmi priekšvēlēšanu gadā iezīmēt sevi ar sabiedrībai tuvu ierosmi, var izmantot arī tie, kas nevēlas V.Zatlera atkārtotu ievēlēšanu amatā un tiecas pēc lielākas varas koncentrācijas vienas personas rokās, cerībā, ka šī persona ar daudz plašāku pilnvaru apjomu būs no savējo vidus.

VL nodoms valsts svētkos 18.novembrī sākt parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas vēlētu prezidentu, sakritis ar TP dibinātājam un potenciālajam partijas vadītājam Andrim Šķēlem agrāk tuvu stāvošā advokāta Andra Grūtupa intervijā Latvijas Avīzē jau maijā izteikto aicinājumu veidot prezidentālu valsti, kurā prezidentam būtu tiesības «izraudzīties valsts pārvaldes aparātu». Oktobrī par šo ideju iestājās telekompānijas LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. LNT skaidrošot prezidentālas valsts priekšrocības, un A.Ēķa «virsmērķis būs panākt tautas vēlēta prezidenta ieviešanu». Sarunā ar Dienu viņš norobežojās no VL ieceres, atzīstot, ka nākamajā gadā LNT veidos šim tematam veltītu diskusiju raidījumu, lai «atbildētu uz jautājumu, kāpēc ir vajadzīgs tautas vēlēts prezidents».

Šķēle nomainīs Zatleru?

VL piedāvātie Satversmes grozījumi noteic, ka prezidenta kandidātus var izvirzīt vismaz 10 000 vēlētāju vai partija, kas pēdējās vēlēšanās guvusi pārstāvniecību Saeimā. Maz ticams, ka V.Zatleru kā savu prezidentu nominēs A.Šķēles (TP), Aivara Lemberga (ZZS) vai Aināra Šlesera (LPP/LC) pārstāvētie politiskie spēki. Lielāku atbalstu pēc aktīvas iesaistīšanās iekšpolitikā V.Zatlers jutis no Jaunā laika (JL)un Pilsoniskās savienības (PS). Taču arī JL un PS atzinības deva varētu nebūt pietiekama, lai tās kā savu kandidātu izvirzītu V.Zatleru, bet 10 000 parakstu vākšanas kampaņai prezidentam var nepietikt resursu, ja vien to neorganizē atbalstītāji sabiedrībā. V.Zatlers uzskata, ka par šo jautājumu spriest priekšlaicīgi, jo vispirms nepieciešama diskusija par kandidātu izvirzīšanas un kampaņas tiesisko regulējumu.

JL līderei Solvitai Āboltiņai ir iespaids, ka tautas vēlēts prezidents varētu būt izdevīgs arī Tautas partijai. Visu Latvijai! Satversmes grozījumu gatavošanā iesaistījusi Latvijas Universitātes Valststiesību zinātņu katedras vadītāju Ringoldu Balodi, kurš kandidēja Saeimas vēlēšanās no TP saraksta. Viens no TP līderiem Vents Armands Krauklis Dienai pieļauj, ka politiskajā sistēmā ir kaut kas jāmaina, bet esot risks, ka tauta var ievēlēt arī populistisku prezidentu. Uz jautājumu, vai TP atbalstītu V.Zatleru uz otru pilnvaru termiņu un kādas būtu viņa izredzes gūt tautas atbalstu, V.A.Krauklis atbildēja: «Ir cilvēki, kuriem ir lielākas izredzes.»

Bijušais A.Šķēles domubiedrs Jurģis Liepnieks nesen ziņu aģentūra BNS pieļāvis, ka arī A.Šķēle varbūt «atgriezies aktīvajā politikā ne tik daudz, lai «ievilktu» partiju Saeimā, bet ar nodomu ieņemt Valsts prezidenta amatu». Arī J.Liepnieks domā, ka V.Zatleram «nav ko cerēt uz otru termiņu amatā, kaut viņa komanda, piemēram, Prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs, ir ārkārtīgi augstas klases profesionāļi». VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks uzskata, ka par prezidentu ir jākļūst cilvēkam, kas ir cienīgs ieņemt amatu, un ka «drīzāk Mazsalacas meteorīts ir meteorīts, nekā Šķēle būs prezidents». Viņaprāt, labu ieceri varot norakt arī ar nepiemērotu cilvēku saukšanu.

«Visu Latvijai! varbūt ir viens mērķis, bet Andrejam Ēķim un Andrim Grūtupam, iespējams, citi nolūki,» pieļauj S.Āboltiņa.

Pilnu Ināras Egles rakstu "Katram savi nolūki, iecerot tautas vēlētu prezidentu" lasiet sestdienas Dienā vai portāla sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Kāpēc aktualizēta ideja par tautas vēlētu prezidentu?

Ivars Ījabs, politologs:

Cilvēkiem pietrūkst varas atbildības, ko cer sasniegt, vēlot vienu cilvēku. Šis jautājums ir diskutējams, jo mūsu konstitucionālā sistēma varētu būt vainīga pie mūsu nelaimēm. Tas nav normāli, ka valdības mainās vidēji ik pēc 14 mēnešiem. Taču, ja šo ideju grib pārdot komplektā ar Šķēli, tad tas ir slideni, jo tie, kas grib tautas vēlētu prezidentu, varētu negribēt Šķēli. Konkrētais piedāvājums cieš no tā, ka samazina parlamenta lomu, neievērojot varas balansu.

Valdis Zatlers, Valsts prezidents:

Valsts iekārtas maiņa ir ļoti nopietns jautājums. Tas saistās ar Konstitūcijas maiņu, un tas plaši jāapspriež sabiedrībā. Bet bieži tiek jauktas divas lietas — prezidentāla republika, kur prezidents reizē ir arī valdības vadītājs, un tautas vēlēts prezidents parlamentārā republikā. Parlamentārā republikā ir iespējams vēlēt tautas prezidentu visiem pilsoņiem. Varbūt tas būtu viens solis uz priekšu mūsu demokrātijai, un to es arī atbalstu. Bet tautas vēlēts prezidents neatrisinās visas valsts problēmas. Vienlaikus ir nepieciešamas kvalitatīvas debates par prezidenta pilnvaru apjoma paplašināšanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas