Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Monētas atradējs Igaunijā saņem 70 000 Ls atlīdzību

Apslēpto mantu aptuveni 1060.gadā zemē norakuši vikingi. Eksperti 1329 sudraba monētu un deviņu sudraba priekšmetu vērtību min gandrīz 140 tūkstoši latu apmērā. Puse no šīs summas kā atlīdzība izmaksāta senlietu atradējam.

Pagājušajā gadā bijušā kolhoza teritorijā Igaunijā zemē aprakto sudraba monētu atradējs no valsts saņēmis atlīdzību vairāk nekā 70 tūkstoši latu apmērā, ceturtdien vēstī Igaunijas laikraksts "Eesti Ekspress".

Bagātību mednieks Erki, kura uzvārds netiek atklāts plašākai sabiedrībai, sākotnēji atrada vēsturisku cirvi, tad nazi, bet rokot vēl dziļāk atrada simtiem monētu un māla poda lauskas.

Tallinas Universitātes Vēstures institūta eksperts Mauri Kiudso skaidro, ka tā kā tika atrasts arī māla pods, tad var secināt, ka apslēptie dārgumu līdz mūsdienām saglabājušies pilnā apjomā, kas vēsturniekiem ir retums.

80% atrasto monētu lietotas mūsdienu Vācijas teritorijā, bet pārējās bijušas no Anglijas, Arābijas, Dānijas, Itālijas, Ungārijas, Zviedrijas, Bohēmijas reģiona Čehijā.

Apslēptās bagātības tika atrastas pērn 16.augustā bijušā kolhoza teritorijā Rāziku ciematā Igaunijā. Tā kā apslēptās mantas atradējs savu atklājumu atdeva valstij, viņš saņēma atlīdzību.

Iepriekš Igaunijā apslēpta manta tika atrasta 2007.gadā Sāremā salā un tās atklājējs saņēma vairāk nekā divus tūkstošus latu lielu atlīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas