Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijā veikta pirmā cilmes šūnu ievadīšana aizkuņģa dziedzerī diabēta pacientiem

Latvijas Kardioloģijas centrā tika veikta Latvijā pirmā mononukleāro šūnu frakcijas ievadīšana aizkuņģa dziedzerī diviem 2.tipa diabēta pacientiem pie koronārās artērijas saslimšanas. Šūnas tika ievadītas cerībā, ka tās būtiski uzlabos aizkuņģa dziedzera darbību un palīdzēs pacientiem atbrīvoties no insulīna un/vai zāļu lietošanas nepieciešamības. Procedūras veica centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis kopā ar komandu.

Mononukleārās šūnas tika iegūtas no pacienta kaula smadzenēm, pielietojot vietējo anestēziju un veicot dūrienu zarnu kaulā, iegurņa rajonā. Tad šūnas tika attīrītas laboratorijā un visbeidzot perkutānā veidā caur liesas artēriju, selektīvi kateterizējot aizkuņģa dziedzera artērijas, tās tika implantētas pacientiem ar diabētu pie koronārās artērijas saslimšanas.

"Šī, iespējams, ir pasaulē pirmā šāda veida procedūra 2.tipa diabēta pacientiem. Es uzsveru - iespējams -, jo neesam atraduši nevienu pētījumu vai atsauci par šādu procedūru veikšanu citur pasaulē. Līdzīga pētījumu sērija veikta vienīgi Peru. Procedūru veikt mūs iedrošināja veiksmīgā šūnu transplantācija četrus mēnešus vecajai meitenītei, kuru veica Aris Lācis. Šobrīd meitenītei sirdsdarbības funkcija atjaunojas tuvu normai," pastāstīja A.Ērglis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas