Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Pabriks: ja nav lieli draudi, grūti pārliecināt novirzīt naudu aizsardzībai

Ir diezgan sarežģīti pārliecināt sabiedrību par nepieciešamību novirzīt naudu aizsardzībai, ja nav tūlītēju liela mēroga draudu drošībai.

To sestdien, uzstājoties 28. Starptautiskajā Globālās drošības seminārā Parīzē, atzinis aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība"), informēja Aizsardzības ministrijā.

Uzstājoties ar uzrunu par ekonomiskās krīzes radītajiem izaicinājumiem drošības jomā, aizsardzības ministrs norādījis: "Ir beidzies aukstā kara periods un ar to saistītie draudi drošībai. Tomēr mums jāapzinās, ka draudi, ar ko saskaramies šodien, ir daudz un komplicēti – to skaitā ekoloģijas un enerģētikas krīzes, reģionālie konflikti, kiberuzbrukumi un citi – pret kuriem mums jābūt gataviem aizstāvēties."

"Parasti starptautiskā sadarbība ir atbilde uz liela mēroga draudiem, kam nevaram stāties pretī tikai nacionālā līmenī," sacījis aizsardzības ministrs. "Mazās valstis vienmēr ir bijušas vairāk orientētas uz sadarbību nekā lielās."

Tomēr viņš uzsvēris, ka starptautiskā sadarbība aizsardzības jomā sniedzas tālāk par sarunām un konsultācijām – tā nozīmē kopīgu rīcību un finanšu ieguldījumus.

Aizsardzības ministrs atgādinājis, ka Latvijā pašlaik ir viens no mazākajiem aizsardzības budžetiem valsts vēsturē, un tikai piecas no NATO dalībvalstīm šobrīd novirza aizsardzības budžetam 2% no IKP. "Pastāv risks, ka ar laiku par normu tiks uzskatīts daudz mazāks aizsardzības budžets, tādējādi vājinot mūsu stratēģisko lomu pasaulē," viņš piebildis.

"Risinājums samazināta finansējuma apstākļos ir padziļināta reģionālā sadarbība, kas pakāpeniski pāraugtu reģionālā integrācijā,” uzsvēris Pabriks.

"Krīzes laiks mums ir devis labu mācību – vairāk, kā nekad iepriekš mēs esam sapratuši sadarbības nozīmi, jo ierobežota aizsardzības budžeta apstākļos mēs varēsim sasniegt izvirzītos mērķus aizsardzības jomā, tikai apvienojot resursus," sacījis aizsardzības ministrs, norādot, ka arī reģionālā sadarbība nevarēs pilnvērtīgi pastāvēt, ja nebūs pietiekams aizsardzības budžets nacionālajā līmenī.

Ministrs arī atzinis, ka Eiropa diemžēl ir pārāk atkarīga no ASV aizsardzības potenciāla, ņemot vērā, ka 75% finanšu ieguldījuma NATO ir no ASV budžeta. "Nevaram cerēt, ka ASV šādi ilgi turpinās," brīdinājis Pabriks. "Un lielākā zaudētāja šajā jomā būs Eiropa."

Pabriks no 16. līdz 18.jūnijam piedalās 28.Starptautiskajā Globālās drošības seminārā Parīzē, kur tiek pārrunāti globālās drošības izaicinājumi šajā dekādē. Seminārā diskutē par kiberdrošību, drošības izaicinājumiem Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī par politisko situāciju Balkānos un Melnās jūras reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas