Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Melbārde ministra krēslu vēlas uz ilgāku laiku

Nacionālās apvienība (NA) beidzot nosaukusi kandidāta vārdu kultūras ministra amatam – tā ir pašreizējā Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Dace Melbārde. Galīgo lēmumu par viņas izvirzīšanu NA pieņems trešdien. Ekspresintervijā Dienai D. Melbārde stāsta, kādi būs viņas mērķi un prioritātes, ja izdosies kļūt par ministri.

Ko jūs nosauktu kā galvenos darbus, ja kļūsiet par kultūras ministri? Vai ir arī steidzamas un iekavētas lietas?

Vispirms vēlētos uzsvērt, ka pašlaik norit sarunu process, kurā partija un es kā ministra kandidāte saskaņoju savas vērtības un pārliecību. Šonedēļ ir plānotas vairākas izšķirošas tikšanās un domu apmaiņas – ar partijas valdi un frakciju, kā arī ļoti svarīgs ir sociālo partneru – Kultūras alianses – viedoklis. Šo sarunu rezultāts rādīs, kāds būs turpmākais process.

Kā savu galveno prioritāti vēlētos izvirzīt nozarē strādājošo cilvēku dzīves kvalitātes, profesionalitātes un motivācijas stiprināšanu. 2015.gadā Latvijai ir jāuzņemas Eiropas Savienības prezidentūras pienākumi. Cilvēkiem būs ļoti liela nozīme, kultūras ilgtspējai ir svarīgi, lai nozarē strādātu spēcīgi profesionāļi.

Galvenos veicamos darbus nosaka 2014. un 2015.gada norises Latvijā. 2014.gadā Rīga uzņemsies kultūras galvaspilsētas godu, un daudzas norises kultūrā būs saistītas tieši ar šo notikumu. 2014.gadā ir jāatklāj Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka. Tāpat viens no steidzamāk risināmiem uzdevumiem ir jauno kultūrpolitikas nostādņu "Radošā Latvija” pabeigšana un apstiprināšana Ministru kabinetā, kam jāseko atbilstošu mehānismu izveidei definētās politikas īstenošanai.

Ko jūs vēlētos darīt citādi kā iepriekšējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende? Vai ministrijas komunikācija ar kultūras nozares pārstāvjiem ir apmierinoša?

Regulāras tikšanās ar Kultūras aliansi un to pārstāvošām organizācijām ir laba prakse, kas jāturpina. Nav šaubu, ka ministram ir jāskaidro savu lēmumi gan nozarē strādājošajiem, gan plašākai sabiedrībai. Jebkuras jaunas politikas iniciatīvas var ieviest tikai tad, ja par savu redzējumu ir izdevies pārliecināt pēc iespējas plašāku strādājošo loku.

Nav šaubu, ka ministram ir jāskaidro savu lēmumi gan nozarē strādājošajiem, gan plašākai sabiedrībai. Jebkuras jaunas politikas iniciatīvas var ieviest tikai tad, ja par savu redzējumu ir izdevies pārliecināt pēc iespējas plašāku strādājošo loku. Tā ir vispārzināma aksioma, ka, pieņemot jaunas politikas vadlīnijas, ir jāseko izglītojošajam un skaidrojošajam darbam.

Esat gatava uzņemties amatu līdz šīs Saeimas beigām vai, ja būs iespējams, gribētu to saglabāt arī nākamajā sasaukumā?

Attiecībā uz darbības termiņu vēlos atzīmēt, ka pozitīvi ir vērtējama NA vēlme ilgtermiņā izvirzīt kultūru kā prioritāti. Līdz ar to sarunas norit par sadarbību ilgākā laika periodā.

Stāsieties NA vai būsiet bezpartejiska ministre?

Lēmums par iestāšanos partijā ir saistīts ar šīs nedēļas sarunu iznākumu. Ja tiks panākta vienprātība par sadarbību, tad tā būs vienošanās par ilgtermiņa kopdarbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas