Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Nodokļu prognozes ir maldinošas

Pēdējās nedēļās vairākas tautsaimniecības nozares ir parādījušas to, ka nodokļu slogu vairs nevar nest, pretī nesaņemot kvalitatīvu nozaru pārvaldību. Savukārt politiķu pusē pašlaik ir vērojama ignorance, nevēlēšanās ieklausīties un rast kompromisus - lai vilks (valsts budžets) paēdis un kaza (bizness) dzīva. Izvairīšanās rast pusēm pieņemamāko risinājumu nīcina tautsaimniecības nozares un mazina to konkurētspēju, īpaši ēnu ekonomikas kontekstā.

Sagatavotie priekšlikumi par valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 2011. gadam ietver akcīzes nodokļa celšanu tabakas izstrādājumiem, alkoholiskajiem dzērieniem, azartspēlēm un visbeidzot arī degvielai, kas līdz ar to skar turpat vai visas tautsaimniecības nozares un iedzīvotājus kopumā. Arī izraisītie autopārvadātāju un mežizstrādātāju protesti ir tikai apliecinājums tam, ka lielāku nodokļu slogu šīs valstij tik nozīmīgās nozares nevar izturēt.

Finanšu ministrijas priekšlikumu argumentācija neatbilst nozaru prognozēm par nodokļu ieņēmumiem, kas balstās uz reālu biznesa praksi un patērētāju paradumu pārzināšanu ilgā laika periodā. Visas nozares prognozē ieņēmumu samazināšanos un attiecīgi arī nodokļu apjoma iemaksu samazināšanos Valsts kasē pēc kārtējā nodokļu likmju palielinājuma.

Kur meklēt citas iespējas? Ir jāstiprina valdības un Finanšu ministrijas argumentācija sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, lai nepaaugstinātu nodokļu slogu un ņemtu vērā pozitīvās nodokļu ieņēmumu tendences akcīzes nodokļa grupās. Paceļot nodokļus, pozitīvās tendences tiks sagrautas, bet ēnu ekonomika un iedzīvotāju veselībai un dzīvībai bīstami produkti dies uzvaras deju Latvijas tirgū. Argumentācijas veidošanā jāņem vērā reālā biznesa prognozes, kuras ir gatava sniegt LDDK kopā ar nozaru pārstāvjiem.

Neizsmeltas iespējas ir ēnu ekonomikā, par ko LDDK uzrunāja Saeimas deputātus jau 2009. gada nogalē. Vairākas nozares ar skaitļiem var pierādīt, ka, mazinot ēnu ekonomiku, piemēram, tabakas nozarē, viena procentpunkta cigarešu tirgus daļas atgūšana no nelegālās aprites dod valstij apmēram 1,44 miljonus latu akcīzes nodoklī gada laikā. Industrija prognozē, ka triju procentpunktu atgūšana ir objektīvi iespējama, jo 2010. gada sešos mēnešos valsts tiesību aizsardzības iestāžu rīcības plāna īstenošanas rezultātā tika atgūti seši procentpunkti (Avots: PMI Empty Pack Survey). 2011. gadā valsts tiesību aizsardzības iestāžu rīcības plāna īstenošana tiek turpināta, kas dod cerību rast ieņēmumus valsts budžetā, stingrāk un konsekventāk apkarojot ēnu ekonomiku.

Raugoties uz degvielas nozari, ēnu ekonomikā patlaban valsts zaudē 50 miljonus latu. LDDK un Finanšu ministrija ir vienojusies, ka sadarbībā ar Ārlietu ministriju tiks risināts jautājums par ES ārējās robežas pastiprinātas kontroles ieviešanu, kas ļautu būtiski samazināt nelegālās degvielas ieplūšanu Latvijā.

LDDK turpmākajās nedēļās turpinās sarunas ar Finanšu ministriju un sniegs savu redzējumu Saeimas deputātiem. Pēc sarunām ar finanšu ministru panākta vienošanās, ka LDDK kopīgi ar Finanšu ministriju gatavos argumentāciju sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tikai ieklausoties un sarunājoties varam rast risinājumu un sadarbībā gūt rezultātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas