Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

LSDSP nobalso par apvienības veidošanu; Dinevičam nav jāatkāpjas

LSDSP kongresā sestdien vairāk nekā nepieciešamās divas trešdaļas delegātu nobalsoja par politiskās apvienības veidošanu ar nelielas ietekmes partijām un LSDSP dalību tajā. Lai lēmumu pieņemtu, bija nepieciešams 112 delegātu atbalsts, bet par to nobalsoja 121 delegāts. Pret bija 24, atturējās viens.Pret apvienības veidošanu balsoja abi priekšsēdētāja vietnieki Atis Lejiņš un Ilmārs Gromuls, kā arī ģenerālsekretārs Ansis Dobelis un vairāki LSDSP jauniešu organizācijas pārstāvji.

Līdz ar šo lēmumu LSDSP priekšsēdis Jānis Dinevičs varēs saglabāt savu amatu - iepriekš viņš solīja atkāpties, ja kongress šo lēmumu nepieņem.

Pirms balsojuma J.Dinevičs teica, ka LSDSP ir jāizvēlas līdzdalība tādā apvienībā, kas nesašķeltu partiju. Noskaņojums partijas nodaļās liecinājis, ka šķelšanās draudētu gan sadarbībā ar Vienotību, gan Saskaņas centru.

Viņš pirms tam norādīja - ja kongress atbalstīs apvienības veidošanu Agra Sūnas vadīto partiju Latvijas kustība Solidaritāte un Guntara Krasta vadīto apvienību Libertas.lv, kurā iesaistījusies Mūsu zeme, Sociālā taisnīguma partija un Pensionāru un senioru partija, tad J.Dinevičs uz tās vadību nepretendēšot. Viņaprāt, līderim ir jānāk no malas. Piemēram, tas varētu būt arodbiedrību līderis Pēteris Krīgers.

P.Krīgers savukārt pauda atbalstu J.Dineviča piedāvātās apvienības veidošanai, bet atzina, ka pats nepretendē uz dalību tajā. P.Krīgers ir pret sadarbību ar labējo spēku apvienību Vienotība, jo tajā nebūs iespējams īstenot sociāldemokrātu idejas.

Par apvienības izveidi vēl jālemj A.Sūnas un G.Krasta partijām. Ja apvienība tiks izveidota, tā sauksies apvienība Solidaritāte.

J.Dinevičs pieļāva, ka to varētu vadīt kāds ārpus šīm partijām esošs cilvēks. Konkrētus vārdus gan viņš nenosauca.

Savukārt Atis Lejiņš paziņoja, ka ir gatavs uzņemties LSDSP vadību. Noraidot J.Dineviča piedāvājumu veidot apvienību ar sīkpartijām, A.Lejiņš sacīja: gadījumā, ja partija šo ierosinājumu noraida, viņš aicina J.Dineviču atkāpties no amata. A.Lejiņš paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz LSDSP priekšsēža amatu un pierādīt, ka LSDSP var cienīgi nostartēt vēlēšanās arī ar savu karogu. Partijas līderu maiņa liecinātu par atvadīšanos no pretrunīgās pagātnes nastas, teica A.Lejiņš.

Viņš arī noraidīja spekulācijas par atsevišķu cilvēku startēšanu Vienotības sarakstā, uzsverot, ka sadarbība iespējama tikai uz starppartiju vienošanos pamata. A.Lejiņš arī aicinātu J.Dineviču startēt vēlēšanās kā saraksta līderim Latgales vēlēšanu apgabalā. A.Lejiņa pārliecība par LSDSP iespējām atjaunot uzticību balstīta arī uz Eiropas sociāldemokrātu morālo atbalstu.

Kongresā noritējušajās debatēs lielāks atbalsts izskanēja J.Dinevičam, nevis A.Lejiņam. Sociāldemokrātiskās sieviešu organizācijas līdere Laila Balga teica: "Es biju sašauta. Kā Tu, Ati, varēji iestāties Meierovica biedrībā, būdams mūsu partijas priekšsēdētāja vietnieks." Viņa uzskata – pat, ja J.Dinevičs atkāptos no amata, viņa vietā nevarētu virzīt A.Lejiņu, kamēr viņš "sevi nav pierādījis mūsu partijā". Tādā gadījumā A.Lejiņš kā priekšsēdētāja vietnieks varētu uzņemties partijas vadītāja pienākumus.

Kongresā uzstājās arī A.Sūna, bet Libertas.lv līderis G.Krasts nebija.

(pievienotas pirmās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas