Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kolēģi iesaka Siliņai atklāt naudas aizdevēju

Pie frakcijām nepiederošās Saeimas deputātes Elīnas Siliņas vairāk nekā pusmiljonu latu vērto uzkrājumu izcelšanās jautājums pašlaik ar pašu E. Siliņu tiekot pārrunāts, un drīzumā tikšot piedāvāts arī situācijas risinājums, _Dienai_norādīja Zatlera Reformu partiju (ZRP) atstājušās sešu deputātu grupas neformālais līderis Klāvs Olšteins. Tiesa gan, vairāki citi Saeimas deputāti uzsver - ja sabiedrību tas interesē, tad savas naudas izcelsmi deputātam nepieciešams atklāt.

E. Siliņa, kura patlaban ir viena no turīgākajām Saeimas deputātēm, skaidrojusi, ka savu bagātību ieguvusi, pateicoties izdevīgiem banku procentiem. Viņa Dienai sacīja, ka 2008. un 2009. gadā, kad notikušas spekulācijas par lata devalvāciju un bankas piedāvājušas ļoti izdevīgas depozītu procentu likmes, viņa no kādas privātpersonas aizņēmusies lielu summu, ko ieguldījusi. Tomēr dāsnā aizdevēja vārdu viņa atsakās paust, jo to viņai liedzot abu noslēgtais līgums.

Bijušais partijas biedrs ZRP frakcijas deputāts Edmunds Sprūdžs norādīja, ka viņš neesot iedziļinājies visās detaļās, tomēr sabiedrībai naudas rašanās avoti būtu jāzina. «Ja deputāts nevar paskaidrot, no kurienes nauda ir radusies, tad tā nav pieņemama situācija,» uzskata E. Sprūdžs. Līdzīgi domā Vienotības frakcijas deputāte Ilma Čepāne, kura apgalvo, ka viņa E. Siliņas vietā to atklātu. «Ja izvēlējās iet politikā, tad vajadzēja rēķināties, ka būs kā akvārijā. Deputāti vairāk nekā citi cilvēki ir pakļauti privātās dzīves atklātībai, un tad, ja sabiedrību tas interesē, to vajadzētu darīt,» uzskata I. Čepāne. Viņasprāt, jāskatās, vai līgumā, kas aizliedz atklāt aizdevēja identitāti, ir samērotas indivīda intereses ar sabiedrības interesēm.

Arī ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs, kurš piedalījās Dienas politiķa standarta veidošanā (tas noteic, ka politiķim jāvieš pilna skaidrība par pagātnes darījumiem), uzsvēra, ka deputātam jāprot izskaidrot savas naudas izcelsme, jo to no viņa sagaida sabiedrība. «Ļaunākajā gadījumā var rasties situācija, ka deputātu apmaksā Krievijas izlūkdienests un mēs paliekam nezinīšu lomā. Tas nav pieļaujams,» uzskata J. Ošlejs. Pielaidīgāks ir Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis, kurš uzsvēra, ka šī informācija redzama amatpersonas deklarācijas nepubliskojamā daļā un ir pieejama Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID). «Bet to, ka viņa nevēlas to atklāt publiski, es nezinu un nemāku komentēt,» sacīja K. Šadurskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas