Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koalīcija drīzumā varētu vērtēt rosinājumu par darba ņēmēju tiesībām runāt tikai latviski

Koalīcijas sadarbības padome kādā no tuvākajām sēdē varētu vērtēt nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinājumu Darba likumā noteikt, ka darba ņēmējam, pildot darba pienākumus, saziņā ar Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības sazināties tikai valsts valodā.

Par to šodien žurnālistiem pēc valdību veidojošo partiju pārstāvju sanāksmes pavēstīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš norādīja, ka vēl nepieciešams apkopot koalīcijas partneru viedokļus.

Zaļo un zemnieku savienības politiķe, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola norādīja, ka politiskais spēks nav detalizēti diskutējis par šo priekšlikumu. Pašreizējais regulējums kopumā jau liedz nepamatotu prasību izvirzīšanu darbiniekiem, sacīja politiķe. Viņa reizē pieļāva, ka nacionālās apvienības rīcībā varētu būt plašāka informācija ar piemēriem par kādām problemātiskām situācijām.

Vienotības priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pauda, ka jau iepriekš Saeimā ir notikušas diskusijas par darbinieku tiesībām sazināties tikai valsts valodā. Sīkāka diskusija par to būs iespējama, kad attiecīgs likumprojekts tiks virzīts izskatīšanai, piebilda politiķis.

Kā ziņots, pamatojot izmaiņu nepieciešamību, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda uzskatu, ka tas, ka darba devējs darbiniekam aizliedz būt pilsoniski atbildīgam un runāt ar iedzīvotājiem valsts valodā, ir pazemojoši. "Ja mūsu piedāvātos grozījumus deputāti atbalstīs, tad katram darbiniekam apkalpojošā sfērā būs neatņemamas tiesības Latvijas iedzīvotājiem atbildēt latviski," norādīja politiķis.

Pēc partijas pārstāvju domām, šādi likuma grozījumi nepieciešami, lai novērstu "arvien biežāk Latvijas darba tirgū vērojamo situāciju", ka darba ņēmējam bez īpaša pamatojuma tiek pieprasītas noteiktas svešvalodas zināšanas. Tas notiekot arī gadījumos, kad komersanta darbības specifika nav saistīta tikai ar pakalpojumu sniegšanu ārvalstu klientiem vai sadarbības partneriem, uzsver nacionālā apvienība.

Likums paredzēts arī papildināt ar prasību, kas nosaka to, ka darba devējam, ja tas ir valsts vai pašvaldības institūcija vai kapitālsabiedrība, aizliegts pieprasīt valodu, kas nav Eiropas Savienības valoda.

Top komentāri

ļuļa
ļ
idioti. būtu sākuši ar to, ka valsts iestādēm likt pa telefonu runāt tikai latviski. kaut kādi slima suņa murgi - šodien pat piezvanu uz rīgas ūdeni, un man laipni piedāvā izvēlēties starp latviešu un krievu valodu. kādā sakarā? valstī valda reāla divvalodība, bet šie te plāksterus nogrieztai galvai virsū līmē.
...
.
Visiem, kuri darbiniekiem pieprasa ne-ES valodu zināšanas, atņemt uzņēmējdarbības tiesības. Un punkts!
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Šnores ienaidniekiem būs >kaput ! Tūlīt saeimā ienāks traki nacionālisti ,daudz trakāki par NA ...un visādas "saskaņas" dabūs laisties ...sēnes lasīt !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas