Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kavētāji atkal savos krēslos

Puse no divdesmit biežākajiem domes sēžu kavētājiem valstī atkal tikuši deputātu krēslos. Daļa no viņiem ir apņēmušies jaunajā sasaukumā darboties aktīvāk, citi to solīt nevar. Tomēr sēžu apmeklēšana ir būtisks kritērijs domnieku darba vērtēšanai vai, kā saka politoloģe Iveta Kažoka, "vēlēšanās mēs balsojam par saviem pārstāvjiem, pieņemot, ka viņi pildīs savus solījumus, un solījumus ļoti grūti pildīt, nenākot uz darbu". Viņa uzteic faktu, ka daļa deputātu sapratuši, ka nespēj pievērsties pašvaldības darbam, un nav vairs kandidējuši. Tomēr citviet popularitāti acīmredzot nosaka nevis deputāta darbs, bet vārda atpazīstamība, tāpēc arī tie, kas regulāri nenāk uz sēdēm, tikuši ievēlēti.

No jauna pie grožiem

"Es nevaru iet uz domes sēdēm, jo man ir jāpelna nauda pašam savā privātajā biznesā," martā teica Skrundas novada deputāts Ainars Piļeckis, kas pagājušajās vēlēšanās startēja no Vienotības saraksta. Vīrietis iepriekšējā sasaukuma laikā bija mazāk nekā pusē sēžu, tomēr tas viņam neliedza atkal tikt ievēlētam – šoreiz kandidējot No sirds Latvijai (NSL). Diena ar deputātu sazinājās arī pēc vēlēšanām, lai noskaidrotu, vai viņš tagad varēs izbrīvēt vairāk laika darbam domē, tomēr Piļeckis jautājumu nekomentēja.

Ir gan arī deputāti, kas apņēmušies apmeklējuma rādītājus mainīt. Biežākais kavētājs valstī, agrākais Pļaviņu novada domnieks Vladimirs Samohins, kas piedalījās 17% sēžu, iepriekš skaidroja, ka uz sēdēm netiek, jo dzīvo un strādā Ķegumā. Izbraukāt nespējis, tomēr mandātu viņš ilgstoši izvēlējies nenolikt. Tagad viņš sola, ka apmeklējums būšot labāks, jo kā NSL saraksta līderis ievēlēts Ķeguma novada domē. Arī Ludzas novada deputāts Viesturs Rancāns (Latgales partija), kurš iepriekšējā sasaukumā, strādājot Ciblas novadā, apmeklēja 47% sēžu, uzsver, ka situācija mainīsies. Iepriekš sanācis kavēt, jo strādājis ātrajā palīdzībā par šoferi, darbu plānot bijis grūti. Tāpat nācies izlaist sēdes saistībā ar komandējumiem uzņēmumā, kurā vēl viņš darbojas, taču tagad izdevies vienoties ar vadību un nu uz sēdēm varēšot tikt.
 
Ja varētu, apmeklētu

Citi deputāti Dienai klāsta, ka apmeklējums esot atkarīgs no ārējiem apstākļiem, un to, kā būs, solīt neuzņemas. Piemēram, Ikšķiles novada deputāts Kaspars Upaciers (Apvienība Iedzīvotāji) pauda, ka problēmas ar apmeklējumu radušās, jo sēdes notiek deviņos no rīta, bet viņš agrāk tajā laikā strādājis radio. Arī pagājušajā sasaukumā bijušas problēmas deputāta pienākumus savienot ar pamatdarbu, turklāt «mēs bijām opozīcijā. Tādā ļoti pamatīgā opozīcijā». Licies, ka no viņa klātbūtnes neesot jēgas. Tagad esot cerība, ka varētu mainīties sēdes laiks, un arī pašreizējais domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, kura pārstāvētais Vienotības saraksts ieguvis vairākuma vēlētāju atbalstu arī šajās vēlēšanās, apstiprināja, ka sēdes laiku tiešām pārskatīs. Uz šādām pārmaiņām cer arī Engures novada deputāts Ģirts Krūmiņš (NA), kurš jau iepriekš laikrakstam pauda nožēlu, ka pamatdarba pienākumu dēļ pagājušajā sasaukumā apmeklējis tikai 40% sēžu.

Tāpat ar domes sēžu grafiku nav apmierināts Grobiņas domnieks Jānis Neimanis (NSL/LRA), kurš arī negarantē, ka situācija krasi mainīsies: "Pašvaldībā ir tāda prakse, ka ļoti bieži notiek ārkārtas sēdes, kurās apspriež vienu vai divus nebūtiskus jautājumus, kas patiesībā būtu atliekami. Mums izsūta informāciju par šīm sēdēm pēdējā mirklī. Strādāju Liepājā, un man ir sapulces, nevaru ātri pārkārtot savu dienaskārtību."

Visu rakstu lasiet trešdienas, 14.jūnija laikrakstā Diena!

Top komentāri

TK
T
Raksta autorei būtu jāizpēta domes struktūras kārtība, visi domes sēžu jautājumi pirms domes sēdēm tiek izskatīti komitejās, kura arī notiek diskusijas par jautājuma virzību un tā labumu vai sliktumu pašvaldībai, domes sēde ir pēdējais posms ar kuru šis jautājums tiek apstiprināts, tādēļ daudz svarīgāk deputātam ir piedalīties komiteju darbā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas