Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lai prezidentu vēlētu arī pašvaldības

Pašvaldību vadītāju iesaistīšana Valsts prezidenta ievēlēšanā līdzīgi kā Igaunijā bija viena no idejām, kas Saeimas Juridiskās komisijas darba grupā otrdien tika uztverta visnotaļ ieinteresēti. Tai pat bija jūtams lielāks atbalsts nekā jau Latvijas brīvvalsts laikā izteiktajam piedāvājumam Valsts prezidenta ievēlēšanu uzticēt tautai, kas vairākkārt ir nonācis arī līdz parlamenta darba kārtībai.

Saeimas deputāta Ringolda Baloža (NSL) vadītā darba grupa, kas kopš 2015. gada februāra vērtēja Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un iespējamo pilnvaru paplašināšanu, otrdien rīkoja pēdējo sēdi kopā ar ekspertiem. Vairākus gadus krātos secinājumus tā apkopos un maija sākumā iesniegs Juridiskajā komisijā, informēja Balodis. Piedāvājums izvērtēt ierosinājumu, ka Valsts prezidentu ievēl ne tikai Saeimas deputāti ar vismaz 51 balsi, bet valsts augstākā amatpersona tiek izraudzīta kopā ar pašvaldību pārstāvjiem, līdz šim nav plaši apspriests.

Balodis Dienai skaidroja, ka deputāti kopā ar ekspertiem izvērtēja visus modeļus, kādi ir citās valstīs. Parlaments kopā ar vietējo varu pārstāvjiem prezidentu izraugās vairākās valstīs – arī, piemēram, Vācijā. Igaunijā pašvaldību pārstāvji gan tiek iesaistīti tikai tad, kad divreiz ar divu trešdaļu balsu vairākumu lēmumu nav izdevies pieņemt parlamentam. Ja ideja tiktu iekļauta politiķu darba kārtībā, varētu vērtēt, vai arī Latvijā nav jāparedz prezidenta ievēlēšana ar 2/3 balsu vairākumu. Balsojumā piedalītos 100 Saeimas deputāti un 100 vietējo varu pārstāvji. Sēdē klātesošos sociologs Arnis Kaktiņš iepazīstināja arī ar SKDS pētījumu, kurā pašvaldībām bija ievērojami lielāka sabiedrības uzticība nekā Saeimai.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis un viņa vietnieks, Auces novada vadītājs Gints Kaminskis (ZZS) priekšlikumu varētu atbalstīt. "Jā, kāpēc gan ne. Tā būtu lielāka tautas pārstāvniecība Valsts prezidenta izvēlē, un viņš varētu justies stabilāk," Dienai teica Kaminskis. Tagad Latvijā ir 119 pašvaldības. Profesore Ilga Kreituse sēdē teica, ka šo iniciatīvu varētu īstenot, kad Latvijā būs izveidota stabila pašvaldību sistēma, bet administratīvi teritoriālā reforma patlaban turpinās un novadu skaits var mainīties. Viņasprāt, arī Saeimā Valsts prezidentu vajadzētu ievēlēt ar 2/3 balsu vairākumu, lai nevarētu padarīt šo amatu par tirgošanās objektu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 22.marta, numurā!

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Pats ievēlēts par Jūrmalas pašvaldības otkatu naudu, tagad tēlo baigi gudro
Dzērājs, zaglis, izspiedējs
D
Tas gan būtu labi, jo tad Valsts prezidentu varētu vēlēt arī Baloža draugs Truksnis
vienalga
v
patreiz nav jēgas , ja 100 pašvaldiibas sarkano zēzēesesiešu rokās , tad skaidra bilde , kā lembe teiks , tā būs
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas