Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Krievijas miljardieris Avens: SC iekļaušana vai neiekļaušana valdībā attiecības ar Krieviju neietekmēs

Saskaņas centra (SC) iekļaušana vai neiekļaušana valdību veidojošo partiju koalīcijā Latvijas attiecības ar Krieviju nemainīs, uzskata kaimiņvalsts miljardieris, Alfa bankas prezidents Pjotrs Avens. Šādu viedokli viņš pauda intervijā LTV raidījumam De facto.

Avens uzsvēris, ka būdams Krievijas iedzīvotājs, nejūtoties tiesīgs komentēt Latvijas politisko dzīvi, tomēr SC uzvara pašreizējos sociālekonomiskajos apstākļos viņam šķiet likumsakarīga. Baņķieris, kuram ar Kremli ir labas attiecības, vienmēr izrādījis interesi par Latvijā notiekošo un Maskavas un Rīgas attiecībām - pirms Latvijas prezidenta vēlēšanām vasarā Avens bija ieradies Rīgā un arī ticies ar SC politiķiem.

Žurnālisti Avenu nodēvējuši arī par eksprezidenta Valda Zatlera draugu, jo ne bez viņa atbalsta izdevās noorganizēt Zatlera vizīti Maskavā pērn decembrī. Tagad, kad Zatlers ir viens no galvenajiem jaunās valdības veidotājiem, baņķieris skopi izsakās par  iespējamās koalīcijas konfigurācijām. Bet viņš domā, ka uzsāktais labo attiecību kurss saglabāsies arī pēc jaunās valdības izveidošanas.

"Man neliekas, ka būs kādas izmaiņas. Arī jaunais Latvijas prezidents, kā man šķiet, ļoti labi zina Latviju un arī Andri Bērziņu Krievijā pazīst un es ļoti ceru, ka virziens, kas tika uzņemts Kalvīša un Zatlera vizīšu laikā, tiks turpināts. Ļoti ceru, ka notiks arī Krievijas prezidenta vizīte Latvijā, iespējams, nākamajā mūsu prezidenta ciklā," intervijā De facto sacīja Avens.  

Viņš gan arī izteicās, ka riskantāka varētu būt situācija, koalīcijā iekļaujot Visu Latvijai pārstāvjus. "Jebkurā gadījumā, gan biznesā, gan Latvijas Krievijas attiecībās būtu svarīgi - un kā man šķiet, tas tā arī notiek – jebkādu radikālu spēku norobežošana," De facto sacīja Avens.

Arī Maskavas Karnegi centra eksperts Nikolajs Petrovs domā, ka SC iekļaušana vai neiekļaušana valdībā maz ko mainīs Latvijas un Krievijas attiecībās. Pēdējo pāris gadu laikā abu valstu attiecību uzlabošanā ir sperts liels solis un tā vai cita politiskā spēka iekļaušana vai neiekļaušana valdībā nevar būt iemesls, lai visu sagrautu. Labas kaimiņattiecības Krievijā netiek veidotas nejaušības vai  kādas amatpersonas iegribas dēļ un attiecības mērķtiecīgi tika uzlabotas ne tikai ar Latviju, bet Eiropas Savienību kopumā.

Petrovs raidījumam sacīja, ka "SC sevi nepozicionē kā pro-Krievijas spēku un nedomāju, ka veidojot valdību bez Saskaņas centra attiecības starp Latviju un Krieviju var būtiski pasliktināties. Domāju, ka tas nav ne vienas, ne otras valsts interesēs."

Raidījums arī atgādina, ka nākamā gada maijā Kremlī sāks saimniekot jau cits valsts prezidents. Protams, vēl notiks oficiāla kandidātu izvirzīšana un vēlēšanas, bet jau pirms nedēļas, kad valdošās partijas Vienotā Krievija kongresā esošais prezidents Dmitrijs Medvedevs labprātīgi atteicās no pretendēšanas uz otru termiņu un novēlēja savu amatu premjeram Vladimiram Putinam, visiem tapa skaidrs, kurš tad būs nākamais.

De facto atgādina, ka Putina iepriekšējo prezidentūru laikā Latvijas un Krievijas attiecības nepiedzīvoja spožākos laikus. Tomēr Medvedeva prezidentūras laika sasniegumi attiecību uzlabošanā ir lielā mērā arī Putina pirksts, pārliecināts Karnegi centra eksperts Petrovs, katrā ziņā, bez viņa akcepta tas nebūtu noticis. Tagad mainīsies tikai tas, ka Putins ieņems amatu ar citu nosaukumu.

Raidījums arī secina, ka lai gan SC ar Vienoto Krieviju draudzējas, šķiet, ka šobrīd draugiem prātā domas ne vienam par otru, bet katram savām problēmām. SC politiķi, lai gan bija aicināti, tomēr neesot ieradušies uz Vienotās Krievijas kongresu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas