Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Opozīcija pieļauj lēmumu par referenduma rīkošanu pieņemt pēc eiro ieviešanas likumprojekta galīgās apstiprināšanas

Saeimas opozīcijā esošie politiskie spēki - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un apvienība Saskaņas centrs (SC) - pieļauj, ka galīgais lēmums par referenduma rīkošanu vai nerīkošanu saistībā ar valdības plāniem ieviest eiro no 2014.gada 1.janvāra tiks pieņemts pēc eiro ieviešanas likumprojekta apstiprināšanas galīgajā lasījumā.

ZZS lēmumu par to, vai vākt 34 deputātu parakstus referenduma rosināšanai par minēto normatīvo aktu, pieņems, ja eiro ieviešanas likumprojekts parlamentā tiks apstiprināts galīgajā lasījumā. Pagaidām vēl ir iespējams likumā kaut ko izmainīt, sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Viņš norādīja, ka nevēlas zīlēt, kāds varētu būt ZZS pieņemtais lēmums. Politiskais spēks izvērtēs, kādus priekšlikumus iesniegt pirms minētā likumprojekta izskatīšanas otrajā lasījumā.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka pašlaik neesot par ko lemt - politiskais spēks sākumā vēlas iepazīties, kāds likums tiks pieņemts. Viņš uzsvēra, ka valdībai ir pienākums izskaidrot sabiedrībai visus plusus un mīnusus no eiro ieviešanas un cik naudas jau pirmajā dienā un arī kopumā Latvijai izmaksās pievienošanās eirozonai. Piemēram, vairāk jāskaidro, ka Latvijai būs jāmaksā nauda eirozonas solidaritātes fondā - pašlaik valdošās koalīcijas politiķi to piemin tikai garāmejot.

Ja valdība izpildīs šos nosacījumus, pastāv iespēja, ka referendums nenotikšot. Tāpat ir jāpārtrauc vulgārie un nepamatoties apgalvojumi, ka, nepievienojoties eiro, alternatīva būs lata pārvēršana rublī. Šādi izteikumi liecina, ka tauta tiek uzskatīta par idiotiem, akcentēja Urbanovičs. Viņš piebilda, ka neredz jēgu likumprojekta izskatīšanas gaitā sniegt priekšlikumus, jo tie tāpat parasti netiek uzklausīti.

Vaicāts par tehniskiem risinājumiem, piemēram, 34 deputātu parakstu vākšanu, SC frakcijas priekšsēdētājs norādīja, ka, ja frakcija tā lemtu, tad pastāvētu arī iespēja mēģināt savākt 30 000 parakstu, lai rosinātu tautas nobalsošanu par eiro ieviešanu no 2014.gada.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 13.decembrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja eiro ieviešanas likumprojektu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 2013.gada 10.janvāris, savukārt otrajā un galīgajā lasījumā likumprojektu paredzēts pieņemt nākamā gada 31.janvārī.

Jau vēstīts, - ja valdošajai koalīcijai izdosies pieņemt eiro ieviešanas likumprojektu, tad ZZS sākumā aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu to neizsludināt. Neuzklausīšanas gadījumā tiks apsvērti divi scenāriji: vai nu vākt 34 deputātu parakstus, lai pieņemto likumu nodotu tautas nobalsošanai, vai arī iniciēt referendumu, sākot vākt likumā noteiktos 30 000 parakstu, skaidroja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas