Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Laikraksts: kvotu sadalē jaušamas JL tuvu uzņēmēju intereses

Kaut gan ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) nekavējoties apturēja Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības pēdējās dienās apstiprināto vēja enerģijas kvotu izsniegšanas kārtību, dīvaino atbalstu biogāzei ministrs nesteidzas mainīt. Laikraksts _Diena _pieļauj, ka tas saistīts ar _Jaunā Laika _biedra Edgara Jaunupa ciešajām attiecībām ar Liepājas uzņēmēju Andri Griģi, kurš ieguva 97% no biogāzes kvotām. Savukārt pirms vēja enerģijas kvotu apturēšanas A. Kampars pusdienojis ar Venstpils uzņēmēju Olafu Berķi, kuram bijis svarīgi, lai vēja enerģijas iepirkuma noteikumus mainītu.

A.Griģis ar JL saistīts kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, kad JL veidoja biroju Liepājā un kandidēja vēlēšanās. Tad A.Griģis arī izstājās no Tautas partijas (TP). Siltas attiecības A.Griģim ir ar E.Jaunupu, abus vieno basketbols.

Tieši ar bažām, ka vēja enerģijas cena ir pārspīlēti augsta, ka ieguvēji būs ar TP saistītie uzņēmēji un ka valsts pārmaksās vairākus miljonus, marta beigās aizsākās diskusija par jaunajiem atbalsta noteikumiem. A.Kampars reaģēja nekavējoties un apturēja vēja enerģijas kvotu izsniegšanu. Pie kvotām varēja tikt tie, kas ar savu pieteikumu rindā bija pirmie, starp tiem bija ar TP saistīti uzņēmēji.

Attiecībā uz biogāzes kvotām ministra A.Kampara rīcība bija iecietīgāka. Komentējot dīvaino kvotu izsniegšanu ar A.Griģi saistītām firmām, ministrs nesteidzās solīt, ka kvotu sadale tiks pārskatīta, lai arī ar garu degunu tā atstāja gandrīz 30 uzņēmumu, to vidū virkni zemnieku saimniecību. Neoficiāli avoti ministra iecietību skaidroja ar A.Griģa labajiem sakariem ar E.Jaunupu. Kuluāros skanēja runas, ka E.Jaunups lietas nokārtojis, lai A.Griģim kvotas netiktu atņemtas.

Ministrs noliedza, ka ticies ar A.Ģriģi vai par viņa interesēm runājis ar E.Jaunupu. Līdzīgi runāja arī E.Jaunups. Viņš atzina, ka "pēc šī kvotu skandāla nākšanas atklātībā es viņam [Griģim] par to apjautājos", taču viņam neesot bijis mērķis šai lietā iedziļināties. Ar ministru par biogāzi viņš neesot runājis.

Tiesa, A.Kampara un Ekonomikas ministrijas (EM) rīcība biogāzes kvotu lietā ir ļoti tuva iepriekš kuluāros aprakstītajam scenārijam. Proti, ar A.Griģi saistītajām firmām izsniegtās kvotas netiks anulētas, savukārt, lai atrisinātu problēmu ar pārējiem biogāzes ražotājiem, EM izšķīrusies par kvotu palielināšanu uz vēja un biomasas enerģijas rēķina.

Tāpat laikraksts noskaidrojis, ka pirms lēmuma par vēja enerģijas atbalsta noteikumu apturēšanas A. Kampars pusdienojis ar Ventspils uzņēmēju Olafu Berķi, kurš bija iesaistīts konkursā par valsts iepirkumu vēja enerģijas ražošanai, bet palika bešā. O. Berķa dēls iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Ventspilī kandidēja no JL saraksta.

Ministrs A.Kampars norāda, ka viņa rīcība nebija saistīta ar pusdienām ar O.Berķi. Vējam bijusi nesamērīgi augsta cena. A.Kampars noliedz, ka O.Berķa firmas intereses iegūt vēja kvotas tiks īpaši stutētas.


(žurnālistes Baibas Rulles rakstu "Zaļajā enerģijā arī JL pēdas" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas