Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas-Lietuvas sadarības prioritātes ir enerģētika un transports

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, tiekoties ar Lietuvas vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti, kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē, izvērtēja sadarbību kopīgajos projektos, īpaši enerģētikas un transporta jomā. Īpaši akcentēta jaunā atomelektostacijas būvniecība un kohēzijas līdzekļu piesaiste infrastruktūras projektu īstenošanai.

Premjers akcentēja, ka 2.decembrī tiekoties ar Lietuvas premjeru Andrju Kubiļu guvis pārliecību par Visaginas atomelektrostacijas projekta ekonomisko izdevīgumu Baltijas valstīm. "Tas bija nozīmīgākais priekšnosacījums, plānojot jaunās atomelektrostacijas būvniecību, taču aprēķini pierāda, ka projekts būs izdevīgs un konkurētspējīgs Baltic Nord Pool Spot tirgū,” teicis Ministru prezidents. Vienlaikus premjers uzsvēra, ka enerģētika un transports ir jomas, kuru progress ir cieši saistīts un pauda, ka Rail Baltica projekts ir būtisks abām valstīm un tas jāturpina.

Savukārt, pārrunājot Latvijas un Lietuvas prioritātes saistībā ar Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014.-2020. gadam, amatpersonas apliecināja, ka jāveido ciešāka gan divpusēja, gan trīspusēja Baltijas valstu atbildīgo amatpersonu sadarbība, lai koordinētu valstu interešu aizstāvību un panāktu pietiekamu kohēzijas finansējuma pieejamību infrastruktūras projektu īstenošanai un taisnīgākus nosacījumus lauksaimnieku saņemtajiem tiešmaksājumiem.

Jāņem vērā, ka Lietuva ieņem pirmo vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partnervalstu sarakstā - 17% no kopējā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījuma notiek ar Lietuvu. Latvijas eksports uz kaimiņvalsti 2011. gada pirmajā pusgadā turpināja pieaugt (57% pieaugums salīdzinājumā ar 2010.gada 1.pusgadu), apsteidzot pirmskrīzes periodu. Arī importa rādītāji no Lietuvas 2011.gada pirmajā pusgadā ir ar pozitīvu tendenci – pieaugums par 43%. Aktīvi noris starpvalstu tirdzniecība ar pārtikas un ķīmiskās rūpniecības precēm, kā arī ar automašīnām, mehānismiem, elektriskajām iekārtām, minerālajiem produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas