Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

No SC deputātiem krieviski atbild tikai futbolists Zemļinskis

Ieraugot žurnālistus pie Saeimas frakciju ēkas durvīm un uzzinot Dienas nolūku aptaujāt Saskaņas centra deputātus, saskaņiešu premjera kandidāts Nils Ušakovs solās pierunāt dažus savus biedrus īpaši neslēpties. Tomēr var just, ka ne visi SC deputāti, arī no tiem, kuri jau ilgāku vai īsāku laiku ir Saeimā, kontaktos ar latviešu presi jūtas nedroši.

Ja iepriekšējā Saeimā valodas ziņā «peramais zēns» bija Valērijs Kravcovs, kurš uz šo Saeimu nekandidēja, tagad jautājums par deputātu spējām saprast dokumentu tekstu un sekmīgi strādāt parlamentā var tikt uzdots jebkuram no ievēlētajiem.

Krieviski uz Dienas uzdoto jautājumu gan atbild tikai viens - futbolists Mihails Zemļinskis, kurš pāris vārdu ar zināmu piepūli tomēr pasaka arī latviski. Viņš Saeimā strādā kopš 2009. gada.

Tomēr arī dažiem citiem deputātiem formulēt domu latviešu valodā sagādā grūtības, piemēram, sazvanītais Aleksandrs Jakimovs meklē vārdus, lai nosauktu mērķi, ar kuru strādās Saeimā, tomēr tiek ar šo uzdevumu galā. Vairāki deputāti lūdz dot viņiem laiku, lai formulētu viedokli. Redzot pie frakcijas durvīm žurnālistus, ne viens vien SC deputāts veikli manās dziļāk telpās, cerot, ka viņu nepamanīs un neko nepajautās.

Šādu baiļu nav vairākiem deputātiem, kuri ievēlēti pirmo reizi, piemēram, Irinai Cvetkovai. Viņai ir sava mājaslapa, kurā izklāstīts viedoklis okupācijas jautājumā - 1940. gadā notikusi nevis okupācija, bet brīvprātīga piespiedu inkorporācija PSRS sastāvā, savukārt neatkarību Latvija esot atguvusi, vienīgi pateicoties PSRS un Krievijas režīmam.

SC deputātu rindās joprojām ir arī Nikolajs Kabanovs, kurš ilgu laiku pārstāvēja PCTVL un savulaik izcēlās ar sviedru slaucīšanu valsts karogā.

SC frakcijas īpatnība ir tā, ka daļa deputātu cenšas nepaust savu viedokli, tāpēc presē izskan pārsvarā līderu teiktais, turklāt, kā pierādīja jau vairākas priekšvēlēšanu kampaņas, retorika, uzrunājot latviešu un krievu vēlētājus, atšķiras. Pirms vēlēšanām viens no parakstu vākšanas aktīvistiem par valsts valodas statusu krievu valodai Eduards Svatkovs izplatīja ziņas, ka īstie kampaņas pasūtītāji sākotnēji bijuši no Saskaņas centra, bet tagad oficiālie partijas runasvīri krievu valodas statusa maiņu neatbalsta. Taču atklāts paliek jautājums, kā rīkosies SC deputāti un kā viņu vēlētāji, ja notiks referendums par valsts valodas statusu krievu valodai.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas